Μάτι: «Έβλεπα καμένα μωρά, καμένες μανάδες. Πτώματα σε κατάσταση Πομπηίας»

Συγκλονίζουν ξανά οι καταθέσεις μαρτύρων για τη φωτιά

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Με δάκρυα στα μάτια, ξαναζώντας τη φρίκη της φωτιάς στο Μάτι συνεχίζονται σήμερα οι καταθέσεις θυμάτων και συγγενών τους στο δικαστήριο. 

Η κ. Μαγδαληνή Τσέκου περιέγραψε όσα βίωσε το μοιραίο εκείνο απόγευμα, όταν έχασε τον πατέρα της. 

Μάτι: «Βρήκα τη γυναίκα μου απανθρακωμένη μέσα στο αυτοκίνητο»

«Βρισκόμουν σπίτι μαζί με τη μητέρα και τον πατέρα μου. Το σπίτι βρίσκεται 200 μέτρα από τη Μαραθώνος με θέα προς Βουτζά. Όπως κοιτάνε να δούμε τι γίνεται, με τον πατέρα μου κυρίως, τους λέω ότι βλέπω καπνούς. Κοιτάμε όλα τα κανάλια δεν ακούμε τίποτα. Ο καπνός δυναμώνει. Ο αέρας ερχόταν προς εμάς. Βλέπουμε ότι υπάρχει φωτιά στην πλευρά της Καλλιτεχνούπολης. Τρομοκρατούμαστε. Αέρας πολύ δυνατός. Τη φωτιά τη βλέπουμε να έρχεται, αλλά πιστεύουμε δε θα φτάσει ποτέ σε εμάς. Η φωτιά δεν είχε περάσει ποτέ τη Μαραθώνος. Συνεχίζει όμως να κατεβαίνει. Κινείται παράλληλα και μου λέει ο πατέρας μου “θα τη σβήσω”. Ο πατέρας μου φωνάζει και φεύγουμε. Κλείνουμε παράθυρα και πόρτες και μαζεύουμε ό,τι μπορούμε και φεύγουμε», περιέγραψε η μάρτυρας.

Μάτι: Τοποθέτησαν εικόνες των θυμάτων στο ακροατήριο

«Κάποια στιγμή, δημιουργούνται φλόγες κοντά μας. Μας λέει “προχωρήστε κι έρχομαι. Φύγετε και εγώ θα έρθω”. Προσπάθησε να βγάλει τα σκυλιά, αλλά αυτά δεν ανταποκρίνονταν. Έφυγα εγώ μπροστά με τη μητέρα μου. Ο δρόμος ήταν γεμάτος φωτιά. Ένας άνθρωπος πήδηξε στο καπό του αυτοκινήτου. Τον έβαλα μέσα. Μπροστά μας φωτιά. Μου λέει “περνά θα καούμε”, του λέω “με το αμάξι θα πάρουμε φωτιά”. Πήδηξε κι έφυγε με κατεύθυνση στη θάλασσα. Δεν ξέρω τι απέγινε. Εγώ έκανα αναστροφή, βγήκα στο αντίθετο ρεύμα της Μαραθώνος κι άρχισα να καλώ τον πατέρα μου. Δεν το σήκωνε. Κόσμος φώναζε “Η φωτιά θα σας κάψει, τρέξτε μη μένετε εδώ!”. Σε όλη τη διαδρομή δεν είδα κανέναν υπεύθυνο. Καμία σειρήνα, καμπάνα, κάτι! Μόνο άνθρωποι φώναζαν. Στη διασταύρωση με τη Ραφήνα, πήρα ξανά τον πατέρα μου. Δεν το σήκωσε. Συνάντησα την αδελφή μου και είπαμε να γυρίσουμε στο λιμάνι της Ραφήνας γιατί ο μπαμπάς μπορεί να πέρασε το δρόμο με τη φωτιά. Φτάσαμε στο λιμάνι ρωτούσαμε για τον πατέρα μας. Κανείς δεν τον έχει δει», συνέχισε.

Τελικά όπως ενημερώθηκε ο πατέρας της είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο. 

Μάτι: «Φοβάμαι μαμά!» - Συγκλονίζει η Φύτρου που «έχασε» παιδιά και σύζυγο

«Είχε 85% εξωτερικά εγκαύματα και 35% εσωτερικά, ήταν από τις χειρότερες περιπτώσεις. Τον διασωλήνωσαν. Μας είπαν να περιμένουμε. Ο πατέρας μου “έφυγε” στις 27 Ιουλίου. Από εκείνο το απόγευμα που φύγαμε από το σπίτι, δεν κατάφερα να του ξαναμιλήσω ποτέ. Ο πατέρας μου προσπάθησε να βοηθήσει μια οικογένεια που είχαν έναν ανάπηρο άνθρωπο. Εγκλωβίστηκαν μέσα στο αμάξι, που είχε πάρει φωτιά. Ο πατέρας μου σύρθηκε στο έδαφος. Αυτό συνέβη στις 19:30 και μέχρι τις 21:00 κείτονταν κάτω. Τα ξέρω αυτά γιατί η γειτόνισσα κατάφερε να επιβιώσει και έδωσε συνέντευξη και τα έμαθα. Ο ανάπηρος σύζυγός της απανθρακώθηκε μαζί με την τετραμελή οικογένεια, στης οποίας το αμάξι βρισκόταν. Αργότερα πέθανε κι εκείνη από επιπλοκές», κατέληξε.

Μάτι: «Μαμά, καίγεσαι!»

Τη δική της ιστορία εξιστόρησε και η Ευανθία Σιδέρη που έχασε τη μητέρα και τον σύζυγό της στη φωτιά. 

Μάτι: Ένα «λυπάμαι», που δεν ειπώθηκε ποτέ, αρκεί...

