Θρίλερ στον αέρα: Σηκώθηκαν ελληνικά F-16 όταν δεν απαντούσε Airbus

Ο πιλότος δεν είχε προσαρμόσει τη συχνότητα του ασυρμάτου

Το αεροπλάνο

Ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας κλήθηκε να αναγνωρίσει πτήση επιβατικού αεροσκάφους, η οποία πετούσε πάνω από την Ελλάδα και δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις του πύργου ελέγχου στον ασύρματο. 

Το περιστατικό αφορούσε την πτήση ME242 της Middle East Airlines (MEA), με 145 επιβάτες, από τη Μαδρίτη προς Βηρυτό.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό @Intel_Sky στο Twitter, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση αεροσκαφών της πολιτικής και της πολεμικής αεροπορίας, το περιστατικό συνέβη στις 10 Αυγούστου κι ενώ το λιβανέζικο αεροσκάφος κινούνταν σε ελληνικό FIR, σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης.

 

 

Όμως ο πιλότος του, ο οποίος φέρεται να είναι ο Αμπέντ αλ Χουτ, γιος του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της MEA (Middle East Airlines), δεν είχε προσαρμόσει τη συχνότητα του ασυρμάτου κι έτσι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις κλήσεις από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Έτσι οι αρχές του NATO σήμαναν συναγερμό (Code Renegade) και ειδοποίησαν τις ελληνικές.

Δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από τη Σούδα για να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν το αεροσκάφος.

Το εντόπισαν την ώρα που πετούσε πάνω από την Αργολίδα, οι χειριστές κοίταξαν στο cockpit και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τότε και ο πιλότος του λιβανέζικού αεροσκάφους απέκτησε πρόσβαση ξανά στον ασύρματο και διαβεβαίωσε ότι όλα είναι καλά.

Σε δήλωση, το υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Λιβάνου δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι ο Αλ Χουτ πιλοτάριζε το αεροπλάνο. Δεν ανέφερε, επίσης, γιατί τα μαχητικά προσέγγισαν το αεροσκάφος της MEA.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top