Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: «Και άλλη ανήλικη αθλήτρια έχει πέσει θύμα του»

«Όλοι γνώριζαν ότι η 11χρονη αθλήτρια είχε σχέση με τον προπονητή της»

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Καταθέτει μεταξύ άλλων και ο πατέρας της αθλήτριας.

Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για τον προπονητή ιστιοπλοΐας ο οποίος κατηγορείται για βιασμό 11χρονης αθλήτριάς του. Οι μάρτυρες οι οποίοι έχουν καταθέσει σήμερα σε γενικές γραμμές ισχυρίζονται ότι «όλοι γνώριζαν ότι η ανήλικη αθλήτρια είχε σχέση με τον προπονητή της, ακόμα και η οικογένειά της». Οι γονείς του θύματος ήταν στο δικαστήριο, στο πλευρό της κόρης τους. Αντίθετα, η Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε πως και άλλη ανήλικη είχε πέσει θύμα βιασμού από τον προπονητή. Αναμένεται να καταθέσει και ο πατέρας της αθλήτριας. 

«Γενικά όσο καιρό ήταν στον Όμιλο ο κατηγορούμενος είχαν παρά πολύ καλές σχέσεις, καλύτερες από τα υπόλοιπα παιδιά. Περνούσαν το περισσότερο διάστημα μαζί στο χώρο του ομίλου και υπήρχε και επαφή εκτός χώρου του ομίλου. Πολλές φορές την έπαιρνε από το σχολείο, έτρωγε με την οικογένεια της, ερχόταν σε βόλτες.

Προπονητής Ιστιοπλοΐας: Αποκαλύψεις Από Τη Μητέρα Του

Υπήρχε στενή σχέση με τους γονείς της και υπήρχε παρακίνηση να είναι μαζί σε διαφορετικά περιστατικά. Θα έπρεπε να πάμε ας πούμε σε τουρνουά και ήθελαν να πάει με το αμάξι του κατηγορουμένου. Το ίδιο έγινε όταν άλλαξε κατηγορία και υπήρχε η ίδια παρακίνηση προς τον καινούργιο πλέον προπονητή. Έφτιαχναν φαγητό για την 11χρονη, έφτιαχναν και για το νέο προπονητή», κατέθεσε αρχικά συναθλήτρια της 11χρονης. 

Μ: «Πολλές φορές μπορεί να φεύγαμε εγώ με τον άλλο αθλητή και όταν επιστρέφαμε τους βλέπαμε μαζί ξαπλωμένους στο κρεβάτι. Υπήρχε το ίδιο μοτίβο επαφής», 

Ο προπονητής ιστιοπλοΐας που κατηγορείτα για βιασμό ανήλικης

Ο προπονητής ιστιοπλοΐας που κατηγορείτα για βιασμό ανήλικης

Π: Καμία συναθλήτρια δεν αντέδρασε;
Μ: Η δίκη μου η μητέρα έπιασε τη μητέρα της Αμαλίας και της είπε «πρόσεχε, κάτι περίεργο είναι, κοίταξε το» αλλά η μητέρα της Αμαλίας της είπε να μην ξαναμιλήσει για την κόρη της.
Εισαγγελέας: Η Αμαλία σας είχε πει ποτέ ότι συμβαίνει κάτι με τον προπονητή;
Μ: Μου ανέφερε «μου αρέσει ο Τ» αλλά μετά το έπαιρνε πίσω, ήταν σαν πλάκα.
Εισαγγελέας: Ήταν διαπιστωμένο ότι η Αμαλία είναι ερωτευμένη με τον προπονητή της;
Μ: Στα μάτια ενός 13χρονου παιδιού όπως ήμουν εγώ τότε ναι. Αλλά και σε μεγαλύτερους.
Εις: Ήταν όλα υποθέσεις; Όχι γεγονότα;
Μ: Στην αρχή όσο ήταν μόνο ο κατηγορούμενος στον όμιλο, ήταν υποθέσεις. Μετά όταν υπήρχε το ίδιο μοτίβο και με τον επόμενο προπονητή… Αν η Αμαλία ερχόταν να καταδικάσει τη σχέση αυτή θα ήμουν μαζί της. Το βιασμό δε μπορώ να τον υποστηρίξω. Αν υπήρχε έστω και μια αμφιβολία για βιασμό δε θα ήμουν σήμερα εδώ.