«Είμαστε στο σπίτι, ξαπλωμένοι, ο άνδρας μου σε καλή κατάσταση. Η κόρη μου κοιμόταν. Κοιτούσα τι γίνεται στη φωτιά στη Κινέτα. Έξι παρά είκοσι, βλέπω παχύ καπνό που πέρασε από πάνω μας. Σκέφτηκα “έφτασε η Κινέτα εδώ! Δεν μπορεί!” Τρέχω στο κομπιούτερ, αλλά ήταν κλειστό. Είχε περάσει ήδη η φωτιά αλλά εγώ δεν μύριζα, είχα χάσει την αίσθηση. Η κόρη μου έπαθε κρίση πανικού, γύρισαν τα μάτια της, ούρλιαζε. “Θα καούμε”. Εγώ δεν είδα κάτι. Εκείνη το είδε. “Πάμε να φύγουμε” ούρλιαζε. Εγώ πήγα να πάρω φάρμακα, κομπιούτερ κι εκείνη φώναζε να φύγουμε, αυτά τα πέντε λεπτά μπορεί να μου κόστιζαν τη ζωή», είπε η μάρτυρας στην κατάθεσή της.

«Έτρεχε μπροστά η κόρη μου η Περσεφόνη, πίσω εγώ και η μητέρα μου και πιο πίσω ο άντρας μου. Κάποια στιγμή τον χάσαμε. Μπήκαμε στο μονοπάτι. Η μαμά μου εκείνη την ώρα μου λέει “δε θα τα καταφέρω, άφησε με”. Της λέω πάμε. Φτάνουμε στα σκαλοπατάκια και ξαφνικά η κόρη μου φωνάζει “μαμά καίγεσαι!”. Πετάω ρούχα και πέφτω στη θάλασσα, βλέπω δευτερόλεπτα πριν την κόρη μου να αρπάζει τη μάνα μου και να την τραβάει στη θάλασσα. Τις έχασα. Έπεσε μαύρο πέπλο παντού. Βρήκα μια ξέρα και κάθισα. Ούρλιαζα για ώρες. Και που σώθηκα είναι σαν να έχω πεθάνει» συνέχισε η μάρτυρας και κατέληξε:

«Πτώματα επέπλεαν στη θάλασσα» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το Μάτι

«Καμένα μωρά, καμένες μανάδες. Καίγανε τα πάντα. Ήταν ένα πράγμα ασύλληπτο. Ήμασταν μόνοι μας τελείως. Μετά από ώρες ήρθε ένα μεγάλο καΐκι. Να γίνεται χαμός. “Τους καμένους πρώτα!” να φωνάζουν. Ήρθε ο άντρας μου κατάμαυρος, μου λέει “αγάπη μου” και λιποθύμησε. Παίρνω την κόρη μου τηλέφωνο, μου είπε “δε βρίσκω τη γιαγιά”. Άρχισα να ψάχνω σε ξέρες, μέσα στη θάλασσα. Τα είδα όλα. Πτώματα σε κατάσταση Πομπηίας. Τη χάσαμε τη μητέρα μου και ο άντρας μου μερικούς μήνες μετά κατέρρευσε από αυτό και πέθανε στο νοσοκομείο. Δικαίωση για τη μνήμη της μητέρας μου, του αντρούλη μου, της Χρύσας Σπηλιώτη που ήταν φίλη μου για όλους όσοι χάθηκαν άδικα» κατέληξε.

Μάτι: Αντιδράσεις για τις φωτογραφίες των θυμάτων

Πάντως η δίκη ξεκίνησε με τον Θρασύβουλο Κονταξή, συνήγορο του δημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς, να θέτει ζήτημα μεροληψίας του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Ο κ. Κονταξής έθεσε αυτό το ζήτημα λόγω της συμβολικής κίνησης στην οποία προχώρησαν χθες οι συγγενείς με τη τοποθέτηση φωτογραφιών των νεκρών στις θέσεις του κοινού.

Μάτι: «Ήξεραν από νωρίς για τους νεκρούς, δε θα συγχωρέσουμε ποτέ»

Θ. Κονταξής: Αυτό που έγινε με τις φωτογραφίες χθες πρόκειται περί δικονομικής εκτροπής. Αποκρύψατε από τους συγγενείς ότι αποτελεί υπονόμευση του τεκμηρίου αθωότητας. Η κίνηση ανοχής του δικαστηρίου σας συνιστά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας. Κλονίζεται η αμεροληψία σας έναντι των κατηγορουμένων. Δεν απαντήσατε στο αίτημα που υπήρξε, αυτό σημαίνει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας. Δεν υπήρξε απαθές το δικαστήριο σας, θα ενημερώσω την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τα αρμόδια όργανα, δεν είμαστε στα λαϊκά δικαστήρια της Τεχεράνης, δεν τυγχάνει το δικαστήριο σας της εμπιστοσύνης των κατηγορουμένων.

Πρόεδρος: Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να γίνει αυτό. Αυτό έγινε εχθές. Σήμερα δεν έγινε κάτι.

Θ. Κονταξής: Δεν καταλαβαίνω κι εγώ γιατί έγινε όλο αυτό χθες.

Πρόεδρος: Σας δόθηκε αίσθηση ότι μεροληπτεί το δικαστήριο;

Θ. Κονταξής: Ο ορισμός της αίσθησης αυτής.

«Δεν τίθεται για κανένα μέλος της σύνθεσης ζήτημα αποχής ή αυτοεξαίρεσης. Ο καθένας από εμάς μπορεί να ασκήσει αμερόληπτα τα καθήκοντα του», ανέφερε η Πρόεδρος της έδρας έπειτα από ολιγόλεπτη διάσκεψη του δικαστηρίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top