Ενοίκια: «Θα φύγεις από το σπίτι ή θα τα πληρώσεις όλα μαζεμένα»

Αύξηση ενοικίων ακόμα και 30% στην ανανέωση της μίσθωσης

Όλα όσα είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates.

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει χιλιάδες ενοικιαστές με μισθωτήριο συμβόλαιο σπιτιού που λήγει άμεσα ή πρόκειται να λήξει τους επόμενους μήνες, λόγω της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων και εν γένει του κόστους στέγασης.

«Η πρώτη κουβέντα των ενδιαφερομένων ενοικιαστών, όταν επικοινωνούν μαζί μας, είναι ‘’ξέρουμε ότι οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λιγοστά και η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά παρακαλώ πολύ ενημερώστε μας αν υπάρξει μια ευκαιρία’’, είπε στο star.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates, περιγράφοντας την εικόνα στην αγορά.

σπίτι

Ένα προσιτό ενοίκιο για μια οικογένεια είναι στα 500- 550 ευρώ (φωτ. unsplash)

Οι περισσότεροι αναζητούν κάποιο ακίνητο με 2 Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, κατάλληλο για οικογένεια, με μίσθωμα που να μην ξεπερνά τα 550€/μήνα - 600€/μήνα όσον αφορά στον νομό Αττικής, ωστόσο τα σπίτια με αυτά τα κριτήρια είναι λιγοστά και αφορούν μεγαλύτερης ηλικίας ακίνητα.

«Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αυτά αποτελούν το 19,96% του συνόλου των προς μίσθωση κατοικιών, στα Βόρεια Προάστια μόλις το 0,71%, στα Νότια Προάστια το 4,03%, στα Δυτικά Προάστια το 35,58%, στο Υπόλοιπο Αττικής το 27,20% και στον Πειραιά το 35,46%. Ειδικότερα, 8 στις 10 κατοικίες που διατίθενται προς μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή είναι τουλάχιστον 42ετών».

Ενοίκια: «Mπες στις ιστοσελίδες των αγγελιών να δεις τι ζητούν για 50τμ»

Οι «απαιτήσεις» των ιδιοκτητών στις ανανεώσεις των μισθωτηρίων συμβολαίων

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, στις αρχές του φθινοπώρου είθισται να λήγουν τα περισσότερα μισθωτήρια συμβόλαια και να χρήζουν ανανέωσης, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές οι οποίοι, εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, βρίσκονται σε μία «ζούγκλα», αντιμέτωποι με τις «νέες απαιτήσεις» των ιδιοκτητών.

«Μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25%- 30% σε σχέση με το ενοίκιο το 2019. Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δε δεχθεί τη ραγδαία αύξηση, θα πρέπει να εντάξει την οικογένειά του στη δίνη της αναζήτησης κατοικίας», είπε.

Ξέφυγαν τα φοιτητικά σπίτια: Έως και 26% πάνω τα ενοίκια στην Αθήνα

Όπως σημείωσε, από την πλευρά τους πολλοί ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι η εύρεση κατοικίας με προσιτό ενοίκιο αποτελεί σήμερα «τζόκερ» και γι’ αυτό ποντάρουν σε αυτό προκειμένου να ανεβάσουν τα μισθώματα κατά το δοκούν. Ο ίδιος μάλιστα, αναφέρθηκε σε κάποιες «απίστευτες περιπτώσεις», για τις οποίες έχει ενημερωθεί.  

«Στο Γαλάτσι, για κατοικία 60τμ με 1 Υ/Δ, που η τριετία της μίσθωσης λήγει στα μέσα του Οκτωβρίου, με μίσθωμα 460€/μήνα, ο ιδιοκτήτης στην επικοινωνία με τον ενοικιαστή, ζήτησε να αυξηθεί το ενοίκιο στα 540€/μήνα και η ανανέωση να γίνει μόνο για ένα έτος. Παράλληλα, στο μισθωτήριο συμβόλαιο που έστειλε στον ενοικιαστή ανέφερε ρητά ότι σε περίπτωση πέρας του έτους, το ενοίκιο των 540€/μήνα δεν ισχύει και θα πρέπει να οριστεί νέο μίσθωμα.

Αν δε δεχτεί την αύξηση του μισθώματος, ο ενοικιαστής θα πρέπει να εντάξει την οικογένειά του στη δίνη της αναζήτησης κατοικίας και να ζήσει όσα βιώνουν τα τελευταία 2- 3 χρόνια πλήθος των συμπολιτών μας που αναζητούν κατοικία.

