Δίωξη για κακούργημα σε 7 στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ και έναν Μητροπολίτη   

Για επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις εταιρειών    

δικαστήριο

Η εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος παρήγγειλε την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος 9 μελών διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, εκπροσώπων εταιρειών κι ενός εν ενεργεία Μητροπολίτη στην Αττική.

Η δίωξη αφορά συνολικά 13 άτομα για 5 περιπτώσεις επιχορηγήσεων, συναλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων εταιρειών και της συγκεκριμένης μητρόπολης, για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος για ποσά τα οποία αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ. 

Κεντρικό ελεγχόμενο πρόσωπο σε όλες είναι ο τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ σε δύο από τις 5 υποθέσεις εμπλέκεται ο Μητροπολίτης που ήταν μέλος και του Δ.Σ. του Κέντρου.

Σε δίκη 4 πρώην στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ για παράνομες προσλήψεις

Μετά από μία έρευνα σχεδόν 10 ετών, με μία χαώδη , όπως περιγράφεται κατάσταση στο ερευνώμενο Κέντρο, ακόμα και με πολλά έγγραφα « εξαφανισμένα» που οι εισαγγελικοί λειτουργοί οι οποίοι διενήργησαν την προκαταρκτική προσπάθησαν να ανακτήσουν, ολοκληρώθηκε η διερεύνηση της υπόθεση για ένα μόνο μέρος αυτής, που άρχισε το 2012 με παραγγελία του τότε οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Οι 3 εισαγγελικοί λειτουργοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αξιολόγησαν αποδεικτικό υλικό που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο, όπως χαρακτηριστικά περιέγραφαν δικαστικές πηγές. Ενδεικτικό είναι ότι για να διαβαστεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που θα ασκήσει και την ποινική δίωξη, θα ζητηθεί η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μεταφερθούν τα χιλιάδες έγγραφα.

Κρύπτη με έγγραφα στο ΚΕΕΛΠΝΟ - Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα

Η πρώτη από τις 5 υποθέσεις που ερευνήθηκαν στην παρούσα φάση, αφορά επιχορηγήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μεγάλη μητρόπολη της Αττικής ύψους 749.000 ευρώ. Παρα το γεγονός ότι η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε τέτοιους φορείς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ , μέσα σε μόλις 26 μήνες δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις στη Μητρόπολη, μεταξύ άλλων για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας.

Η δεύτερη περίπτωση , αφορά σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας για την εκτύπωση 1,5 εκ. ενημερωτικών φυλλαδίων για τη νέα γρίπη και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Καταβλήθηκαν 196.052 ευρώ, ωστόσο διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ότι τελικά μοιράστηκαν φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι ενώ δεν προέκυψε ούτε να έχουν διατεθεί κάπου αλλού τα υπόλοιπα, ούτε να έχουν κάπου αποθηκευτεί. Οι εισαγγελείς κατέληξαν πως πρόκειται για μία εικονική εκτύπωση φυλλαδίων που πληρώθηκαν ωστόσο από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Βρήκαν «γιάφκα» με bitcoin στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ!

Η τρίτη υπόθεση αφορά στην καταβολή 232.050 ευρώ από το Κέντρο σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009 και το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ καθώς εκδόθηκε μία και μοναδική έκδοση ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.

Η πέμπτη υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ωστόσο ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Για το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε επιπλέον δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων συνεχίζεται για την καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του. Παράλληλα η Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάζει τη δικογραφία στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο καθώς και στην Μητρόπολη που εμπλέκεται.

Από την έρευνα δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων και συνεπώς αρχειοθετούνται , μεταξύ άλλων η δικογραφία που αφορούσε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top