Απολογία Λιγνάδη: «Δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας. Βιαστής δεν είμαι»

«Ήμουν ανοιχτός, μέχρι ηλίθιος», είπε ο σκηνοθέτης στη δίκη

«Αρνούμαι τις κατηγορίες. Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης γιατί 1,5 χρόνο μετά την προφυλάκισή μου στη φυλακή, όπου η μια μέρα μετράει για ένα μήνα, επιτέλους είμαι στη θέση να απολογηθώ. Θα σας παρακαλούσα να μου θέσετε ερωτήσεις για να απαντάω…» είπε στην αρχή της απολογίας του ο Δημήτρης Λιγνάδης

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής βρέθηκε το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, 16 μήνες μετά την προφυλάκισή του για κατηγορίες που αφορούν σε βιασμούς νεαρών και ανηλίκων ανδρών.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης βρέθηκε το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, 16 μήνες μετά την προφυλάκισή του για κατηγορίες που αφορούν σε βιασμούς νεαρών και ανηλίκων ανδρών.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο λίγο πριν ξεκινήσει την απολογία του

Η ώρα της απολογίας για τον Δημήτρη Λιγνάδη - Τι θα υποστηρίξει

Ο Δημήτρης Λιγνάδης λίγο μετά τις 9:30 το πρωί της Δευτέρας ανέβηκε στο βήμα και ξεκινώντας την απολογία του είπε: «Το όνομα του Αλί το έμαθα μετά ότι κάποιος από τη Σουηδία θα κατέθετε μήνυση σε βάρος μου. Τη φυσιογνωμία του Αλί την είδα στη ΓΑΔΑ κρατούμενος όταν μου έφερε τη μήνυση ο τότε δικηγόρος μου και είχε και φωτογραφία του. Και μάλιστα τον θυμήθηκα σε συνδυασμό με τον ξάδελφο του και τότε κατάλαβα περί ποιου πρόκειται. Το όνομα δε μου θύμισε κάτι. «Ο Αλί ο ξάδελφος του Χασανάκου θυμήθηκα γιατί ο Χασάν ήταν μικρός», σκέφτηκα όταν είδα τη φωτογραφία. Τότε διάβασα τη μήνυση. Δεν ανέσυρα στη μνήμη μου καμία δια ζώσης συνάντηση. Δεν αποκλείω να μιλήσαμε στα social media, να επικοινώνησα μαζί του. Να σας πω ότι πρώτον πήρα υπολογιστή το 2009 στη ζωή μου και έκανα μια χρήση του υπολογιστή και μιλούσα με 1000 άτομα. Δεν αμφισβητώ αν μίλησα με τον Αλί.

Πρόεδρος: Αναζητήσατε αν του μιλήσατε;

Λιγνάδης: Πως; Αφού δεν είχα τις συσκευές μου. Ομολογώ δε θυμάμαι, ίσως και να αναζήτησα. Αλλά όταν είσαι σίγουρος για το τί συνέβη δεν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Τουλάχιστον όχι εγώ.

Πρόεδρος: Άρα δεν σας έκανε αίτημα φιλίας ο πρώτος καταγγέλλοντας;

Λιγνάδης: Δε θυμάμαι, αλλά δεν αποκλείω ούτε να μου έκανε αίτημα φιλίας, ούτε ότι μου μίλησε ο Χασάν για τον ξάδελφο του. Εγώ ειδικά τον πρώτο καιρό δεχόμουν πολλά αιτήματα κι αποδεχόμουν πολλά, ανεξέλεγκτα γιατί «έπαιζα», δηλαδή αποφορτιζόμουν. Είχα κάποια κριτήρια, έναν άνθρωπο που δεν τον ήξερα ή αν ήταν 5 χρόνων… αλλά στην αρχή είχα ανεξέλεγκτη δραστηριότητα, όχι όμως παράτυπη ή παράνομη.
Ως προς τους άλλους δυο που έχουν επιβεβαιώσει τον καταγγέλλοντα:

Λιγνάδης: Δεν είχαν έρθει ποτέ στο σπίτι μου και δεν τους γνωρίζω. Όχι, δεν τους θυμάμαι, Δεν τους έχω δει ποτέ.

Προέδρος: Ισχυρίζονται ότι έχουν έρθει σπίτι σας…

Λιγνάδης: Το αρνούμαι κατηγορηματικά.