Αν δε δεχτεί την αύξηση του μισθώματος, ο ενοικιαστής θα πρέπει να εντάξει την οικογένειά του στη δίνη της αναζήτησης κατοικίας και να ζήσει όσα βιώνουν τα τελευταία 2- 3 χρόνια πλήθος των συμπολιτών μας που αναζητούν κατοικία.(φωτ.αρχείου eurokinissi)

Ο ενοικιαστής υπό τον φόβο της αύξησης στην ανανέωση του μισθωτηρίου συμβολαίου τον Οκτώβριο του 2023, ζήτησε να πραγματοποιηθεί ανανέωση για 3 έτη με μίσθωμα στα 540€/μήνα. Ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε, αντιπροτείνοντάς του μηνιαίο μίσθωμα της τάξεως των 600€/μήνα, για μισθωτήριο διάρκειας 3 ετών. Ο ενοικιαστής τελικά αποδέχθηκε τη συνολική αύξηση κατά 30% της αρχικής μίσθωσης, λόγω των συνθηκών, φοβούμενος πιθανές αυξήσεις τα επόμενα έτη», σημείωσε.

«Σπίτι μου»: Λίγα και παλιά τα ακίνητα για νέους έως 150.000 ευρώ

Συνεχίζοντας ο κ. Μπάκας, αναφέρθηκε σε μια άλλη περίπτωση ακινήτου, στα Νότια Προάστια.

«Ιδιοκτήτης με 5 διαμερίσματα στην ίδια πολυκατοικία δεν προέβη καν σε συζήτηση με τους ενοικιαστές, των οποίων τα μισθωτήρια συμβόλαια λήγουν στο τέλος του έτους. Απλά, τους κοινοποίησε με δικαστικό επιμελητή ότι δεν επιθυμεί την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης και ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν στη λήξη του μισθωτηρίου συμβολαίου.

Ο ιδιοκτήτης προέβη στην άνωθεν κίνηση, όχι γιατί οι ενοικιαστές χρωστούσαν, αλλά επειδή δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί μαζί τους το νέο ζητούμενο μίσθωμα που θέλει να λάβει, αποφεύγοντας να μπει στη διαδικασία «παζαριού», τη στιγμή που η ζήτηση είναι καθημερινά αυξανόμενη. Σύμφωνα με τους ενοίκους, μέρος των διαμερισμάτων, σκέφτεται να τα εγγράψει σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης», είπε.

κουζίνα

(φωτ. αρχείου unsplash)

«Σε άλλη περίπτωση, στον Νέο Κόσμο, ιδιοκτήτρια, η οποία είχε ανανεώσει την αρχική μίσθωση για δεύτερη φορά με προσαύξηση του ενοικίου και ενώ η ανανέωση του νέου συμβολαίου λήγει κανονικά το 2024, επικοινώνησε με τον ενοικιαστή αναφέροντάς του ότι “θα πρέπει να αυξήσει εκ νέου το ενοίκιο κατά 12%, διότι όλα τα ενοίκια έχουν αυξηθεί στη περιοχή και η ίδια δεν μπορεί να χάνει εισοδήματα”.

Ο ενοικιαστής από την πλευρά του επικαλέστηκε το μισθωτήριο συμβόλαιο που είναι σε ισχύ και λήγει σε δύο χρόνια, τονίζοντας στην ιδιοκτήτρια ότι δεν αναφέρεται στους όρους κάποια αύξηση ανά έτος. Η ιδιοκτήτρια, στο άκουσμα των άνωθεν, φέρεται να του απάντησε “θα δεις τι θα πάθεις όταν λήξει… Θα φύγεις από το σπίτι ή θα τα πληρώσεις όλα μαζεμένα».

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας,  πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπάκας, εξέφρασε την ελπίδα ότι περιπτώσεις όπως οι άνωθεν, αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα και δεν αντικατοπτρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής εικόνας που βιώνει μέρος των πολιτών, κατά την ανανέωση των μισθωτηρίων συμβολαίων τους. Παράλληλα, από την πλευρά τους και οι ιδιοκτήτες οφείλουν να κατανοούν τα σημερινά δεδομένα που διέπουν την εγχώρια οικονομία, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 12,1% τον περασμένο Σεπτέμβριο (στοιχεία Eurostat).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top