Μάτι: «Άφησα τη μητέρα μου να καεί για να σώσω τη γυναίκα και το παιδί μου»

Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων για τη φονική φωτιά στο Μάτι

Με νέες συγκλονιστικές καταθέσεις συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για τη φωτιά στο Μάτι, με τους μάρτυρες να περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο το σκηνικό χάους που επικράτησε την ώρα που οι φλόγες «καταβρόχθιζαν» τα πάντα στο πέρασμά τους. 

Μάρτυρας περιέγραψε με λυγμούς όσα βίωσε την ώρα της φωτιάς, αποκαλύπτοντας ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την 92χρονη μητέρα του μέσα στις φλόγες για να σώσει την οικογένειά του, ενώ ο ίδιος καιγόταν στην πλάτη. 

Μάτι: «Είδαμε πολλές φορές τη μάνα μου... Δεν την καταλάβαμε, ήταν καμένη!»

«Έχουμε ζήσει πολλές φωτιές στη περιοχή. Δεν είδα πουθενά κανένα πυροσβεστικό όχημα, όπως υπήρχαν παλιά… Κάποια στιγμή ακούσαμε από περιοίκους για κάποια φωτιά κοντά σε εμάς. Την είδαμε στην Καλλιτεχνούπολη, ήταν αρκετά μικρή. Σκεφτήκαμε με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες ότι η Πυροσβεστική θα κάνει κάτι», είπε ο κ. Μωραίτης αρχικά και συνέχισε:

Συγκλονιστικές είναι καταθέσεις που συνεχίζονται στο δικαστήριο για τη φωτιά στο Μάτι

«Με άλλα λόγια η κατάσταση φαίνονταν στην αρχή ότι ήταν υπό έλεγχο. Δυστυχώς στις 5:50 πήρε διαστάσεις. Μετά από λίγο πέρασε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος που έκανε μια δυο ρίψεις και έφυγε. Δεν είδαμε κανένα πυροσβεστικό, καμία σειρήνα να μας ειδοποιήσει ότι η φωτιά πήρε διστάσεις. Όταν πέρασε η φωτιά τη Μαραθώνος σε 1,5 λεπτό είχε φτάσει το σπίτι μας. Είχαμε φορτώσει το αμάξι να φύγουμε. Δυστυχώς μέσα στον πανικό χάθηκαν τα κλειδιά του αυτοκίνητου και είχε κοπεί το ρεύμα. Μπήκαμε στο αμάξι αλλά δεν έβρισκα τα κλειδιά και είπα στη γυναίκα μου και το παιδί να φύγουν και ότι εγώ θα μείνω πίσω να σώσω τη μητέρα μου, ήταν 92 ετών».

Μάτι: «Έβλεπα καμένα μωρά, καμένες μανάδες. Πτώματα σε κατάσταση Πομπηίας»

«Άφησα τη μητέρα μου να καιεί. Σκέφτηκα ότι είχα οικογένεια»

Όπως είπε κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να βγάλει την ηλικιωμένη μητέρα του από το αυτοκίνητο, την ώρα που οι φλόγες τους είχαν περικυκλώσει. 

Οι συγγενείς των θυμάτων περιέγραψαν τις σκηνές χάους που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της φωτιάς στο Μάτι

«Προσπαθούσα να τη βγάλω από το αμάξι και είχα αρχίσει να καίγομαι στη πλάτη. Όταν κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να τη βγάλω, σκέφτηκα ότι είχα μια οικογένεια. Άφησα τη μητέρα μου να καεί για να σώσω την οικογένεια μου. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν πρέπει κανείς να ζήσει…», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια επί τρεις και πλέον ώρες ο ίδιος και η οικογένειά του βρίσκονταν μέσα στη θάλασσα όπου, όπως είπε, «έβρεχε φωτιά». 

Μάτι: «Βρήκα τη γυναίκα μου απανθρακωμένη μέσα στο αυτοκίνητο»

«Πρόλαβα τους δικούς μου στην άκρη του δρόμου και τρέξαμε προς την παραλία.  Στην Λ. Ποσειδώνος είδαμε το πρώτο πυροσβεστικό, αλλά εκεί που ήταν δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Φτάσαμε στην παραλία και μπήκαμε στο νερό. Άρχισε να βρέχει φωτιά. Αυτό κράτησε ένα μισάωρο. Υπήρχε φοβερά πυκνός καπνός και προσπαθούσαμε να ξεπλένουμε στο στόμα και ρουθούνια στη θάλασσα. Μείναμε έτσι τρεις ώρες. Όταν μας παρέλαβαν τα καΐκια ήταν 9 το βράδυ. Μας φόρτωσαν και ήμασταν όλοι στην αρχή υποθερμίας. Μας έβγαλαν στη Ραφήνα. Δεν υπήρχε ούτε ένα ασθενοφόρο εκεί. Πήγα να δηλώσω τη μάνα μου στο Λιμεναρχείο στις 10 το βράδυ. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι δεν ήξεραν για νεκρούς είναι ψέματα. Έχω χάσει πλέον την εμπιστοσύνη μου στο θεσμό του ελληνικού κράτους. Ζούμε σε ένα κράτος που δεν νοιάζεται για μας, που κοστολογεί την ανθρώπινη ζωή με 10.000 ευρώ. Τοποθετεί ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Κανείς μας δεν άξιζε να περάσει αυτό» κατέληξε.

