Φωτιά Πεντέλη: «Δύο πυρκαγιές ξεκίνησαν σχεδόν ταυρόχρονα»

Κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα - Ξεκίνησαν έλεγχοι και αυτοψίες

Η αποτίμηση Μητσοτάκη για την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην πυρκαγιά στην Πεντέλη - Βίντεο από Δελτίο Ειδήσεων STAR

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της φωτιάς από την Πεντέλη, την Παλλήνη, τον Γέρακα, την Ανθούσα και τη Διώνη, με χιλιάδες στρέμματα και αρκετά σπίτια να έχουν γίνει στάχτη.

καμένο σπίτι

Αρκετά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες που πέρασαν από την Πεντέλη και την Παλλήνη

Σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση, περίπου 20.350 στρέμματα κάηκαν ολοσχερώς με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από τον δορυφόρο Landsat 9, την οποία απέκτησε κι επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

χάρτης καμένων

Απίστευες εικόνες στην Πεντέλη: Οι φλόγες μέσα στα σπίτια

Η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται ένας περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Φωτιά Πεντέλη: Νύχτα εφιάλτης για τους κατοίκους της περιοχής

Στις πληγείσες περιοχές παραμένουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής για την αποτροπή αναζωπυρώσεων. Προτεραιότητα έχουν Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

καμένες εκτάσεις

Από χθες το απόγευμα έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές

Πυροσβεστική: Δύο φωτιές ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα

«Δύο πυρκαγιές ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Πεντέλη, ενώ η φωτιά στα Μέγαρα ξέσπασε την ώρα που είχε λήξει ο συναγερμός στη βορειοανατολική Αττική», είπε σήμερα ο εκπροσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός στον ΣΚΑΪ. 

«Στο σημείο στο Νταού Πεντέλης υπάρχει συγκεκριμένο δασικό περιπολικό, είχαμε όμως αναφορές στα ανακριτικά γραφεία μας από τη διεύθυνση εγκλημάτων εμπρησμού στις 5.19 σχεδόν δύο ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ελέγχονται όλα τα δεδομένα.

«Ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο μέτωπα τα οποία μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, αλλά η πυρκαγιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που κατεύθυνε την πυρκαγιά προς το Ντράφι», συνέχισε.

Όσον αφορά στη φωτιά στα Μέγαρα, σημείωσε ότι ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα μετά τη λήξη του συναγερμού στην Πεντέλη, ενώ μετά ξέσπασαν τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στη Σαλαμίνα.

Όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στην επικράτεια.

Φωτιά Πεντέλη: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Η καταγραφή των υλικών ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται η σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, για συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων.

Φωτιά Πεντέλη: Η αστυνομία εκκένωσε σπίτια - 680 απεγκλωβισμοί

Από το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησαν έλεγχοι και αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα).

καίγεται σπίτι

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού για τη φωτιά στην Πεντέλη

Ως το τέλος της ημέρας και ύστερα από αυτοψίες σε 30 κτίρια παρατηρήθηκαν τα εξής:

Φωτιά Πεντέλη: Η αποτίμηση Μητσοτάκη για τον κρατικό μηχανισμό  

  • Ο έλεγχος σε 19 κατοικίες έδειξε ότι οι 4 είναι κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες (χρήζουν επισκευών) και 7 είναι επικίνδυνες και θα πρέπει να επανελεγχθούν.
  • Ελέγχθηκαν 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι.
  • Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες, εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη.
  • Έλεγχος διενεργήθηκε σε 4 ιερούς ναούς, από τους οποίους οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινώς ακατάλληλος.
  • Από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε Βόρεια και Ανατολική Αττική. 
  • Το ενισχυμένο δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ, με περισσότερα από 400 άτομα και 150 οχήματα συν το επικουρικό προσωπικό, επανηλεκτροδότησε τάχιστα περισσότερους από 10.700 καταναλωτές από το σύνολο των περίπου 15.000 οι οποίοι επηρεάστηκαν από την καταστροφική φωτιά στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές. 
  • Επιπλέον, επανηλεκτροδοτήθηκαν 180 από τους συνολικά 210 υποσταθμούς ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά.
  • Αναφορικά με το φυτικό κεφάλαιο, έχει ήδη δραστηριοποιηθεί συνεργείο εκτιμητών για άμεσες επισημάνσεις απώλειας, κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες και αμπελώνες. 

Φωτιά Πεντέλης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Χθες τόσο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χ. Στυλιανίδης, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισαν η φωτιά στην Πεντέλη να ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. 

φλόγες σε σπίτι

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους μετά τη φωτιά στην Πεντέλη

Φωτιά στην Πεντέλη: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού από τον Στυλιανίδη

«Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος - είναι φανερό από τις συνθήκες της περιοχής. Κάθε άλλο ενδεχόμενο εξετάζεται. Η πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης. Το βράδυ, μάλιστα, επιδεινώθηκε, γεγονός που είναι ασύνηθες κατά τους ειδικούς. Όλες οι δυνάμεις επιχείρησαν, συντονισμένα, μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι ριπές ανέμων το βράδυ -σε συγκεκριμένες ώρες- ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χιλιόμετρα την ώρα!», είπε ο κ. Στυλιανίδης κατά τη χθεσινή ενημέρωση.

καμένα δέντρα

Κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα γης

Φωτιά Πεντέλη: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού και από Μητσοτάκη  

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, για  την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί σήμερα στις πυρόπληκτες περιοχές, ώστε να έχει προσωπική εικόνα των ζημιών και να συνομιλήσει με κατοίκους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top