«Σπίτι μου»: Λίγα και παλιά τα ακίνητα για νέους έως 150.000 ευρώ

Η χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών σε περιοχές της Αττικής

Όλα όσα είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για τη στέγαση πολιτών μέχρι 39 ετών, φοιτητών και ευάλωτων νοικοκυριών ως «ανάχωμα» στις τιμές ενοικίων που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, μπορεί στο άκουσμά του να κέντρισε το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας των ενδιαφερομένων, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, αναμένεται να «δυσκολέψει» πολύ όσους αναζητήσουν σπίτι που να πληροί τα ζητούμενα κριτήρια στην Αττική.

«Σίγουρα αποτελεί ένα «φιλόδοξο» μέτρο για τα νέα ζευγάρια, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το πρόγραμμα θα ζορίσει αρκετά όσους αναζητήσουν μια κατοικία από 75τμ έως 120τμ, με δυο τουλάχιστον υπνοδωμάτια άνω του 1ου ορόφου, στον Ν. Αττικής. 

Φθηνά στεγαστικά δάνεια με δόση 275 ευρώ τον μήνα για 10.000 πολίτες

Αντιθέτως, όσοι ζουν ή σκέφτονται να αδράξουν την ευκαιρία και να ζήσουν στην επαρχία, κυρίως σε περιοχές που δεν καταγράφουν έντονη τουριστική δυναμική, θα έχουν περισσότερες και ποιοτικότερες επιλογές ακινήτων», εκτίμησε μιλώντας στο star.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. 

(φωτ. αρχείου unsplash)

Το πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, προβλέπει χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για νέους έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ., με έτος κατασκευής έως το 2007, με 10% ιδιωτική συνεισφορά στην αξία του ακινήτου, ενώ οι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή ζευγάρια 25-39 ετών που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίστηκαν. 

Συγκεκριμένα, αφορά νέους άγαμους με εισόδημα 715€/μήνα, άτεκνα ζευγάρια με 1.724€/μήνα και ζευγάρια με ένα παιδί και εισόδημα έως 1.928€/μήνα.

Κόστος στέγασης: 8 στους 10 ενοικιαστές δίνουν άνω του 40% του εισοδήματος

«Σχεδόν μηδενική η διαθεσιμότητα στα Νότια, Βόρεια και Ανατολικά Προάστια της Αττικής»

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα το όριο των 150.000€ για όσους νέους ή ζευγάρια, θελήσουν να αναζητήσουν κατοικίες σε περιοχές των Νοτιών, Βορείων και Ανατολικών προαστίων της Αττικής, σίγουρα θα τους «απογοητεύσει».

«Αν υποθέσουμε ότι ένα νέο ζευγάρι αναζητήσει κατοικία από 75τμ έως 120τμ άνω του 1 ου ορόφου, με έτος κατασκευής έως το 2007, που αποτελεί και προϋπόθεση του προγράμματος, με κόστος αγοράς έως 150.000€, θα πρέπει να γνωρίζει ότι σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων που διατίθενται προς πώληση σε ιστοσελίδες, στα Νότια, Βόρεια και Ανατολικά Προάστια η διαθεσιμότητα είναι σχεδόν μηδενική. 

(φωτ. αρχείου unsplash)

Στα Βόρεια Προάστια μόλις το 1,2% των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων με τις ως άνω προϋποθέσεις, έχουν ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€, στα Νότια το 5,03% και στα Ανατολικά το 13,7%», εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα καταγράφεται στις περιοχές του Κέντρου της Αθήνας, στα Δυτικά προάστια και στον Πειραιά, όπου τις προϋποθέσεις του προγράμματος πληρούν περίπου 3 στις 10 κατοικίες.

«Συγκεκριμένα, στο Κέντρο τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα με τις ζητούμενες προϋποθέσεις, ανέρχονται σε ποσοστό 36,6% επί των συνολικών, στα Δυτικά προάστια σε 33,2% και στον Πειραιά σε 28,5%».

Ξέφυγαν τα φοιτητικά σπίτια: Έως και 26% πάνω τα ενοίκια στην Αθήνα

«Τουλάχιστον 42 ετών τα ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές για το πρόγραμμα»

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι περιοχές με ακίνητα που πληρούν τις άνωθεν προδιαγραφές, στην πλειονότητα τους, πρόκειται για ακίνητα κατασκευής έως το 1980, δηλαδή ακίνητα τουλάχιστον 42ετών. 

