Επικίνδυνο κοκτέιλ κορωνοϊού, γρίπης και RSV: Γεμάτα τα νοσοκομεία Παίδων

«Είμαστε μπροστά σε μια πανσπερμία ιών που προσβάλλουν παιδιά και ενήλικες»

Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων για την έξαρση ιώσεων που ταλαιπωρεί παιδιά κι ενήλικες. Τα νοσοκομεία Παίδων είναι γεμάτα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τις μέρες των εφημεριών βγαίνουν και τα ξεχασμένα… ράντζα. 

Όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης στο Mega, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πανσπερμία ιών. 

«Τρι-δημία» γρίπης, κορωνοϊού και RSV φοβούνται οι επιστήμονες

«Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV, αλλά είναι και ρυνοϊοί, αδενοϊοί και εντεροϊοί που προσβάλουν άπαντες. Μερικά από τα κρούσματα, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, προκαλούν βρογχιολίτιδα, με αποτέλεσμα να παθαίνουν δύσπνοια και γι’ αυτό χρειάζεται να νοσηλευτούν, να παρακολουθηθούν και να υποστηριχτούν», είπε ο κ. Τζανάκης.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα είπε ότι κάποια αντιμετωπίζονται στο σπίτι, αλλά υπάρχουν κάποια που απαιτούν την άμεση μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο. 

Γρίπη: Φέτος το χειρότερο κύμα εδώ και 13 χρόνια

«Ορισμένα από τα συμπτώματα, όπως ο πυρετός και η κόπωση, αντιμετωπίζονται στο σπίτι με τους γνωστούς τρόπους, αντιπυρετικά, ανάπαυση. Όμως όταν το παιδί έχει δύσπνοια και πυρετό πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο», είπε.

Εξήγησε επίσης ότι παρατηρούνται μεγάλες προσελεύσεις στα νοσοκομεία από ενήλικες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα κι εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού, αλλά και άλλων ιώσεων, οι οποίες ενίοτε προκαλούν πολλά προβλήματα σε ευάλωτους ανθρώπους. Γι’ αυτό χρειάζεται αυτή την εποχή οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και οι ευάλωτες ομάδες, να κυκλοφορούν με μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Στα φαρμακεία τα διπλά self test για κορωνοϊό και γρίπη – Πώς λειτουργούν

Έξαρση κρουσμάτων γρίπης και σε συγκυτιακού ιού RSV

Στο Mega μίλησε και ο Νίκος Γκότσης, νοσηλευτής στα επείγοντα του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ο οποίος εκτίμησε ότι τον χειμώνα θα υπάρξει έξαρση κρουσμάτων γρίπης, κορωνοϊού και του συγκυτιακού ιού RSV.

«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να καλύψουν νέες μεταλλάξεις»

«Πριν από δύο χρόνια που είχαμε τον κορωνοϊό δεν είχαμε εμφανή συμπτώματα γρίπης, επειδή τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο και φόραγαν μάσκα. Τώρα έχουμε έξαρση κρουσμάτων γρίπης και του συγκυτιακού ιού», είπε.

Ο συγκυτιακός ιός, ο οποίος προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα, προκαλεί τα εξής συμπτώματα:

  • βήχα
  • πυρετό
  • καταρροή
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top