Κόνιτσα: Το ευλογημένο μέρος της Ηπείρου - Θα σε πείσει να πάρεις τα βουνά

10 στάσεις που πρέπει να κάνεις στην Κόνιτσα

Κόνιτσα

Περίτεχνα τοξωτά γεφύρια, πλούσια φύση, αξιοσημείωτη ιστορία και μοναδική γαστρονομία συνθέτουν ένα ξεχωριστό σκηνικό που απογειώνει την ηπειρώτικη φιλοξενία. Παρασκευή, 8 το πρωί, με μία βαλίτσα στο χέρι, χαμόγελο και ένα εισιτήριο προς έναν νέο για εμένα προορισμό. Επόμενη στάση, Κόνιτσα.

Μακριά από την πρωτεύουσα και άλλα αστικά κέντρα, αρκετά κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, η γραφική κωμόπολη της Ηπείρου μας περιμένει για να την εξερευνήσουμε, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους της και να μας πείσει ότι φέτος αξίζει να πάρουμε τα… βουνά. Κυριολεκτικά. 

Χτισμένη αμφιθεατρικά, με επιβλητικά αρχοντικά και ξεχωριστά τοξωτά γεφύρια, η Κόνιτσα βρίσκεται στην πλαγιά της πιο γνωστής οροσειράς της Ηπείρου, αυτή της Τραπεζίτσας. Εκεί ακριβώς, ο καταπράσινος ποταμός Αώος συναντιέται με τον καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης, τον Βοϊδομάτη, όσο και με τον Σαρανταπόρα. Ανάμεσα στο υδάτινο και βουκολικό στοιχείο γεννιέται η Κόνιτσα, μία μικρή κωμόπολη, η οποία καταφέρνει, μέχρι σήμερα, να διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Ηπείρου, προσθέτοντας μοντέρνες πινελιές δραστηριοτήτων και παροχών. Αυτό ακριβώς είναι που την μετατρέπει σε προορισμό ιδανικό για όλη την οικογένεια και για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

10 στάσεις που πρέπει να κάνεις στην Κόνιτσα

Στάση Νο.1: Καλωσόρισμα πάνω στη Γέφυρα

Μπορεί στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας η γεωγραφική έναρξη ενός χωριού ή πόλης να καθορίζεται από τη χαρακτηριστική πινακίδα, η Κόνιτσα, όμως, έχει το δικό της τρόπο για να αντιληφθεί κανείς ότι μόλις έκανε 64 χλμ. από τα Ιωάννινα και έφθασε στη γραφική κωμόπολη της Ηπείρου. Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το φαράγγι του Αώου με το πιο διάσημο μονότοξο λιθόκτιστο γεφύρι, το οποίο διακρίνεται για το τοξωτό του σχήμα. Χτισμένο περί τα μέσα προς τα τέλη του 19ου αιώνα, το συγκεκριμένο γεφύρι αποτελεί τη μεγαλύτερη γέφυρα αψίδας στην Ευρώπη.
Είτε περιμετρικά, είτε ακριβώς στο κέντρο του γεφυριού, η θέα σε ανακουφίζει. Σε χαλαρώνει από την πίεση της καθημερινότητας, σε αποφορτίζει, ο ήχος από τα νερά του Αώου σε ηρεμεί, σε ταξιδεύει, όσο ο ουρανίσκος σου απολαμβάνει παραδοσιακές νοστιμιές σε μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία. Πίτες όλων των ειδών, τραχανοκεφτέδες του ονείρου και παραδοσιακά γλυκά που «μυρίζουν» σπιτική θαλπωρή κατά μήκος ενός από τους καθαρότερους ποταμούς της Ελλάδας. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε το ταξίδι στην Κόνιτσα προβλέπεται σπιρτώδες, λαχταριστό και ανακουφιστικό. Και ήταν.

Στάση Νο.2: Περπάτημα κατά μήκος του Αώου και Extreme Sports

Λίγα μόλις βήματα από το χαρακτηριστικό τοξωτό γεφύρι, ξεκινά ένα μακρύ μονοπάτι με πέτρα, φυσική δροσιά και σκιά που δημιουργούν τα ανθισμένα δέντρα που το περιτριγυρίζουν. Εισπνέεις οξυγόνο, εκπνέεις κάθε αρνητική σκέψη, ξεχνάς τη ζέστη λόγω της θερμοκρασίας που δημιουργεί η ίδια η φύση και - αν ανήκεις στους θαρραλέους – δένεις τα αθλητικά σου και ξεκινάς μία πεζοπορία μοναδικού φυσικού κάλλους μέχρι την Μονή Στομίου. 

