Ηπατίτιδα σε παιδιά: Πιθανή η μετάλλαξη αδενοϊού - Tα «ύποπτα» συμπτώματα

Ο αδενοϊός 41 είναι πολύ μεταδοτικός

Παγκόσμιος συναγερμός για τα αυξημένα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star(26/4/22)

Ένας κοινός ιός, το στέλεχος F41 του αδενοϊού, ενδέχεται να συνδέεται με τα αυξημένα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. Εξετάζεται εάν υπάρχει μετάλλαξη στον συγκεκριμένο αδενοϊό. Ποια συμπτώματα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς.

Oξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Από πού προέρχεται και σε ποια εμφανίζεται

Βρετανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως ένας κοινός ιός συνδέεται με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που έχουν εμφανιστεί σε μικρά παιδιά, σημαίνοντας συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα.

Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα: «Θα έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά στην Ελλάδα»

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 169 κρούσματα και ένας θάνατος, παγκοσμίως. Στο επίκεντρο βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν σημειωθεί 114 μολύνσεις σε παιδιά. Από αυτές, οι 10 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) λέει ότι το στέλεχος αδενοϊού με την ονομασία F41 μοιάζει να είναι η πιο πιθανή αιτία για τα κρούσματα αυτά. 

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για την ηπατίτιδα: «Σπάνια επιπλοκή της νόσου»

Τα περισσότερα από τα παιδιά που προσβλήθηκαν είναι πέντε ετών ή μικρότερα και είχαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, διάρροια και ναυτία, συνοδευόμενα από ίκτερο ή κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (σημάδι ότι το συκώτι παλεύει).

«Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται μέσω των ερευνών μας υποδηλώνουν όλο και περισσότερο ότι αυτή η αύξηση της αιφνίδιας έναρξης ηπατίτιδας στα παιδιά συνδέεται με τη μόλυνση από αδενοϊό. Ωστόσο, διερευνούμε διεξοδικά άλλες πιθανές αιτίες», δήλωσε ο Δρ Meera Chand, διευθυντής κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στο UKHSA.

Ηπατίτιδα: Σε μετάλλαξη του αδενοϊού F41 οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων; 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα περισσότερα παιδιά που κολλούν αδενοϊό δε θα αρρωσταίνουν βαριά. Οι περιπτώσεις φλεγμονής του ήπατος - γνωστές ως ηπατίτιδα - είναι εξαιρετικά σπάνιες, αλλά μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Από την πρώτη στιγμή, είχαν διαπιστώσει πως τα κρούσματα δεν συνδέονταν με τους τυπικούς ιούς που συνήθως προκαλούν την ηπατίτιδα (Α, B, C, D και E).

Τώρα, οι κλινικοί γιατροί διερευνούν τώρα εάν υπήρξε αλλαγή στη γενετική σύνθεση του ιού (μετάλλαξη) στη γενετική σύνθεση του ιού που θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή του ήπατος πιο εύκολα.

Πώς η ηπατίτιδα μπορεί να συνδέεται με την πανδημία του κορωνοϊού

Μια άλλη πιθανή εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας είναι επίσης η... καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην πανδημία μπορεία να κατέστησαν ορισμένα παιδιά πιο ευάλωτα, από τη στιγμή που δεν πρόλαβαν να αναπτύξουν αντισώματα για να τον καταπολεμήσουν.

Ο καθηγητής Calum Semple, ο οποίος είναι ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, δήλωσε: «Ο αδενοϊός ουσιαστικά εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, οπότε τώρα έχει επανέλθει παρουσιάζοντας έξαρση».

Τόνισε, δε, ότι διερευνώνται και άλλες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του εάν μια πρόσφατη μόλυνση από τον Covid μπορεί να είναι έναυσμα για τα ηπατικά προβλήματα μαζί με τον αδενοϊό.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς κανένα από τα επί του παρόντος επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά κάτω των 10 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι γνωστό ότι έχει εμβολιαστεί.

Ηπατίτιδα: Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μέχρι στιγμής, κρούσματα της ηπατίτιδας στα παιδιά έχουν εντοπιστεί σε όλο τον Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς όπως οι περιπτώσεις είναι σπάνιες. Ωστόσο, εφιστούν την προσοχή τους, καθώς πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά. 

Τα «ύποπτα συμπτώματα» για ηπατίτιδα στο παιδί, είναι όταν:

  • διαμαρτύρεται ότι νοιώθει «άρρωστο»
  • νιώθει ασυνήθιστα κουρασμένο όλη την ώρα
  • έχει απώλεια της όρεξης
  • έχει πόνο στην κοιλιά
  • παρουσιάζει «κιτρίνισμα» στο λευκό μέρος των ματιών ή «κιτρίνισμα» του δέρματος (ίκτερος)
  • έχει σκουρόχρωμα ούρα
  • έχει «χλωμά» γκριζόχρωμα κόπρανα
  • παραπονιέται για φαγούρα στο δέρμα
  • πονά στους μύες και τις αρθρώσεις
  • ανεβάσει πυρετό 

Τα απλά μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η καλή αναπνευστική υγιεινή, συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του αδενοϊού.

Τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερικής λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου του εμετού και της διάρροιας, θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να μην επιστρέψουν στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο μέχρι 48 ώρες μετά τη λήξη των συμπτωμάτων, λένε οι ειδικοί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top