Κορωνοϊός: Προβλέψεις για «μαύρα» Χριστούγεννα από τους ειδικούς

Προτείνουν μέτρα και lockdown στους ανεμβολίαστους

«Μαύρες» προβλέψεις των ειδικών για τα Χριστούγεννα - Βίντεο Open

Κορωνοϊός: 5.157 νέα κρούσματα και 88 θάνατοι σήμερα

Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για το νέο κύμα της πανδημίας που εξακολουθεί να «σαρώνει» τη χώρα, με τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων να παραμένει υψηλός.

Λαμία: Πέθανε 14χρονη που νοσούσε με κορωνοϊό

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς οι μαζώξεις θα είναι πιο συχνές. Για τον λόγο αυτό, κρούουν τον κώδωνα στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους καλούν να εμβολιαστούν. 

Κορωνοϊός: 1.537 τα νέα κρούσματα στην Αττική - 818 στη Θεσσαλονίκη

Καπραβέλος: Μαύρα Χριστούγεννα στο νοσοκομείο

«Μαύρη» πρόβλεψη έκανε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μιλώντας στο Σκάι ανέφερε:

Βλέπω μαύρα Χριστούγεννα. H νύχτα για μια ακόμα φορά στο Παπανικολάου ήταν εφιαλτική παρόλο που δεν εφημερεύαμε. Μεγάλος όγκος των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι συνάδελφοί μου δώσανε μεγάλη μάχη να τους κρατήσουν στη ζωή.

«Δε δεχόμαστε ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Έχουμε πληρότητα 110%», είπε περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία.

Τόνισε, δε, ότι πρέπει να είναι πιο αποφασιστική η πολιτεία στα μέτρα που λαμβάνει και πρότεινε να μπουν σε lockdown οι ανεμβολίαστοι:

«Μάσκες παντού εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι, lockdown των ανεμβολίαστων, πράσινο πάσο σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ακόμα και τα παιδιά μας να κάνουν περισσότερες διακοπές, η μόλυνση είναι τεράστια και το ΕΣΥ δεν αντέχει», είπε.

Γραβάνης: «Να αποσυρθούν οι υφασμάτινες μάσκες»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή στο OPEN, τόνισε πως είναι πολύ πιθανό η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειωθεί λίγο με τη μετάλλαξη Όμικρον. «Ίσως γίνει πιο νοσογόνος ο ιός, αλλά δεν θα αλλάξει αρκετά για να μην τον πιάνει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να λάβει την ευθύνη και για άλλες ομάδες και να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Παράλληλα, ζήτησε να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα ΚΝ95 παντού και για όλους, τονίζοντας μάλιστα ότι «οι υφασμάτινες δεν προστατεύουν καλά, πρέπει να αποσυρθούν».

«Όλο και περισσότερα θύματα είναι αρνητές»

Την διαπίστωση ότι τα περισσότερα θύματα του κορωνοϊού είναι αρνητές εξέφρασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι απολύτως απροστάτευτα, και άτομα που καθυστερούν την ενισχυτική δόση επίσης είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Βλέπουμε ολοένα και περισσότερα θύματα που αρνήθηκαν τα εμβόλια είτε αρνούνται τη βαρύτητα του ιού. Πολλοί άνθρωποι καθυστερούν παραμένοντας στο σπίτι, και προσέρχονται στο νοσοκομείο σε πολύ προχωρημένη κατάσταση.

«Άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορούν να επαναμολυνθούν από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον. Τουλάχιστον στους εμβολιασμένους αναμένουμε πιο ήπιες μολύνσεις. Η τρίτη ενισχυτική δόση προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη για νοσηλεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top