Κατά μήκος της διαδρομής – ακόμα και στην αφετηρία σχεδόν – μην εκπλαγείς αν δεις αρκετούς να δοκιμάζουν extreme sports. Πολλά, διαφορετικά, ιδανικά τόσο για τους μυημένους στις συγκεκριμένες δραστηριότητες όσο και για τους αρχάριους – όπως εγώ. Οι έμπειροι Ηρακλής Μωυσίδης και Αλέξανδρος Νικολόπουλος μας τα εξήγησαν όλα, δίνοντας μας και μερικά χρήσιμα tips.

Ξεκινάμε από τη Via Ferrata. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο – και λίγο πιο εύκολο – είδος αναρρίχησης, στο οποίο χρησιμοποιούνται ειδικά συρματόσχοινα και μικρό αναρριχητικό εξοπλισμό για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα βουνά που περιβάλλουν την Κόνιτσα είναι ιδανικά για αυτή τη δραστηριότητα. Αν πάλι θες να περιηγηθείς στα βουνά αλλά το Extreme δεν είναι χαρακτηριστικό σου, η οργανωμένη πεζοπορία είναι αυτό που έψαχνες. Ο Σμόλικας - με μία υδάτινη έκπληξη – Δρακόλιμνη στη διαδρομή του, ο Γράμμος, η Τύμφη, το όρος Τραπεζίτσα και η Νερμέτσκα σε περιμένουν. Αν βρεθείς στην Κόνιτσα τον χειμώνα ή ακόμα και τον Μάιο, μην διστάσεις να δοκιμάσεις ορειβατικό σκι. Η διαδρομή και η εμπειρία θα σε ανταμείψουν.

Επειδή, όμως, όλοι αγαπάμε το υγρό στοιχείο και ο ποταμός Αώος είναι κυριολεκτικά ανάμεσα μας, το River Trekking είναι ο καλύτερος τρόπος να αισθανθείς ότι βρίσκεσαι στην «καρδιά» της φύσης. Γιατί, εκεί ακριβώς είσαι. Επιλέγοντας το Sport αυτό, μπορείς να περπατήσεις εντός του Αώου για περίπου 5 ώρες. Ειδικά, το καλοκαίρι που η στάθμη του νερού είναι πιο χαμηλή, η διαδρομή γίνεται ακόμα πιο ονειρική. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη δυνατότητα που προσφέρουν τα νερά του Αώου για Καγιάκ. Μπορεί από την πρώτη κατάβαση να έχουν περάσει μόλις 44 χρόνια, όμως, ο Γερμανός εξερευνητής που το πραγματοποίησε, συνέβαλλε καθοριστικά ώστε στην πάροδο του χρόνου ο Αώος να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο γνωστά ποτάμια για Καγιάκ στην Ευρώπη. Μία δοκιμή θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αμέσως το «γιατί». 

Στάση No.3: Το σπίτι του Αγίου Παϊσίου

Το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο στην Κόνιτσα. Έκδηλα και άδηλα, η σχέση του ιερού αυτού τόπου με το θείο αποκαλύπτεται σε κάθε πτυχή της. Εξάλλου, στο μέρος αυτό πέρασε τα παιδικά του χρόνια, πήγε σχολείο και ασχολήθηκε με την ξυλουργική ο Άγιος Παΐσιος.

Η Κόνιτσα θεωρείται η πατρίδα του, το σπίτι του. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Περπατώντας το μονοπάτι από το κέντρο της Πόλης, μπορείς να μπεις, να γνωρίσεις, να ανακαλύψεις, να αγγίξεις, να κάνεις μία στάση και να ξεναγηθείς από τον ανιψιό του, στο σπίτι του. 

Η ενέργεια του παραμένει εντός της οικίας. Οι αξίες και τα ιδανικά του έχουν με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο «εντυπωθεί» στους τοίχους και στα έπιπλα που κατασκεύασε ο ίδιος και σήμερα μπορούμε όλοι μας να φωτογραφίσουμε και αξιοποιήσουμε.

Στάση Νο.4: Το Εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας

500 περίπου μέτρα από το σπίτι του Αγίου Παϊσίου βρίσκεται ένα εντυπωσιακό μικρό εκκλησάκι. Αυτό της Αγίας Βαρβάρας. Σύμφωνα με την παράδοση, η συγκεκριμένη απόσταση αποτυπώνει τη διαδρομή που έκανε ο Γέροντας Παΐσιος, προκειμένου να προσευχηθεί. Πρόκειται για τον χαρακτηριστικό Ναό που η Παναγιά παρουσιάστηκε στα μάτια του για δεύτερη φορά και του έδωσε τη Θεία Χάρη της Προνόησης. 

