Ηπατίτιδα: Πόσα παιδιά μπορεί να αρρωστήσουν στην Ελλάδα

Ανησυχία από τους επιστήμονες, καθώς δεν είναι γνωστή η αιτία της

Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά αναμένονται και στην Ελλάδα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανόν να νοσήσουν σοβαρά 12 - 20 παιδιά. Τα νοσοκομεία και οι γιατροί είναι σε επιφυλακή. 

Μεγάλη είναι η ανησυχία που έχει προκληθεί σε γονείς και γιατρούς από την αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκη, αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι δεν είναι γνωστό ακόμα το αίτιο της ηπατίτιδας. 

Έκτακτη ανακοίνωση από το ECDC για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

«Αυτή η ηπατίτιδα είναι αγνώστου αιτιολογίας. Δεν ξέρουμε ακόμα το αίτιό της και αυτό μας προσδίδει μεγάλη ανασφάλεια και προβληματισμό», τόνισε σε δηλώσεις του στο Mega ο κ. Τζανάκης, αναφερόμενος στις περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά που έχουν καταγραφεί σε αρκετές χώρες.

«Στην Αγγλία με περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά έχουν προσβληθεί περίπου 120 παιδιά, που σημαίνει ότι έχουμε έναν πολύ μικρό αριθμό παιδιών. Κατ’ αναλογία, εάν έρθει στην Ελλάδα το πρόβλημα, θα έχουμε 12 με 15, άντε 20 παιδιά που θα έχουν αρρωστήσει», πρόσθεσε.

Σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, όπως ανακοίνωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Ηπατίτιδα σε παιδιά:  «Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα»

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από περίπου έναν μήνα κι έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε η επικεφαλής του ECDC, Αντρέα Αμόν, σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες, νοσοκομείο αναφοράς για τυχόν περιπτώσεις ύποπτης ηπατίτιδας έχει οριστεί το Παίδων «Η Αγία Σοφία» στο οποίο θα μπορεί να γίνεται διακομιδή εάν απαιτηθεί και με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν άλλες δομές εφόσον χρειάζονται συμβουλές ή/και καθοδήγηση. 

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Πιθανή η μετάλλαξη αδενοϊού - Tα «ύποπτα» συμπτώματα

Οι παιδίατροι, πάντως, γνωρίζουν καλά πώς να αντιμετωπίζουν ηπατίτιδες, καθώς πρόκειται για μια νόσο που έχει χρειαστεί πολλές φορές να αντιμετωπίσουν, το ίδιο και τα παιδιατρικά τμήματα σε νοσοκομεία ακόμη και της περιφέρειας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο ιός κατά 99% βρίσκεται και στην Ελλάδα. 

Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα: «Θα έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά στην Ελλάδα»

«Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή. Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι το σύμπτωμα – «καμπανάκι» για τους γονείς είναι το κίτρινο χρώμα σε δέρμα και μάτια (ίκτερος) καθώς και ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετούς, διάρροιες, κοιλιακό άλγος και σκούρο χρώμα στα ούρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top