Μάτι: «Βρήκα τη γυναίκα μου απανθρακωμένη μέσα στο αυτοκίνητο»

Σοκαριστικές μαρτυρίες στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Συγκλονιστικές ήταν και σήμερα οι μαρτυρίες των επιζώντων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Έχοντας μπροστά τους τις φωτογραφίες των θυμάτων σε θέσεις του ακροατηρίου, μια μητέρα που υπέστη εγκαύματα μαζί με το παιδί της και δύο άνδρες που έχασαν τις συζύγους τους και ο ένας το παιδί του, περιέγραψαν τις φρικτές στιγμές που έζησαν εκείνο το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018. 

Μάτι: Τοποθέτησαν εικόνες των θυμάτων στο ακροατήριο

Ανατριχίλα προκάλεσε η μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία όπως είπε, επέστρεψε με τον σύζυγο και τον γιο της από το Ντουμπάϊ για να μην καούν και τελικά «ήρθαμε εδώ και καήκαμε ζωντανοί».

Μάτι: «Φοβάμαι μαμά!» - Συγκλονίζει η Φύτρου που «έχασε» παιδιά και σύζυγο

Όπως ανέφερε, βρισκόταν στο σπίτι με τον γιο της, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Επεκτάθηκε σε όλη την περιοχή γρήγορα, όμως ποτέ δεν έφτασε βοήθεια. Οι στιγμές που περιέγραψε θυμίζουν εικόνες Αποκάλυψης:

δίκη Μάτι

Οι φωτογραφίες των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι κατέκλυσαν τη δικαστική αίθουσα / Φωτογραφία Eurokinissi (Κώστας Τζούμας)

«Κάποια στιγμή στη βεράντα έβλεπα πράγματα να πετάνε. Κάηκε το χέρι μου που έπεσε ένα μεγάλο κομμάτι στάχτης... Από ένστικτο ανέβηκα επάνω και πήρα ρούχα για το παιδί. Έριξα μια ματιά έξω και είδα το μαύρο σύννεφο είχε φτάσει σε εμάς. Είδα τεράστιες φλόγες δεξιά μου και φώναξα το παιδί μου», είπε και συνέχισε: 

Ήμασταν εκεί και το ζήσαμε. Ξαφνικά το παιδί φωνάζει μαμά! Και πέφτουμε και οι δύο κάτω και αρχίζει να ουρλιάζει! «Μαμά καίγομαι!!!". Συνειδητοποίησα δεν είχε βάλει τη μπλούζα του. Καίγεται το δέρμα του και έχω βάλει τα νύχια μου μέσα στο σώμα του. 

«Όπως τρέχουμε λιώνουν τα πόδια του και εγώ δεν μπορώ να του πω τίποτα. Φωνάζει "μαμά βοηθά με, μαμά σώσε με". Εγώ δεν τον πήρα αγκαλιά γιατί αν το έκανα αυτό, θα είμαστε οι πρώτοι που θα εύρισκαν αγκαλιά. Ήμασταν μόνοι μας και καιγόμασταν. Η μόνη φωνή και τα ουρλιαχτά ήταν του παιδιού μου. Μια φωνή που την έχω μέσα μου ακομα και τώρα φοβάμαι να τον πάρω αγκαλιά».

Μάτι: Ένα «λυπάμαι», που δεν ειπώθηκε ποτέ, αρκεί...

Στη συνέχεια η γυναίκα περιέγραψε τον Γολγοθά της μέχρι να φτάσουν στη θάλασσα: λιποθύμησε, την έσωσε ο πεθερός της και το παιδί της μαζί με την πεθερά της κατάφεραν μετά από ώρα να φτάσουν στον κοπλίσκο. Εκεί μια τουρίστρια βοήθησε τον γιο της και του περιέθαλψε όσο μπορούσε τα πόδια που είχαν καεί.

φωτιά Μάτι 2

Οι μαρτυρίες των επιζώντων της πυρκαγιάς στο Μάτι προκαλούν ανατριχίλα /Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi (Τατιάνα Μπόλαρη)

«Κάποια στιγμή ήρθαν πυροσβέστες. Έδωσα τον Κωνσταντίνο και εκείνος φώναζε "θέλω τη μαμά μου. Προσπάθησαν να πάρουν και εμένα, αλλά είχα τόσο καεί, είχα ανοίξει και δεν μπορούσαν να με πιάσουν από πουθενά. Πάλευα να ανέβω. Τα πόδια μου ήταν γεμάτα υγρό. Το μόνο που έκανα κάθε φορά που ανάσαινα ήταν να νιώθω τις στάχτες μέσα μου. Ανέβηκα επάνω και δεν τους είδα πουθενά. Είχαν φύγει. Ρώτησα έναν κύριο πού είναι το παιδί μου. Κανένας δεν κατέβηκε κάτω γιατί φοβόταν...».

«Πτώματα επέπλεαν στη θάλασσα» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το Μάτι

«Απέναντί μου είδα κάτι που νόμιζα ότι ήταν κορμός δέντρου. Δεν ήταν. Ήταν άνθρωπος που κάηκε. Αυτός ο άνθρωπος δε φοβήθηκε. Κάθισα σε κάτι σκαλάκια και είπα να κάτσω εκεί να περάσω το τέλος. Δεν μπορούσα να φύγω. Σωριάστηκα και έχασα τις αισθήσεις μου. Κάποια στιγμή ξύπνησα... Ειδα μια κυρία καμένη... Προσευχομουν να φτάσει το λάδι μου να αντέξει και να είμαι καλά».

Τελικά ήρθε η πολυπόθητη βοήθεια. Όσοι ήταν ακόμα ζωντανοί μεταφέρθηκαν όπως ήταν αυτό εφικτό στο νοσοκομείο. 