Με βήματα σταθερά από το παρελθόν προς το παρόν, μπορώ να σου εγγυηθώ ότι την διαδρομή θα την ευχαριστηθείς. Το πράσινο στοιχείο «αγκαλιάζει» το πέτρινο στοιχείο και μαζί δημιουργούν ένα κατάφυτο μονοπάτι. Περπατάς ανάμεσα σε δέντρα, θάμνους, πλούσια χλωρίδα.

Μπορεί σε κάθε ταξίδι σημασία να έχει η διαδρομή, όμως, και ο προορισμός είναι εξίσου εντυπωσιακός. Η θέα από το Εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας είναι πανοραμική. Η πόλη της Κόνιτσας, η χαράδρα του Αώου ποταμού, η κορυφή της Γκαμήλας, η κοίτη του Αώου ποταμού ως το βάθος της Νεμέτσικας απλώνονται μπροστά στους γεμάτους όρεξη για αποτύπωση στιγμών και δημιουργία αναμνήσεων αμφιβληστροειδείς σου. Μία φωτογραφία την ώρα του ηλιοβασιλέματος «κλείνει» την ημέρα σου με τον πιο γήινο τρόπο.

Στάση Νο.5: Η Μονή Αγίου Στομίου

Πρόκειται για την πιο γνωστή Μονή της Κόνιτσας και μία από τις πιο επιβλητικές της Ηπείρου. Στο συγκεκριμένο μοναστήρι έζησε μία περίοδος της ζωής του ο Άγιος Παΐσιος. Το κελί του είναι πάρα πολύ μικρό, τόσο μικρό που δύο άτομα δεν χωρούν μέσα, ενώ είναι επισκέψιμο για όσους καταφέρουν να φτάσουν μέχρι εκεί.

Σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.000 μέτρων, ανάμεσα στις απότομες πλαγιές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι, το οποίο ιδρύθηκε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 1442 και μεταφέρθηκε το 1774 στη σημερινή του τοποθεσία.

Η θέα και το συναίσθημα που γεννιέται θα ανταμείψουν την μικρή κούραση που «κρύβει» η διαδρομή. Και αυτό, γιατί η Μονή Αγίου Στομίου δεν είναι προσβάσιμη σε αυτοκίνητα. Η διαδρομή ξεκινά από το διάσημο τοξωτό γεφύρι της Κόνιτσας και συνεχίζεται για δύο περίπου ώρες περπατήματος κατά μήκος του Αώου. Συντροφιά το δάσος με τα έλατα και ο γαλήνιος ήχος που δημιουργούν τα νερά του φαραγγιού.

Στάση No.6: Για Ιπποφαές

Στην Κόνιτσα βρίσκεται και η μοναδική καλλιέργεια Ιπποφαές στην Ελλάδα, ενός super – food γνωστού για τα οφέλη του στον οργανισμό σου. Στον κάμπο της Κόνιτσας, ο Φίλιππος Μπάρμπας και η οικογένειά του καλλιεργούν Ιπποφαές, ένα φυτό ιδιαίτερα πολύτιμο για τον οργανισμό του ανθρώπου το οποίο συμπεριλαμβάνει 190 θρεπτικά συστατικά.

Πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, το Ιπποφαές είναι ένας διατροφικός παράδεισος. Ένας παράδεισος με μικρή – και τόσο πολύτιμη – παραγωγή, αλλά τεράστια ζήτηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια έγινε Case Study της Google. Να θυμάστε! Μέρα που ξεκινάει με Ιπποφαές, δεν είναι σίγουρα χαμένη ημέρα. Κάθε άλλο. Προς το παρόν, στην Υγειά σας! 

Στάση Νο.7: Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης

Η ομορφιά και η γοητεία της Κόνιτσας δεν σταματούν στην κεντρική πόλη. Μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη γραφική κωμόπολη της Ηπείρου, συναντάς την Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης. Το προσωνύμιο της οφείλεται στο γεγονός ότι η στέγη του καθολικού της ήταν σκεπασμένη με φύλλα μόλυβδου.

Η αρχιτεκτονική του ναού αποκαλύπτει το βυζαντινό χαρακτήρα και ένα μέρος της Ιστορίας της, το οποίο εντοπίζεται στις αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ. Πριν μπεις στον ναό, φρόντισε να περιηγηθείς στον προαύλιο χώρο. Κάθε του γωνιά «κρύβει» ψήγματα της πλούσιας ιστορίας του και του σπουδαίου παρελθόντος του.