Η κατάθεση μέλους του ΔΣ του Ναυτικού Ομίλου Ωρωπού

Ένα μέλος του ΔΣ του ναυτικού Ομίλου είπε στο δικαστήριο πως ο πατέρας 11χρονης του είχε αναφέρει ότι κάτι είχε συμβεί: «Ο μπαμπάς της ήταν συγκλονισμένος. Μου ανέφερε πως κάτι κακό έχει συμβεί. Δε θυμάμαι συγκεκριμένα τα λόγια. Ότι έγινε μια πράξη. Η ουσία ήταν ότι κάτι συνέβη μεταξύ του προπονητή και της 11χρονης σεξουαλικής φύσης. Ήταν συγκλονισμένος. Έλεγε «τι έπαθα! τι μου έκανε!». Δε ρώτησα περισσότερα.

Προπονητής ιστιοπλοΐας: «Είπε πως όταν γίνει 16, ήθελε να την παντρευτεί»

Σύνεδρος: Όταν ακούσατε την καταγγελία μετά από χρόνια πως σας φάνηκε;

Μάρτυρας: Εξεπλάγην, δεν είχα την εντύπωση ότι επρόκειτο για βιασμό.

Η κατάθεση αστυνομικού, στον οποίο πήγαν οι γονείς της Αμαλίας, όταν ενημερώθηκαν από την κόρη τους για το περιστατικό

Ο αστυνομικός που κατέθσε στο διακστήριο είπε πως οι γονείς είχαν έρθει σε εκείνον αλλά δεν προχώρησαν ποτέ σε καταγγελία ούτε μίλησαν για βιασμό: «Δεν μου είπαν οι γονείς για βιασμό. Εγώ δεν τους παρότρυνα να μην καταθέσουν, αλλά να προσέξουν το παιδί τους πάνω απ’ όλα και αφού συγκεντρώσουν άλλα στοιχεία, να έρθουν σε εμένα ή στο ανηλίκων. Θα ήμουν τόσο κουτός να μην κάνω κάτι; Αν εγώ δεν έκανα καλά τη δουλειά μου γιατί δεν πήγαν στην εισαγγελική αρχή; Δεν ήθελαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Ήρθαν να ρωτήσουν ποια είναι αν προχωρήσουν και ποια προβλήματα θα αντιμετώπιζαν. Τους είπα ότι θα είμαστε εχέμυθοι αλλά δεν μπορούσα να εξασφαλίσω ότι δεν θα μαθευτεί από κάποιον άλλο. Κατάλαβα ότι δεν ήθελαν να καταθέσουν εκείνη τη στιγμή. Αυτό αποκόμισα και κλείσαμε «ραντεβού» μόλις συγκεντρώσουν τα στοιχεία αλλά δεν ήρθαν ποτέ».

Η κατάθεση μητέρας συναθλήτριας της 11χρονης 

«Ο κατηγορούμενος ήταν ίσος απέναντι σε όλα τα παιδιά. Προστατευτικός, τα πρόσεχε. Δεν τα ακουμπούσε. Ήταν μαζεμένος. Έδινε συμβουλές και στα αγόρια “δεν θα πειράξετε τα κορίτσια’’

Η 11χρονη έβλεπες ότι ήταν ένα κορίτσι ερωτευμένο με τον προπονητή του. Όπου πήγαινε εκείνος, τσουπ η 11χρονη πίσω από προπονητή της. Είχε συμπάθεια σε εκείνον μεγαλύτερη από αυτήν που επιτρέπει η ηλικία της. Στην αρχή, το 2012, την απωθούσε. «Πήγαινε με τα άλλα παιδιά» της έλεγε... Ακούγαμε τον μπαμπά της να κανονίζει πώς θα μετακινηθούν τα παιδιά κι έλεγε στην κόρη του  «εσύ θα πας με το αυτοκίνητο του προπονητή». Δεν ήμουν μέσα στο μυαλό του πατέρα να ξέρω γιατί. Με σιγουριά λέω ότι υπήρχε υπέρ το δέον ζήλος για την ιστιοπλοΐα. Πίεζαν παιδιά να φέρουν καλά αποτελέσματα. Διεθνή διάκριση είχε μόνο εκείνη».

