Ηπατίτιδα σε παιδιά:  «Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα»

Το ανησυχητικό σύμπτωμα της οξείας ηπατίτιδας στα μάτια και το δέρμα

Παγκόσμια ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.  «Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα», λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Δε γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος στην Ελλάδα. Το σύμπτωμα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Πιθανή η μετάλλαξη αδενοϊού - Tα «ύποπτα» συμπτώματα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ, από την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα, ωστόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την άποψη ότι έχει φτάσει ήδη στη χώρα μας.

Oξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Από πού προέρχεται και σε ποια εμφανίζεται

«Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή. Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ.

Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα: «Θα έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά στην Ελλάδα»

Γκίκας Μαγιορκίνης: Τι είναι η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά - Προσοχή στο κιτρίνισμα των ματιών

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, η οξεία ηπατίτιδα είναι μία φλεγμονή του ήπατος, η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα.

Σε πολλές περιτπώσεις κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι «καμπανάκι» ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για την ηπατίτιδα: «Σπάνια επιπλοκή της νόσου»

«Πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Είναι μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι ένας πυρετός δε χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς. «Βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού», κατέληξε.

Μαγιορκίνης: Δε γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 169 κρούσματα και ένας θάνατος, παγκοσμίως. Στο επίκεντρο βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν σημειωθεί 114 μολύνσεις σε παιδιά. Από αυτές, οι 10 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Στην Ελλάδα, όμως, δε γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος, όπως επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δε γίνονται στην Ελλάδα και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ηπατίτιδα: Σε μετάλλαξη του αδενοϊού F41 οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων; 

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αναφέρει η πιο πιθανή αιτία για την οξεία ηπατίτιδα είναι το στέλεχος αδενοϊού με την ονομασία F41.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα περισσότερα παιδιά που κολλούν αδενοϊό δε θα αρρωσταίνουν βαριά. Οι περιπτώσεις φλεγμονής του ήπατος - γνωστές ως ηπατίτιδα - είναι εξαιρετικά σπάνιες, αλλά μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.
Από την πρώτη στιγμή, είχαν διαπιστώσει πως τα κρούσματα δεν συνδέονταν με τους τυπικούς ιούς που συνήθως προκαλούν την ηπατίτιδα (Α, B, C, D και E).

Τώρα, οι κλινικοί γιατροί διερευνούν εάν υπήρξε αλλαγή στη γενετική σύνθεση του ιού (μετάλλαξη) που θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή του ήπατος πιο εύκολα.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top