Το σημερινό μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης διατηρεί τη φρουριακή του όψη, έχει ανακαινισμένα κελιά, δύο καμπαναριά και ωραίο κήπο. Το καθολικό της είναι βυζαντινού ρυθμού, με ψηλό τρούλο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες του 13ου – 18ου αιώνα, ενώ στη δυτική πλευρά του νάρθηκα υπάρχουν τοιχογραφίες, που απεικονίζουν τον Κωνσταντίνο Πωγωνάτο και τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο.

Στο ομώνυμο χωριό (σ.σ. Μολυβδοσκέπαστο), η Ηπειρώτικη φιλοξενία και γαστρονομία είναι στα καλύτερα της. Οι λίγοι, αλλά πολύτιμοι για τη διατήρηση της ελληνικότητας της περιοχής, κάτοικοι του χωριού σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν να τους ξέρεις χρόνια. Τόσο άνετα. Στην καλλιέργεια του εν λόγω συναισθήματος, συμβάλλει η τοπική κουζίνα, με τις πλούσιες πίτες και τα εδέσματα των ντόπιων.

Στάση No.8: Γαναδιό

Μπορεί ένα μικρό χωριό να έχει στον πυρήνα του τοπία και γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών; Αν το χωριό αυτό είναι το Γαναδιό, η απάντηση είναι σίγουρα «ναι». Αμέσως μετά τα Μαστοροχώρια με το κρύο τους νερό, ένα γραφικό χωριό με πέτρινα κτίσματα, πλακόστρωτα σοκάκια και μία μεγάλη πλατεία υπό τη δροσιά που εξασφαλίζει η σκιά του Πλατάνου σε περιμένει.

Μία στάση στο κεντρικό ταβερνάκι του χωριού είναι αρκετή για να γνωρίσεις καλύτερα τον τόπο και την κουζίνα του. Αν είσαι τυχερός, όπως εμείς, ίσως μάθεις και εσύ την μυστική συνταγή για παραδοσιακή μπατσαρόπιτα του ονείρου.

Στάση Νο.9: Τα φημισμένα ατμόλουτρα

Η διαδρομή συνεχίζεται και το υψόμετρο ανεβαίνει. Επόμενος προορισμός στη λίστα με τις απαραίτητες στάσεις που πρέπει να κάνεις αν βρεθείς στον Δήμο Κόνιτσας, τα φημισμένα ατμόλουτρα. 
Τα ιαματικά λουτρά του Αμάραντου βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο χωριό και προσφέρουν μεγάλη χαλάρωση σε όποιον τυχερό τα επισκεφτεί. Ο ατμός και τα νερά της περιοχής φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Μία εμπειρία χαλάρωσης και ευεξίας σε υψόμετρο και θέα που σταματούν την αναπνοή και κρατούν κάθε στρεσογόνο σκέψη μακριά. 

Στάση Νο.10: Γνωρίζοντας τη φύση στον Βοϊδομάτη 

Επιστρέφοντας στη βάση σου ή απλά κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από την γεωγραφική «καρδιά» της Κόνιτσας, μην παραλείψεις να κάνεις μία στάση στο μαγικό φαράγγι του Βοϊδομάτη.

Εκεί, υπεραιωνόβια πλατάνια, σκλήθρα και άλλα δέντρα συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Στα παγωμένα νερά του ποταμού ζουν πέστροφες, ενώ ο ρυθμός τους είναι ιδανικός για Rafting. Και φυσικά πολλές φωτογραφίες με background την καταπράσινη φύση, τα καθαρά νερά του Βοϊδομάτη και τα τεράστια δέντρα. Σαν να έχει βγει από ταινία, το σκηνικό που η ίδια η φύση αξίζει την προσοχή σου και ένα σημαντικό μέρος από το χρόνο σου. Όπως ακριβώς, και το Μουσείο της περιοχής. Σταγόνες ιστορίες υπό τον ήχο του νερού που δεν σταματά να «τρέχει» στο υπόβαθρο. 

Γιατί, η ζωή είναι κίνηση και την κίνηση την δημιουργούν οι εμπειρίες. Οι εμπειρίες, με τη σειρά τους, χαράσσουν στο μυαλό αναμνήσεις. Όπως αυτές που δημιουργούν όσοι έχουν την τύχη να επισκεφτούν – και να ανακαλύψουν – τον ξεχωριστό τόπο της Κόνιτσας. Μην παραλείψεις να κάνεις μία χορταστική βόλτα στο κέντρο της πόλης, να δοκιμάσετε προϊόντα των παραγωγών της περιοχής και να χαρίσεις στον ουρανίσκο σου γενναίες δόσεις της τοπικής κουζίνας. Θα μας θυμηθείς!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top