Εκτός φυλακής ο Λιγνάδης - Έγινε δεκτό το αίτημα αναστολής

Αποδοκιμασίες και κλάματα στο άκουσμα της απόφασης αναστολής

Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη χορήγησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Λιγνάδης θα πρέπει να καταθέσει εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ μέχρι τις 29 Ιουλίου, να εμφανίζεται τρεις φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα. Η πρόταση της αναστολής έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία (4-3).

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αποχώρησε από το Δικαστήριο χωρίς να κάνει κάποια δήλωση. Οδηγήθηκε στις φυλακές όπου θα κρατηθεί μέχρι να καταβάλλει το ποσό της εγγύησης.

Το πλήθος που βρισκόταν μέσα στο δικαστήριο αντέδρασε έντονα στο άκουσμα της απόφασης αναστολής φωνάζοντας «Ντροπή σας, αίσχος. Αφήνετε έναν βιαστή έξω. Πώς κοιμάστε τα βράδια;»

Στον Δημήτρη Λιγνάδη επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση μετά από εισαγγελική πρόταση. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο νωρίτερα είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 10 ετών με πλειοψηφία (4-3) για τον έναν βιασμό και κάθειρξη 5 ετών με οριακή πλειοψηφία (4-3) για τον δεύτερο βιασμό. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα. Συγκεριμένα, οι δικαστές κατά πλειοψηφία απέρριψαν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

λιγνάδης έξοδος

Η πρόταση του εισαγγελέα σχετικά με την αναστολή της ποινής ήταν να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι «πιθανό να διαπράξει παρόμοια αδικήματα γεννετήσιας ελευθερίας κατά ανηλίκων δεδομένου ότι δεν έχει παραδεχτεί τα αδικήματά του».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας, είχε προτείνει την απόρριψη των δύο προαναφερθέντων ελαφρυντικών, σημειώνοντας ότι «δεν συντρέχουν οι ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου».

Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος για δύο βιασμούς, αθώος για άλλους δύο

Στη συνέχεια, ο  εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών για κάθε μία από τις δύο πράξεις βιασμού για τις οποίες επίσης κατά πλειοψηφία κρίθηκε νωρίτερα ένοχος.

Αλέξης Κούγιας: Στον δεύτερο βαθμό ο Λιγνάδης θα κηρυχθεί πανηγυρικά αθώος

«Για όλες τις πράξεις η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισαν ότι ο κ. Λιγνάδης είναι αθώος. Τον καταδίκασε ένα μέρος των ενόρκων. Θεωρώ δικαιολογημένη αυτή την επιλογή γιατί όταν επί 18 μήνες υπάρχει ένας βομβαρδισμός με μία παντελή καταρράκωση του τεκμηρίου αθωότητας από δημοσιογράφους από παρουσιαστές, από influencers, όπως τους λένε τελευταία γιατί μαθαίνω κι εγώ καινούργιες λέξεις, από οποιονδήποτε μπορούσε να πει κάτι κακό εναντίον του Λιγνάδη. Όποιος τολμούσε να πει κάτι υπέρ του κ. Λιγνάδη την επομένη ημέρα ήταν στο βάραθρο, στον Καιάδα με αποκορύφωμα αυτό που συνέβη με τον κ. Ρουβά που η κυρία Ακρίτα είπε ότι σήμερα τελείωσε η καριέρα του γιατί τόλμησε να μιλήσει και να πει δύο καλές λέξεις για τον κ. Λιγνάδη.»

«Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι το εξής μόνο. Επειδή κάποιοι όταν στην αρχή της υποθέσεως αυτής μίλησαν για κατασκευή προσπάθησαν κάποιοι να λοιδορήσουν την άποψη μου. Σήμερα η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ήταν κατασκευή και σκευωρία. Η απόφαση των ενόρκων που τον καταδίκασε είναι σεβαστή όμως να γνωρίζετε ότι όπως είπα και την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την υπόθεση που η δικογραφία του ήταν μόνο εφτά σελίδες, ο Λιγνάδης είναι αθώος και στον δεύτερο βαθμό θα κηρυχθεί πανηγυρικά αθώος. Αυτό δέχτηκε και η πλειοψηφία του δικαστηρίου σήμερα, πάλι με την πλειοψηφία των τακτικών δικαστών που θεώρησαν ότι εάν έμμενε στη φυλακή μέχρι να γίνει η έφεση του θα ήταν άδικο για τον Λιγνάδη,» πρόσθεσε ο Αλέξης Κούγιας.

«Δε θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου.Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη», ανέφερε νωρίτερα ο Αλέξης Κούγιας, επιχειρηματολογώντας υπέρ των ελαφρυντικών και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

O Αλέξης Κούγιας

O Αλέξης Κούγιας

Η Μαρία Κουρτέση, εκ των συνηγόρων των θυμάτων, μεταξύ άλλων συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή καθώς εκκρεμεί η έφεση της πολύκροτης υπόθεσης και δήλωσε πως οι αποφάσεις του Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς, ενώ λόγω αμφιβολιών κρίθηκε αθώος για δύο ακόμα υποθέσεις βιασμού. 

Απολογία Λιγνάδη: «Δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας. Βιαστής δεν είμαι»

Πληροφορίες του star.gr αναφέρουν πως ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν ανέκφραστος όταν ακούστηκε η απόφαση, ενώ τα δύο από τα θύματα ξέσπασαν σε κλάματα.

Ρεπορτάζ: Ανέστης Συμεωνίδης 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top