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: «Κάθε φορά που έρχομαι υφίσταμαι νέο βιασμό»

Πρόεδρος: Τι κάνατε για τη συμπεριφορά του ανήλικου κοριτσιού;
Μαρτυρας: Τίποτα. Δεν είχα τέτοια οικειότητα με τη μητέρα της. Φαινόταν ότι γνώριζαν οι γονείς της. Τον Αύγουστο του 2013 τους έβλεπα συνέχεια μαζί σε μία καφετέρεια. Τους αποκαλούσαμε «το ζευγάρι της Αγίας Παρασκευής». Είχα πέσει από τα σύννεφα όταν, στα 14 της χρόνια, μου είπε ο προπονητής για αρραβώνα. Μου το επιβεβαίωσε και η μητέρα της. Το ήξερε όλος ο Ωρωπός ότι είχαν σχέση. Μετά η μητέρα της άρχισε να ρίχνει λάσπη για τα άλλα παιδιά και για την κόρη μου. Της ζήτησα το λόγο "Να κοιτάς τη δουλειά σου. Τα παιδιά είναι λογοδοσμένα", μου απάντησε. 

Σοφία Μπεκατώρου: «Δεν είναι απλός βιασμός. Έγινε με τη μέθοδο του grooming»

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η Σοφία Μπεκατώρου, η πρώτη γυναίκα που μίλησε για τον βιασμό της και ξεκίνησε το ελληνικό metoo. Η πρωταθλήτρια τόνισε πως η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι απλός βιασμός, καθώς αφορά ανήλικη και έχει γίνει με τη μέθοδο του grooming. Ο θύτης από τη θέση ισχύος του έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του θύματος, το οποίος είναι ανήλικο. Μάλιστα, η Σοφία Μπεκατώρου υποστηρίζει πως έχει υπάρξει και άλλη ανήλικη η οποία έχει πέσει θύμα βιασμού από τον συγκεκριμένο προπονητή.

H Σοφία Μπεκατώρου στα δικαστήρια

H Σοφία Μπεκατώρου

«Δεν είναι ένας απλός βιασμός. Έχει γίνει με τη μέθοδο του grooming που είναι μια κατάσταση με πολλά στάδια τα οποία ένα ανήλικο δεν μπορεί να τα αντιληφθεί. Και όλα καταλήγουν στον βιασμό. Η διαδικασία που προσπαθεί ο δράστης να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Κι επειδή υπάρχει αυτή η σχέση μεταξύ προπονητή και αθλητή που υπάρχει σωματική επαφή. Προσπαθεί στη συνέχεια να κάνει τεστ για να δει αν το θύμα θα μιλήσει. Όταν διαπιστώσει ότι έχει πλήρη εχεμύθεια τότε αρχίζει και δρα.
 
Είναι καλά σχεδιασμένο, έχει στρατηγική και ένα ανήλικο δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Το θύμα μου είπε ότι ξεκίνησε με κάποια χάδια και στα 12 της την βίασε. Μου είπε ότι υπήρχαν τα στοιχεία της βίας και όσο μεγάλωνε και παρουσίαζε μεγαλύτερη αντίσταση τόσο πιο βίαιος γινόταν ο δραπέτης.
 
Με είχε πλησιάσει και άλλη κοπέλα και μου είπε ότι της έκανε τα ίδια και τελικά τη βίασε. Μου είπε ότι έχει κάνει παιδί. Ζει στην Αγγλία και δεν θέλει. Και σε αυτήν είχε πει ότι ήθελε να την παντρευτεί. Αυτό που μου έκανε εντύπωση από την καταγγέλλουσα είναι ότι πήρε το θάρρος να κάνει μόνη της μια κίνηση την οποία δεν μπορούσαν να κάνουν οι γονείς της.
 
Η καταγγέλλουσα έψαχνε τη σταθερότητα μέσα στο άθλημα. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο άνθρωπος που εμπιστεύονταν θα την εκμεταλλευτεί.
 
Το οικογενειακό της περιβάλλον ήταν ασταθές. Από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τους γονείς της το είδα. Δεν υπήρχαν όρια, δεν υπήρχε ηρεμία. Για τη μητέρα της συνειδητοποίησα ότι είναι ένας ακραίος τύπος.
 
Κατάλαβα ότι αυτοί οι άνθρωποι από νωρίς σκέφτονται με έναν περιοριστικό τρόπο ότι η γυναίκα έχει μια συγκεκριμένη θέση στην κοινωνία και πρέπει να είναι αρεστή σε όλους.
 
Κάθε θύμα μπορεί να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε και συνδέουμε κάποιες
τέλειες νοηματοδοτούμε διαφορετικά τα πράγματα. Δεν ξέραμε πως γίνεται και δεν είναι ορατό στο κοινωνικό σύνολο το grooming».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top