Τα Σφακιά τίμησαν τον οπλαρχηγό Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη

Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα των Σφακίων

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του καπετάν Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη έγιναν στη γενέτειρά του, το χωριό Άγιος Ιωάννης Σφακίων. Με αυτόν τον τρόπο, οι κάτοικοι τίμησαν τον ήρωα που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Κρήτης με όλες του τις δυνάμεις.

Τα Σφακιά τίμησαν τον οπλαρχηγό Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη

Τα Σφακιά τίμησαν τον καπετάνιο Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα των Σφακίων έγιναν στη γενέτειρά του, το χωριό Άγιος Γιάννης Σφακίων, παρουσία μελών της ιστορικής οικογένειας Βαρδινογιάννη, εκπροσώπων των Αρχών του τόπου, αλλά και πλήθους κόσμου. 

«Ο καπετάν Γιάννης Βαρδινογιάννης πέθανε το 1900. Δεν πρόλαβε να ζήσει και να χαρεί την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αλλά μόνο την αυτονομία της» είπε ο δήμαρχος Σφακίων, Μανούσος Χιωτάκης.

Ο καπετάν Γιάννης, όπως είναι γνωστός στους συμπατριώτες του, αγωνίστηκε για την Ελευθερία. Θυσίασε την προσωπική του περιουσία για να ελευθερωθεί η Κρήτη.

Τα Σφακιά τίμησαν τον οπλαρχηγό Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη

«Ήταν ικανός και αφιλοκερδής πατριώτης. Δανείστηκε χρήματα για να βοηθήσει τον Aγώνα και μάλιστα έβαλε ενέχυρο ολόκληρη την περιουσία του την οποία αργότερα απαίτησαν οι δανειστές του» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Ιωάννης Πολυράκης. 

Το παράδειγμά του, ακολουθούν οι απόγονοί του που σε κάθε ευκαιρία βοηθούν τον τόπο τους.

«Άνθρωποι σαν τον Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη πρέπει να τιμούνται γιατί είναι φάροι για όλους μας. Ο Ιωάννης Βαρδή Βαρδινογιάννης ήταν πρόγονος μιας πολύ μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας. Ίσως της μεγαλύτερης της χώρας, με τεράστια προσφορά στην οικονομική ζωή της Ελλάδας, με εξωστρεφή προσανατολισμό, με μεγάλη διεθνή παρουσία. Και όχι μόνον αυτό. Πρόκειται για μια οικογένεια που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο καταγωγής της, την Κρήτη και τα Σφακιά και έχει βοηθήσει πάρα πολύ τον τόπο και τους ανθρώπους σε δύσκολες στιγμές» είπε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογερής. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.

Τα Σφακιά τίμησαν τον οπλαρχηγό Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρευρίσκομαι σήμερα στην εκδήλωση για να τιμήσουμε μια πολύ μεγάλη μορφή των Κρητικών αγώνων για την ελευθερία, τον Ιωάννη Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος με τους αγώνες του, τη ζωή του και το παράδειγμά του έδωσε τα πάντα προκειμένου σήμερα η Κρήτη να είναι ελεύθερη» υπογράμμισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Σφακίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top