Κακοκαιρία «EVA»: 112 για Ιόνιο και Ήπειρο - «Περιορίστε τις μετακινήσεις»

Συναγερμός στην ΓΓΠΠ για την κακοκαιρία - Οι «επικίνδυνες» περιοχές

Σε αυξημένη επιφυλακή οι δημόσιοι φορείς για την κακοκαιρία «ΕVA» /  Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δημόσιοι φορείς και οι πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «EVA» που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα το Σαββατοκύριακο. Το 112 αναμένεται να ηχήσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, την ώρα που η ΓΓΠΠ και η πυροσβεστική συνιστούν να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις τις επίμαχες ώρες της κακοκαιρίας, καθώς τα φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα.

Κακοκαιρία EVA: Έντονες βροχοπτώσεις, φόβοι για πλημμύρες, συχνοί κεραυνοί

Σε αυξημένη επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της έντονης κακοκαιρίας «EVA» που αναμένεται να πλήξει σταδιακά, από αύριο το πρωί, μεγάλο μέρος της χώρας.

Καιρός: Προ των πυλών η κακοκαιρία «EVA» - Πότε φτάνει στην Αττική

Στο πλαίσιο αυτό, νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων. 

Το απόγευμα της Παρασκευής εκδόθηκε μήνυμα του 112 για τις του βόρειου Ιονίου και της περιφέρειας Ηπείρου. «Ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων και την ενημέρωση της ΕΜΥ, θα αποσταλούν κι άλλα μηνύματα από το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο».

ΓΓΠΠ - μήνυμα 112

Επιπλέον, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των Ενιαίων Συντονιστικών Κέντρων, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ σε αυξημένη ετοιμότατα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Κακοκαιρία «EVA»: Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Ένα βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο από τη Βόρεια Ιταλία προς τα νοτιοανατολικά, αναμένεται να προκαλέσει το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας EVA στη χώρα μας κατά το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ προοδευτική βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα 7/11.

Αύριο Σάββατο έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις μεσημεριανές ώρες τα νησιά του Ιονίου και γρήγορα θα επεκταθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Νότιο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο, όπου αναμένεται πολύ υψηλός κυματισμός.

Από αργά το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως τις πρώτες ώρες μετά την αλλαγή της ημέρας προς Κυριακή, οι ισχυρές καταιγίδες θα αρχίσουν να επηρεάζουν τον νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, καθώς επίσης τον νομό και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κακοκαιρία «EVA»: Αποφύγετε τις μετακινήσεις

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και έδωσε οδηγίες αυτοπροστασίας ενόψει της κακοκαιρίας EVA. Μεταξύ άλλων ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και τόνισε ότι το 112 θα ενεργοποιηθεί άμεσα.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ και η πυροσβεστική απευθύνουν ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, καλούν τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανέναν λόγο.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top