«Ως προς την παλαιότητα των διαθέσιμων ακινήτων, καλύτερη είναι η εικόνα σε πολλές πόλεις της επαρχίας, καθώς το «διαθέσιμο» κεφάλαιο των 150.000€ για κατοικία 75τμ-120τμ, αφορά κατοικίες κατασκευής μετά το 1990-1995», είπε.

(φωτ. αρχείου eurokinissi)

Κέντρο Αθήνας: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, μόλις 3 στις 10 κατοικίες (36,6%) πληρούν τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα. 

«Εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 90,8% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980. Ενώ παράλληλα, το 67,22% των διαθέσιμων κατοικιών είναι επιφάνειας από 75τμ έως 95τμ».


 
«Οι περιοχές του κέντρου που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών είναι η Κυψέλη, τα Πατήσια, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Αττικής, ο Άγιος Ελευθέριος και ο Κολωνός. Στις περιοχές αυτές, μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων που είναι ολικώς ανακαινισμένα διατίθενται σε τιμές που αγγίζουν τις 2.000€ /τ.μ., ενώ υπάρχουν και λίγες επιλογές νεότερων ακινήτων, κατασκευής μετά το 2000, σε περιοχές όπως τα Σεπόλια.

Θεμιστοκλής Μπάκας

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας

Ωστόσο, οι «καλές» περιοχές του κέντρου όπως Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Γουδή, Μετς και Ιλίσια, καταγράφουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα».

Δυτικά Προάστια: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών

Αντίστοιχα, η διαθεσιμότητα στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων είναι παρόμοια με το κέντρο της Αθήνας.

«Ο ενδιαφερόμενος, εφόσον βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 80,6% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990, εκ των οποίων το 55% είναι κατασκευής έως το 1980. 

Παράλληλα, το 67,7% των διαθέσιμων κατοικιών είναι επιφάνειας από 75τμ έως 95τμ.», σημείωσε ο κ. Μπάκας.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιοχές που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, το Περιστέρι, το Ίλιον και Αχαρνές, ενώ μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται στο Χαϊδάρι, στο Γαλάτσι και στη Νέα Ιωνία.

Νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής «Σπίτι μου» για νέα ζευγάρια

Πειραιάς: Χαρτογράφηση των διαθέσιμων κατοικιών

Στις περιοχές του Πειραιά, υπάρχουν διαθέσιμες προς πώληση λιγότερες από 3 στις 10 κατοικίες (28,5%), από 75τμ έως 120τμ, άνω του 1ου ορόφου, με 2Υ/Δ, με έτος  κατασκευής έως το 2007, με ζητούμενη τιμή έως 150.000€. 

«Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 70,9% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, ενώ το 74,5% (7 στις 10) των διαθέσιμων κατοικιών είναι επιφάνειας από 75τμ έως 95τμ», ανέφερε ο κ. Μπάκας.

Όπως πρόσθεσε, στον Πειραιά, οι περιοχές που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των άνωθεν προδιαγραφών είναι τα Καμίνια- Παλαιά Κοκκινιά με 87,1% και τα Ταμπούρια- Αγία Σοφία (69,6%)

Την ίδια ώρα, μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται στις περιοχές Νέο Φάληρο, Καλλίπολη- Φρεαττύδα, Καστέλλα- Πασιλιμάνι και στο κέντρο.

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» με επιδότηση έως 35.000 ευρώ

«Η αυξημένη ζήτηση μετά το άνοιγμα του προγράμματος θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών»

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπάκας εκτίμησε ότι αν και το πρόγραμμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την ελάφρυνση των νέων από το στεγαστικό πρόβλημα, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών πώλησης των ακινήτων με τα ζητούμενα κριτήρια.

«Ανάλογα με τη συμμετοχή των δικαιούχων (10.000 συνολικά) τη στιγμή που το πρόγραμμα θα «ανοίξει», (το α΄ τρίμηνο του 2023), θα καταγραφεί αύξηση της ζήτησης στις περιοχές που διαθέτουν τέτοιου είδους ακίνητα και ενδεχομένως να καταγραφεί αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top