Ικαρία: Δεν υπήρχε ασθενοφόρο και την ανεβασαν σε καρότσα αγροτικού

Η άτυχη γυναίκα είχε τραυματιστεί και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας

Βίντεο από ΣΚΑΙ - Φωτογραφία από Facebook (Kali Valsami)

Απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε στον Εύδηλο Ικαρίας όταν μια γυναίκα τραυματίστηκε πέφτοντας στην αυλή του σπιτιού της και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας. Καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού απείχε μιάμιση ώρα από το σπίτι της γυναίκας, συγγενείς και φίλοι έκαναν την καρότσα αγροτικού οχήματος… αυτοσχέδιο ασθενοφόρο και την μετέφεραν οι ίδιοι στο Κέντρο Υγείας.

Τσίπρας από το νοσοκομείο Ικαρίας: Εικόνα εγκατάλειψης στο ΕΣΥ 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η γυναίκα είχε χτυπήσει σοβαρά στον λαιμό και είχε έντονους πόνους. Έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο Κέντρο Υγείας του νησιού όμως η απάντηση που πήραν όταν κάλεσαν το ασθενοφόρο ήταν «αν η γυναίκα κουνάει χέρια και πόδια βάλτε την σε ένα αυτοκίνητο και φέρτε την εσείς.

Ωστόσο η ασθενής δεν μπορούσε να μπει σε αυτοκίνητο καθώς πονούσε πολύ με αποτέλεσμα να την τυλίξουν σε κουβέρτα και να την μεταφέρουν με καρότσα αγροτικού.

Θεσσαλονίκη: Κλείδωσε τα παιδιά της στο αυτοκίνητο για να κάνει απεντόμωση

Κάτοικοι του νησιού κατήγγειλαν το περιστατικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μιχάλης Γιαννάκος: «Να αφήσουμε πίσω μας τέτοιες τριτοκοσμικές εικόνες»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό και κάλεσε τον υπουργό Υγείας να «προσλάβει διασώστες για να αφήσουμε πίσω μας τέτοιες τριτοκοσμικές εικόνες».

Η ανακοίνωση του κ. Γιαννακου:

Η πρόσφατη διακομιδή τραυματισμένης γυναίκας σε… καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στον Εύδηλο της Ικαρίας από γείτονες, 500 μόλις μέτρα από το Κέντρο Υγείας ανέδειξε για άλλη μια φορά την αδυναμία του ΕΚΑΒ και του ΕΣΥ της άμεσης παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας στα νησιά μας. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού. 

Το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έχει έδρα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο στο νοτιο τμήμα του νησιού. Ο Εύδηλος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Για να φθάσει το ασθενοφόρο πρέπει να διανύσει την οροσειρά του νησιού που μεσολαβεί. Χρειάζεται λοιπόν 1,5 ώρα να διανύσει την απόσταση μέχρι τον Εύδηλο. 

Το Κέντρο Υγείας Ευδήλου έχει μόλις 4 διασώστες πληρώματα ασθενοφόρου και ο σταθμός του ΕΚΑΒ στον Αγιο Κύρηκο 8 διασώστες πληρώματα ασθενοφόρων. Έτσι για όλη την ΙΚΑΡΊΑ επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στο νησί. Είναι επιτακτική η ανάγκη πρόσληψής άλλων 8 διασωστών/πληρωμάτων για να επιχειρούν σε 24ωρη βάση τουλάχιστον 2 ασθενοφόρα στο νησί. 

Πόσα τέτοια περιστατικά πρέπει να συμβούν για να στελεχωθούν με διασώστες και ασθενοφόρα επαρκώς οι σταθμοί του ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας της χώρας;

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να στελεχώσει τους σταθμούς του ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας με επαρκή αριθμό διασωστών στα νησιά και σε όλη τη χώρα για να αφήσουμε πίσω τέτοιες τριτοκοσμικές εικόνες με διακομιδές σε καρότσες φορτηγών.

Να χορηγηθούν τα αντίστοιχα κίνητρα που λαμβάνουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ και στους διασώστες των κεντρων υγείας αφού κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top