Πρόεδρος: Από το 2019 πολύ νωρίς λένε ότι είχαν έρθει στο σπίτι σας και στο Αμαντέους;

Λιγνάδης: Δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω. Δεν είναι η αρμοδιότητα μου. Δεν έχω αποδείξεις αλλά μπορώ να πω τη γνώμη μου. Γιατί να το πουν τώρα; Ο άνθρωπος που συνάντησα εδώ, μου φάνηκε ότι είναι αδίστακτος, καιροσκόπος έτοιμος να κάνει το οτιδήποτε. Δεν αποκλείω να ήρθαν στο Αμαντέους, ήταν τεράστια επιτυχία. Εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ όλους τους fans αλλά στο σπίτι μου το αποκλείω. Όταν με συνέλαβαν το πρώτο που αναρωτήθηκα ήταν γιατί… εδώ στα 25 τους είδα άλλα άτομα. Δεν μπορώ να ξέρω το κίνητρό τους, μπορώ να σας πω ότι είναι ένα κοκτέιλ οικονομικά οφέλη καιροσκοπισμό να βρεθούν έστω για λίγο στη δημοσιότητας από πικρία για ερωτική απόρριψη…

Προέδρος: Ναι, αλλά εδώ δεν είναι μόνο ένας, που τα λέει αυτά.. Οι υπόλοιποι που τα επιβεβαιώνουν, τί λόγο είχαν να κατηγορήσουν έναν άνθρωπο που δεν γνώριζαν;

Λιγνάδης: Μπήκαν στο χορό όταν κατέρρευσε η πρώτη μήνυση του. Να υποστηρίξει όψιμα το φίλο του, δεν μπορέσω να καταλάβω κάτι άλλο. Ο ίδιος ο καταγγέλλων δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε φέρεται ότι για τήκε κι λέει ότι ζήτησε τη βοήθεια των φίλων του. Αυτό, ότι χρειάζεται βοήθεια μου φαίνεται επιεικώς αδιανόητο.

Πρόεδρος: Σας προσέγγιζαν άτομα για να τους προωθήσετε;

Λιγνάδης: Όλους τους μεγάλους ηθοποιούς με εμπειρία και στάτους, τους προσεγγίζουν άτομα για να βοηθηθούν. Έχει γίνει μόδα να γίνει ο καθένας καλλιτέχνης, ηθοποιός άκοπα.

Για τον Αλί: Εγώ θυμάμαι τον Αλί ως τον ξάδελφο του Χασάν που ήθελε να γίνει Ρουβάς. Ή μου το είχε πει ο Χασάν, ή στις μεταξύ μας συνομιλίες που δεν αποκλείω ότι έγιναν, μου είπε ότι ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Δια ζώσης δεν τον έχω γνωρίσει.

Να σημειωθεί ότι η αίθουσα του δικαστηρίου είναι κατάμεστη. Το παρών στο ακροατήριο προκειμένου να ακούσουν την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη δίνουν ο αδελφός του, η πρώην νύφη του, μία πρώην σύντροφος του, άλλα φιλικά του πρόσωπα μεταξύ των οποίων μία συνταξιούχος δικαστική λειτουργός και η Ελένη Κούρκουλα.

Δείτε το ρεπτορτάζ για τον Δημήτρη Λιγνάδη από την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»:

Ακόμη στο δικαστήριο βρίσκεται και ο δεύτερος μηνυτής στην υπόθεση καθώς και ο Νίκος Σ., η δημόσια καταγγελία του οποίου άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Δείτε στο βίντεο από την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη:

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέφερε πως γνωρίζει… 2,5 από τους από τους τέσσερις άνδρες που τον έχουν καταγγείλει για σεξουαλική τους κακοποίηση, αρνούμενος σε κάθε τόνο όμως ότι τους έχει βιάσει!

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο κίνημα #metoo λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι κάτω από την ομπρέλα του μπορεί να στεγαστούν και να παίξουν τον ρόλο του θύματος διάφορα άτομα.

«Λυπάμαι που ένα τέτοιο κίνημα τόσο σοβαρό, κάτω από την ομπρέλα του μπορεί να καούν και τα ξερά και τα χλωρά και αυτό είναι κάτι που θα οδηγήσει στην αυτοκατάργηση του. Κάποιοι προσπάθησαν να κλείσουν λογαριασμούς τους μέσω του #metoo. Εδώ σε εμένα ψάχνουμε να βρούμε μεγάλα κίνητρα σε άτομα που είναι τελείως φτηνά» είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του επιμένοντας πως αποφάσεις του και χειρισμοί του κατά τη θητεία του στο Εθνικό Θέατρο ξεσήκωσαν αντιδράσεις και προκάλεσαν πικρίες.

