Φωτιά Πεντέλη: Η αποτίμηση Μητσοτάκη για τον κρατικό μηχανισμό  

Οι οδηγίες του πρωθυπουργού για τον συντονισμό των δυνάμεων

Πληροφορίες για την στρατηγική που ακολούθησε το συντονιστικό της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της φωτιάς στην Πεντέλη, αλλά και για το παρασκήνιο με τις οδηγίες που έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέδωσε ο Πέτρος Μποτσαράκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.   

Φωτιά Πεντέλη: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού και από Μητσοτάκη  

Οι οδηγίες που έδωσε ο Πρωθυπουργός στις αλλεπάλληλες συσκέψεις ήταν:

-Όχι απλά να φανεί,  αλλά το κράτος να είναι πραγματικά, με όλες τις δυνάμεις του  πάνω από τη φωτιά και κοντά στους πολίτες.

-Να συνεχιστεί ως το τέλος ο αποτελεσματικός συντονισμός των δυνάμεων  πυροσβεστικής, αστυνομίας, εθελοντών και τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να μην εμφανιστούν ούτε για μια στιγμή αρρυθμίες σαν αυτές που υπήρξαν πέρυσι. 

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο είχε προειδοποιήσει για τη φωτιά στην Πεντέλη»

 

Ποια «όπλα» ζήτησε να αξιοποιηθούν στην κατάσβεση ο Μητσοτάκης  

O πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να αξιοποιηθούν πλήρως δύο διαθέσιμα «όπλα»: 

-Πρώτον, οι  εναλλακτικές επιλογές σε εναέρια μέσα , δηλαδή Air Tractors,  ελικόπτερα και αεροσκάφη  που τελικά αποδείχθηκαν σωτήριες, γιατί όταν λόγω του αέρα δεν μπορούσε να πετάξει το ένα, τότε  πετούσε το άλλο.

- και δεύτερον, να βρίσκεται συνεχώς το μάξιμουμ των επίγειων δυνάμεων στο πεδίο, όπου πραγματικά ήταν συνεχώς πάνω από 400 ως και 600 πυροσβέστες και συνολικά 930 αστυνομικοί, οι οποίοι βοήθησαν στις έγκαιρες εκκενώσεις σε επικίνδυνες περιοχές.

Όπως πρόσθεσε ο Π. Μποτσαράκος, όλα αυτά έγιναν με δεδομένο ότι η πυρκαγιά χθες τη νύχτα είχε τα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς στο Μάτι, με ένταση 11 μποφόρ και ταχύτητες ανέμου ως και 120 χιλιόμετρα την ώρα, συνεχείς αλλαγές φοράς του αέρα και στροβιλισμούς. Γι’ αυτό και θεωρήθηκε κρίσιμο στη διάρκεια της μέρας να αξιοποιηθεί το «παράθυρο» που άνοιξε η μείωση της έντασης των ανέμων.

Φωτιά στην Πεντέλη: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού από τον Στυλιανίδη

Πυρετώδεις εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση,  το ρεύμα ήδη έχει επανέλθει σε 10.700 καταναλωτές στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης. Απομένουν όμως πάνω από 4. 000 με πρόβλημα. Οι μισοί θα ηλεκτροδοτηθούν απόψε Τετάρτη, ενώ συνεχίζονται και οι εργασίες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε Αλεποχώρι, Ψάθα και Πόρτο Γερμενό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top