Η γυναίκα, πολυεγκαυματίας, υπεβλήθη σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις και η αποθεραπεία της πήρε χρόνια. Όπως και αυτή του παιδιού της.

Μάτι: «Δεν πίστευα ότι ήταν η γυναίκα μου καμένη»

Σοκαριστική ήταν και η μαρτυρία ενός επιζώντα που «έχασε» τη γυναίκα του από την καταστροφική πυρκαγιά.

Η περιγράφη της αγωνιώδους προσπάθειάς του να σώσει την οικογένειά του συγκλονίζει. Όπως είπε, αντίληφθηκαν ότι έχει ξεσπάσει φωτιά το απόγευμα. Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και πριν προλάβουν να καταλάβουν τι είχε συμβεί, μπήκαν στο αυτοκίνητο για να φύγουν να σωθούν.

Όμως εγκλωβίστηκαν μαζί με τους δεκάδες οδηγούς που επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο. Πήρε το παιδί του στην αγκαλιά και έτρεξε προς τη θάλασσα για να μην καούν ζωντανοί. Όμως η γυναίκα του έμεινε πίσω. Όταν σιγουρεύτηκε ότι το παιδί του είναι ασφαλές, γύρισε πίσω να βρει τη σύζυγό του. Ήταν, όμως, αργά...

φωτιά Μάτι 2

Η επόμενη μέρα μετά τη φωτιά στο Μάτι / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi (Τατιάνα Μπόλαρη)

«Άρχισα να ρωτάω για τη γυναίκα μου. Είχε βραδιάσει και αποφασίζω να την ψάξω. Αφήνω το παιδί μου με τη μητέρα του συναδέλφου μου. Ανέβηκα στη στεριά και δεν την έβρισκα πουθενά στην παραλία. Στη θάλασσα δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκτός από ανθρώπους. Δεν υπήρχε το λιμενικό, δεν υπήρχε κάποιος να μας σώσει. Μόνο κάποια στιγμή είδα βαρκούλες που προσπαθούσαν να επιβιβάσουν κάποιους ανθρώπους. Είχαν ηρεμήσει κάπως τα πράγματα και αποφασίζω να την ψάξω από το ίδιο μονοπάτι. Βρέθηκα στην λεωφόρο Ποσειδωνος. Αμάξια παντού. Άλλα να καίγονται, άλλα όχι. Δέντρα να έχουν αρπάξει φωτιά. Πήγα προς το αυτοκίνητο μας. Όσο περπατούσα έβλεπα τα πάντα καμένα».

Όταν έφτασα στο αμάξι βρήκα ένα κουφάρι, έναν απανθρακωμένο βράχο. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν η γυναίκα μου αυτή. Λέω κάποιος θα παράτησε και θα έπεσε κάτω. Δεν πίστευα ότι είναι το αυτοκίνητο μας..

«Συνάντησα ανθρώπους καμένους και πεθαμένους. Είτε στη στεριά, σε δρόμους παντού. Εγώ και το παιδί μου δε σηκωθήκαμε! Για να είμαι εδώ και να σας περιγράφω όσα έγιναν, σωθήκαμε κατά τύχη. Σωθήκαμε κατά τύχη 180 μέτρα από τη θάλασσα. Δε βρεθηκε κανείς να μας ειδοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο. Όσοι κάηκαν εκεί δεν είχαν άλλη επιλογή», κατέληξε ο μάρτυρας και εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες στην πολιτεία που δεν αντέδρασε άμεσα σε αυτή την καταστροφή.

Φωτιά Μάτι: «Βρήκα τη γυναίκα και το παιδί μου μέσα σε μαύρους σάκους. Νόμιζα ότι είχαν σωθεί»

Τραγική φιγούρα στη δίκη και ένας τουρίστας από την Πολωνία που έκανε διακοπές στη χώρα μας το 2018. Ο άτυχος άνδρας «έχασε» τη σύζυγό του και το παιδί του στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο άνδρας βρισκόταν με την οικογένειά του στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν για τις διακοπές τους, όταν είδαν μαύρους καπνούς να πνίγουν την ατμόσφαιρα. Τους ενημέρωσαν από το ξενοδόχειο ότι έπρεπε να φύγουν. Έτρεξε να πάρει κάποια πράγματα από το δωμάτιο και όταν γύρισε είδε τη γυναίκα και το παιδί του να έχουν επιβιβαστεί σε μια βάρκα.

«Είδα σε μια βάρκα τη γυναίκα και το παιδί. Νόμιζα ήταν οργανωμένη διάσωση. Η σύζυγος μου φώναζε να πάω και εγώ πάνω στη βάρκα. Ήταν πολλά άτομα, φοβόμουν να μπω και εγώ. Τους είπα πηγαίνετε εσείς και εγώ θα τα καταφέρω. Ήμουν σίγουρος πως θα σωθεί..

Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ήλπιζε. Όταν κατάφερε να φτάσει στο λιμάνι της Ραφήνας κλήθηκε να αναγνωρίσει τις σορούς τους.

«Η προϊσταμένη του τουριστικού γραφείου ήρθε με πήρε και πήγαμε μαζί στη Ραφήνα. Πήγαμε στο λιμεναρχείο. Με φώναξαν και με ρώτησαν αν φορούσε κάτι στο λαιμό του το παιδί. Κατάλαβα ότι τους είχαν βρει. Σε ένα μικρό κτίριο υπήρχαν τέσσερις μαύροι σάκοι. Στον πρώτο ήταν ο γιος μου και στον τέταρτο η σύζυγος μου. Αυτή η τραγωδια δεν θα είχε συμβεί αν λειτουργουσαν οι υπηρεσίες», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top