Ηπατίτιδα: «Πιθανό να έχουμε κρούσματα σε παιδιά και στην Ελλάδα»

«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ - Αναφορά για ύποπτο κρούσμα

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα για την ηπατίτιδα σε παιδιά. Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ για πιθανά κρούσματα στη χώρα μας - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Πιθανό να υπάρχουν κρούσματα και στην Ελλάδα, λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Αναφορά για ύποπτο κρούσμα από παιδίατρο. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν. Τι λέει το αμερικανικό CDC.

Ηπατίτιδα: Τα έξι συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι υγειονομικές Αρχές της Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αναφορά από παιδίατρο ότι ένα παιδί που παρακολουθεί εμφάνισε συμπτώματα ηπατίτιδας. Αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε εξετάσεις, προκειμένου να εξεταστεί ενδελεχώς εάν πρόκειται για κρούσμα της οξείας ηπατίτιδας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα στην Ελλάδα, όμως είναι πιθανό να δούμε σύντομα και στη χώρα μας.

Δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα αλλά μπορεί πολύ σύντομα να τον δούμε κι εδώ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ κάλεσε τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Συναγερμός για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά - Κρούσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ηπατίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Οι γιατροί στη Μεγάλη Βρετανία που μετρά 108 κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

  • Ίκτερο
  • Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
  • Κνησμό στο σώμα
  • Πυρετό
  • Ναυτία
  • Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Σε ορισμένες περιπτώσεις στη Μεγάλη Βρετανία, η ασθένεια ήταν τόσο σοβαρή που τα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Μέχρι σήμερα, κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Μεγάλη Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία και ΗΠΑ.

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι «ρόλο» παίζει ο κορωνοϊός στα κρούσματα

«Καμπανάκι» από CDC στους γιατρούς: Αναφέρετε τα κρούσματα

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σήμαναν συναγερμό, καλώντας τους γιατρούς σε όλες τις ΗΠΑ να είναι σε εγρήγορση για την περίπτωση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά, η οποία ενδέχεται να συνδέεται με έναν ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που διεξάγεται για τις ανεξήγητες, μέχρι τώρα, περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας που εμφάνισαν μικρά παιδιά.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν ότι συνεργάζονται με αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη για να κατανοήσουν τα αίτια της λοίμωξης.

Οι αμερικανικές αρχές ζητούν από τους γιατρούς να αναφέρουν οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στην Πολιτεία τους. Τους καλούν επίσης να εξετάζουν για αδενοϊούς τους νεαρούς ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό, κοιλιακό πόνο, ούρα σκούρου χρώματος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πόνο στις αρθρώσεις και ίκτερο.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε αφότου τα CDC σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Αλαμπάμα ερεύνησαν εννέα κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε μέχρι πρότινος υγιή παιδιά ηλικίας 1-6 ετών. Τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2021 σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της Αλαμπάμας όπου εισήχθησαν πέντε μικροί ασθενείς.

Κάποιοι από αυτούς είχαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια άγνωστης αιτιολογίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό.

Οι πιο κοινές μορφές ηπατοπάθειας (ηπατίτιδα Α, Β και C), αποκλείστηκαν. Όταν επανελέχθηκαν τα νοσοκομειακά αρχεία βρέθηκαν άλλα τέσσερα παιδιά που έπασχαν από ηπατίτιδα και είχαν μολυνθεί από αδενοϊό.

Τα CDC συνεργάζονται με τις πολιτειακές υγειονομικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό άλλων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Αν και η βασική θεωρία είναι ότι η ασθένεια προκαλείται από έναν συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού, οι ειδικοί εξετάζουν και άλλους πιθανούς παράγοντες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top