Πρόεδρος: Είναι πολλοί οι άνθρωποι αυτοί που σας κατηγορούν. Γιατί να θέλουν κατηγορήσουν κάποιον που είναι παντελώς αθώος;

Λιγνάδης: Η ποιότητα μιας κατηγορίας φαίνεται ποιος ακριβώς τη λέει. Εσείς θα κρίνεται τι ποιόν είχαν όλοι αυτοί που παρήλασαν εδώ πέρα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Δημιούργησαν ένα πλέγμα, ένα σύμπλεγμα, επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι ενωμένοι σε μια αδιαίρετη μονάδα.

Μιλώντας για την αυτοκριτική που όπως είπε έκανε στις φυλακές και τις σκέψεις που έκανε για το πώς ενεπλάκη στην υπόθεση, είπε μεταξύ άλλων: «Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτό τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ».

Ο κατηγορούμενος μίλησε για σκευωρία σε βάρος του και ερωτηθείς από την έδρα για τον δεύτερο άνδρα που τον κατήγγειλε για βιασμό, τον S., ο κατηγορούμενος ανέφερε πως γνώρισε το συγκεκριμένο πρόσωπο μέσω του αδελφού μιας κοπέλας με την οποία έπαιζαν μαζί στο θέατρο: «Στις Βάκχες η μια από τις κοπέλες η Ν. είχε ένα αδελφό που έφερνε στις πρόβες. Τον Θοδωρή. Ερχόταν συνεχώς μαζί μας. Μια μέρα μου λέει πρέπει να γνωρίσεις έναν φίλο μου «λίγο φαντεζί προσωπικότητα». Πήγα και τον οποίο γνώρισα στα Goody’s στο κέντρο», είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Πρόεδρος: Δεν συναντηθήκαμε σε μπαρ;

Λιγνάδης: Όχι, και δεν θα είχε πρόβλημα να το παραδεχτώ.

Πρόεδρος: Πως βρεθήκατε εκεί;

Λιγνάδης: Είπαμε πάμε εκεί και συναντηθήκαμε.

Πρόεδρος: Είχατε συναναστροφές όλοι μαζί;

Λιγνάδης: Με την αδελφή του αλλά και χωρίς εκείνη. Η Ν. μου είχε ζητήσει να ακολουθήσει την περιοδεία ο αδελφός της για να του κάνω αρχαία γιατί είχε κοπεί στα αρχαία.

Πρόεδρος: Τι κοινό σημείο είχατε;

Λιγνάδης: Ήθελα από παιδί να μεταδίδω γνώση, ειδικά σε όσους ήταν κενοί αυτής. ….

Πρόεδρος: Είχε έρθει και στο σπίτι σας το 2015 ο Σ;

Λιγνάδης: Ναι.

Πρόεδρος: Μας είπατε ότι καταλάβετε πως τον γοητεύσατε. Θα μας το εξηγήσετε λίγο;

Λιγνάδης: Ήταν εκφραστικός στις εκδηλώσεις του. Βαφόταν. Χρησιμοποιούσε μια διάλεκτο που χρησιμοποιούν κάποιοι γκέι, δεν κάνω αξιολόγηση, απλώς περιγράφω.

Πρόεδρος: Είχατε συζητήσει για ερωτικές προτιμήσεις;

Λιγνάδης: Ίσως. Αλλά δεν έδωσα καμία σημασία.

Πρόεδρος: Δεν σας απασχόλησε να συζητάτε ερωτικές προτιμήσεις με ανήλικο;

Λιγνάδης: Σας είπα πως δεν το αποκλείω. Τώρα μπορεί να ήταν μια φράση.

Πρόεδρος: Τι σήμαινε τον γοητεύσατε;

Λιγνάδης: Από τα λεγόμενα του τα πάντα. Μου ζητούσε να βρεθούμε σε επαφή. Ήθελε να ολοκληρωθεί η γνωριμία μας. Με γλειψίματα…

Πρόεδρος: Την εποχή της Επιδαύρου είχατε επαφή;

Λιγνάδης: Πως εννοείτε την επαφή;

Πρόεδρος: Με γλειψίματα και αυτά που λέτε…

Λιγνάδης: Όχι, όχι.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε για το περιβόητο ταξίδι με τον ανήλικο στην Επίδαυρο. «Το 2015 είχα εντατικές πρόβες στο Billy Eliot. Αποκλείεται να πήγα Επίδαυρο με αυτά τα άτομα… Μπορεί να πήγα το 2016 ή 2017 και να φωτογραφηθήκαμε. Το 2016 στην «Αντιγόνη» με τον Λιβαθηνό κάναμε μια εκδρομή αναγνωριστική. Έναν μήνα πριν την παράσταση. Πιθανολογώ ότι ίσως να ήταν το 2016. Ίσως βρεθήκαμε, βγάλαμε μια φωτογραφία. Δεν πήγα ποτέ μαζί τους στην Επίδαυρο», απάντησε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων ότι σας είδαν… Υπάρχει και φωτογραφία από το ξενοδοχείο.

