Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του οπλαρχηγού Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη

Στο Πολεμικό Μουσείο

Η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών τίμησε τη μνήμη του Κρητικού Οπλαρχηγού Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη με μία εκδήλωση για τη ζωή και τη δράση του, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο.

Τα Σφακιά τίμησαν τον οπλαρχηγό Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη

«Με τη σημερινή εκδήλωση, η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών τιμά τον μεγάλο καπετάνιο Ιωάννη Βαρδινάκη, γενάρχη της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Επίσης, ευχαριστεί τους απογόνους του καπετάν Βαρδινογιάννη για την αγάπη τους για τα Σφακιά και που δεν ξεχνούν τον τόπο καταγωγής τους» ανέφερε στην εκδήλωση ο κ. Ιωάννης Πολυράκης, καθηγητής ΕΜΠ.

«Ο Ιωάννης Βαρδινάκης - Βαρδινογιάννης ήταν ένας λαϊκός αγωνιστής, ο οποίος αγωνίστηκε με μεγάλη όρεξη και με πάθος, δε δίστασε να υποθηκεύσει ολόκληρη την περιουσία του για να ενισχύσει τον αγώνα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Ιωάννης Βαρδή Βαρδινογιάννης

Η αγωνιστική δράση και προσφορά του Κρητικού Οπλαρχηγού Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη

Ο Ιωάννης Βαρδή Βαρδινογιάννης γεννήθηκε το 1823 στον Άγιο Ιωάννη Σφακίων και πρωτοστάτησε στους αγώνες που έδωσε η Κρήτη στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, για να απελευθερωθεί από τον Τουρκικό ζυγό. Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών το 1901.

Ο πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών κ. Ανδρέας Κούνδουρος, μιλώντας για τον σπουδαίο Κρητικό Οπλαρχηγό, τόνισε πως ήταν «ένας άνθρωπος πληθωρικός και στην όψη και στα ψυχικά χαρίσματα που η κορύφωση της επαναστατικής του δράσης τοποθετείται το 1878 όταν ήταν γενικός αρχηγός των Σφακίων».

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» απόγονοι του ήρωα, όπως ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη, ο κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης και άλλα μέλη της οικογένειας.

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του οπλαρχηγού Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη

Ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του οπλαρχηγού Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη

Ο κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης στην εκδήλωση στη μνήμη του Κρητικού Οπλαρχηγού Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη

Μετά το τέλος του αφιερώματος στο οποίο συμμετείχαν οι χορευτές του λαογραφικού Ομίλου «Κουρήτες» και ο τραγουδιστής Μιχάλης Κονταρός με το συγκρότημά του, η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών δώρισε στον κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη ένα αντίγραφο του ιερού Λαβάρου των Σφακίων στην Επανάσταση του 1821.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top