Άνθρωποι περιέγραψαν πώς εγκατέλειψαν τους ανθρώπους τους για να μπορέσουν να σωθούν οι ίδιοι

Νωρίτερα, άλλος μάρτυρας ο οποίος βρήκε τη μητέρα του απανθρακωμένη μέσα στο αυτοκίνητο μαζί με ένα γείτονά της, μίλησε για μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. 

Μάτι: Τοποθέτησαν εικόνες των θυμάτων στο ακροατήριο

Ο ίδιος βρισκόταν στην Πάρο με την οικογένεια του για διακοπές και η μητέρα του στο Ν. Βουτζά. 

«Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση των πολιτών για εκκένωση, είχαν καλέσει την Πυροσβεστική και η απάντηση που πήραν ήταν: “Κάντε ό,τι νομίζετε”», είπε στην κατάθεσή του.

Μάτι: «Φοβάμαι μαμά!» - Συγκλονίζει η Φύτρου που «έχασε» παιδιά και σύζυγο

«Μας είπαν ότι βρέθηκαν δύο πτώματα, ένα στη θέση του οδηγού και ένα στη θέση του συνοδηγού. Ειδοποιήθηκα ότι η μητέρα μου και ο κ. Βασίλης ο γείτονάς μας είναι αγνοούμενοι. Μόνο ένα ελικόπτερο είδε η γειτόνισσα και αυτό έριξε μια φορά… Γύρισα το επόμενο πρωί θεωρώντας ότι η μητέρα μου είναι αγνοούμενη…. Έδωσα δείγμα dna και έγινε η ταυτοποίηση. Ήταν μια τραγωδία που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, υπήρχε χρόνος να αντιδράσουν…».

Από την πλευρά του, ακόμα ένας μάρτυρας περιέγραψε τις προσπάθειες που έκανε για να σώσει τους γονείς του. 

Κατάφερε να διώξει τον πατέρα του από την περιοχή, αλλά δε συνέβη το ίδιο με τη μητέρα του, την οποία ξεκίνησε να ψάχνει με έναν συγγενή του γύρω από τα αποκαΐδια του σπιτιού τους. 

«Πτώματα επέπλεαν στη θάλασσα» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το Μάτι

«Δεν ήταν απανθρακωμένη. Τη βρήκα αλλοιωμένη. Η φωτιά είχε περάσει τόσο γρήγορα. Πήγα στους πυροσβέστες για βοήθεια. Καμία απάντηση. Ο ξάδελφος μου είχε μιλήσει live στο δελτίο του Ant1 και είπε: “Βρήκαμε τη θεία μου απανθρακωμένη”. Αυτό έγινε την ώρα που λέγανε ότι δεν υπήρχαν νεκροί, θέλω να το αναφέρω αυτό για την ιστορία. Μου είπαν ότι είχαν εντολή να μαζέψουν άλλες σορούς. Τους κατάφερα τελικά. Την πήγαν στο Σισμανόγλειο», είπε.

Η αδελφή του, Κωνσταντίνα μετέφερε στο δικαστήριο όσα της είπε ο πατέρας της, ο οποίος γλίτωσε από τη φωτιά. 

Μάτι: «Ήξεραν από νωρίς για τους νεκρούς, δε θα συγχωρέσουμε ποτέ»

«Κάποια στιγμή μίλησα με τον πατέρα μου και μου είπε “έχουμε καεί, έσωσα μια γυναίκα …”. Ρώτησα που είναι η μητέρα μου. Μου είπε “δεν ξέρω”…. Κατάλαβα ότι κάτι είχε συμβεί. Άρχισα να τηλεφωνώ στα νοσοκομεία. Ο αδελφός μου πήγαινε ήδη προς το Νέο Βουτζά για να ψάξει. Ήξερα ότι αν η μητέρα μου ήταν στη ζωή θα μας είχε πάρει. Θυμόνταν όλα τα τηλέφωνά μας. Τη βρήκε ο αδελφός μου στο σπίτι του θείου μου. Δεν είχε καεί, είχε περάσει το θερμικό κύμα και έτσι είχε πεθάνει. Αιτία θανάτου ήταν θερμικά εγκαύματα.  Ρώτησα τον πατέρα μου γιατί δεν έφυγαν. Μου είπε ότι δεν τους ειδοποίησαν, ότι δεν υπήρχε κανείς. Ότι ζητούσε βοήθεια και δεν υπήρχε κανείς. Κανένα σχέδιο. Άδικα έφυγαν τόσοι άνθρωποι. Στην Κινέτα που ήταν η θεία μου είχαν πάρει εντολή για εκκένωση, δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο διαφορετική ενημέρωση», είπε. 

Η δίκη συνεχίζεται με καταθέσεις και άλλων μαρτύρων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top