Λιγνάδης: Λόγω της φωτογραφίας κάνω την εκδοχή του 2016 ή 2017.

Πρόεδρος: Που ήσασταν εκείνη την περίοδο;

Λιγνάδης: Έκανα πρόβες εντατικά, ήμουν στο στούντιο «Αμαλία». Δεν έχω να το αποδείξω. Ξέρω ότι δούλευα πυρετωδώς, θα πήγαινα στην Ιθάκη να ξεκουραστώ και μετά ανέβαινε η παράσταση.

Αναφερόμενος στον τέταρτο καταγγέλλοντα ο Δημήτρης Λιγνάδης είπε ότι τον γνώρισε σε μια πλατεία. Αναφερόμενος στον συγκεκριμένο άνδρα ο κατηγορούμενος είπε: «Μου περιέγραψε το εξής ανατριχιαστικό, ότι δεν είχε σπίτι του ρεύμα και νερό. Και του είχα πει ότι αν θελήσει να διαβάσει ή πλύνει τα ρούχα μου το σπίτι μου είναι ανοιχτό. Ο ίδιος ενημέρωνε τη μητέρα του και μάλιστα γελούσαμε μαζί για τα πολωνικά που μιλούσαν. Ο Π. ερχόταν και έμενε κατά καιρούς. Ήρθε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2015».

Πρόεδρος: Διάβαζε στο σπίτι;

Λιγνάδης: Ήξερα ότι πήγαινε σχολείο αλλά είχε μείνει τάξεις. Είχαν την εντύπωση ότι πήγαινε καθημερινά σχολείο. Δε θυμάμαι…

Πρόεδρος: Αυτά είναι σχετικά κοντά. Είχατε ένα παιδί που πήγαινε σχολείο… δεν τον ρωτήσατε γιατί δεν πήγε σε συγγενείς;

Λιγνάδης: Τον ρώτησα και μου λέει «δεν έχω κανέναν, θα συνεχίσω να πηγαίνω στο σκοτεινό μου σπίτι. Και του λέω να έρχεσαι εδώ να διαβάζεις.

Πρόεδρος: Μεγάλη ευθύνη…

Λιγνάδης: Είναι μεγάλη ευθύνη και ίσως ήταν και λάθος μου που πήρα την ευθύνη αυτή.

Πρόεδρος: Δεν διακριβώσατε αν λέει αλήθεια, πως ανοίξατε έτσι την πόρτα του σπιτιού σας;

Λιγνάδης: Το έκανα με αγαθότατη πρόθεση.

Πρόεδρος: Ο τραυματισμός σας δεν σας τρόμαξε για το ποιους βάζετε σπίτι σας; Δεν ήσασταν πιο συγκρατημένος;

Λιγνάδης: Δεν καταλαβαίνω πώς τα συνδέετε;

Πρόεδρος:  Έμπαιναν άνθρωποι που δεν τους ξέρατε καλά. Δεν σας έκανε πιο συγκρατημένο ο φόβος;

Λιγνάδης: Όχι, στο σπίτι μου έμπαιναν και άνθρωποι που ήξερα δυο λεπτά.

Πρόεδρος: Ήσασταν ανοιχτός δηλαδή;

Λιγνάδης: Ανοιχτός μέχρι ηλίθιος.

Τέλος, αναφερόμενος στον τρίτο καταγγέλλοντα, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για ένα κατασκεύασμα ένα «matrix», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε μάλιστα πως όταν έμαθε για αυτή τη καταγγελία έβαλε τα γέλια και παράλληλα ένιωσε φόβο. «Φοβήθηκα σε εκείνο το σημείο με το εφεύρημα Μ (σ.σ. το επίθετο του καταγγέλλοντα). Τους άλλους κάπως να σκεφτώ ότι τους έχω δει κάποιες φορές. Αυτό με σόκαρε. Δεν τον έχω δει ποτέ. Αυτή η κατασκευή… Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου», είπε και προσέθεσε:

«Αμφιβάλλω αν είναι και υπαρκτό πρόσωπο. Περίμενα να δω, να έρθει εδώ να δω από κοντά το προϊόν της κατασκευής, της κατασκευής το τονίζω εναντίον μου. Δε γνώριζα τη φάτσα του όταν είδα φωτογραφία. Τον 47χρονο Δ.Μ δεν τον έχω δει ποτέ».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top