Τέταρτη δόση: Ανοίγει η πλατφόρμα στις 7/4 - Ποιους αφορά

Σε ποιους ενήλικες και παιδιά συνίσταται η δεύτερη αναμνηστική δόση

Ο κύβος ερρίφθη για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου θα αφορά άτομα άνω των 70 ετών και πολίτες άνω των 60 με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Κορωνοϊός: «Κλείδωσε» η τέταρτη δόση εμβολίου - Ποιους θα αφορά

Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, η δεύτερη αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει αυτή η δόση να γίνει σε μεσοδιάστημα τεσσάρων μηνών από την τρίτη δόση.

«Η εφαρμογή του αναμνηστικού εμβολιασμού (τρίτης δόσης) αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική για την προστασία του πληθυσμού… Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον, της χαλάρωσης των μέτρων, εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων. Παρά τα περιορισμένα δεδομένα αποτελεσματικότητας, ορισμένες χώρες αποφάσισαν τη χορήγηση τέταρτης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου. 

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτίμησε ότι το πιθανό όφελος από μια τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και πάνω, καθώς και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα 60 και πάνω, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα», υπογράμμισε.

Πάντως, όπως διευκρίνησε το υπουργείο Υγείας, ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά γίνεται ισχυρή σύσταση.

Τέταρτη δόση στα παιδιά - Πότε πρέπει να γίνεται 

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, εγκρίθηκε η χορήγηση της τέταρτης δόσης σε παιδιά 12 -17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου. Η δόση θα μπορεί να χορηγείται τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. 

Ακόμα, και τα παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο θα μπορεί να χορηγείται η τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη. 

Τετάρτη δόση: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα 

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση θα ανοίξει σταδιακά ανά 10 ετίες. 

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 7 Απριλίου η πλατφόρμα θα ανοίξει για τους 80 ετών και άνω, την επόμενη εβδομάδα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και στη συνέχεια από 60-69 ετών. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top