Φωτιά Ιτέα: Καλύτερη εικόνα – Σε δύο μέτωπα η μάχη με τις φλόγες

Έσβησε η φωτιά στην Αργολίδα – Ζημιές σε πολυτελές ξενοδοχείο

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Ιτέα. Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, ωστόσο οι φλόγες εκτείνονται σε δύο μέτωπα προς Γαλαξίδι και Δελφούς. Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε και η φωτιά στο Κρανίδι Αργολίδας. Προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε πολυτελές ξενοδοχείο.

Καλύτερη φαίνεται πως είναι η εικόνα από το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε χθες στην Ιτέα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει σπάσει σε μικρότερα μέτωπα και οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για να τη θέσουν υπό πλήρη έλεγχο. 

Όλη νύχτα μαζί με εθελοντές έδωσαν αγώνα για να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς. Εκμεταλλευόμενοι την ύφεση των ανέμων κατάφεραν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου προς το Σερνικάκι, αλλά και την περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Ωστόσο η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται προς την Ιτέα, όπου έχουν αναπτυχθεί δύο μέτωπα το ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς Δελφούς, τα οποία παραμένουν ακόμα ενεργά.

«Μέσα στη νύχτα μας βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά»

Φωτιά: Εκκενώθηκε το βόρειο τμήμα της Ιτέας

Η πυροσβεστική ζήτησε την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας, αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου. Έχει επίσης απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο Άμφισσας – Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς.

Έχει προωθηθεί ακόμα αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, Άμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών, Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.

Ιτέα φωτιά

Όλη τη νύχτα πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά - fokidanews.gr

«Όλα τα αδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρη στην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».

Η ύφεση των ανέμων έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Δελφών να αποκαταστήσει τα αντλιοστάσια και να αρχίσει η αυξημένη παροχή νερού προς διάφορες περιοχές, όπως στο Γαλαξίδι και στην Ιτέα, όπου είχε μειωθεί αισθητά από χθες το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά στο μέτωπο προς την Ιτέα όλη τη νύχτα εκινείτο απειλητικά προς κατοικημένες περιοχές, ενώ αναμένεται και εκεί ενίσχυση από εναέριες δυνάμεις.

μέτωπο φωτιάς στην Ιτέα

Αυτή την ώρα η φωτιά στην Ιτέα μαίνεται σε δύο μέτωπα - fokidanews.gr

Έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 50 οχήματα, 160 πυροσβέστες, ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ εκατοντάδες εθελοντές και αγρότες της περιοχής έδωσαν τη δική τους μάχη για τη σωτηρία του ελαιώνα της Άμφισσας.

Παράλληλα, Δήμοι και η Περιφέρεια Στερεάς έχουν διαθέσει περισσότερες από 25 υδροφόρες και 10 χωματουργικά μηχανήματα για να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Κρανίδι: Έσβησε η φωτιά στην Αργολίδα

Σε πλήρη ύφεση είναι από την άλλη η φωτιά που ξέσπασε χθες στο Κρανίδι Αργολίδας. 

«Δεν υπάρχει πλέον φωτιά και έχουμε ηρεμήσει», ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος.φωτιά Κρανίδι

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στο Κρανίδι - argolida24.gr

Πολυτελές ξενοδοχείο της περιοχής εκκενώθηκε. Η φωτιά μπήκε μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα, με τους πυροσβέστες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σβήσουν τις φλόγες.

Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «γνωρίζουμε ότι έχουν προκληθεί υλικές ζημιές σε κτίρια της ξενοδοχειακής μονάδας», από την οποία σημειωτέον είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα όλοι οι ένοικοι της, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην συνέχεια σε άλλα ξενοδοχεία.

φλόγες στο Κρανίδι

Από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Κρανίδι - argolida24.gr

Επίσης, ο Γιάννης Γεωργόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι «η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε ελαιώνες, που εκτιμώ ότι φθάνουν σε έκταση περίπου τα 30 στρέμματα, καθώς και σε δασικές εκτάσεις περιμετρικά της ξενοδοχειακής μονάδας».

Πάντως, στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top