Κορωνοϊός: Ένα βήμα πριν από την επίταξη γιατρών

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνηση μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος πανδημίας του κορωνοϊού - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (9/11)

Τα 8.613 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες προκάλεσαν τρόμο όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και στο υγειονομικό και κυβερνητικό επιτελείο. Μετά από αυτό ο κύβος ερρίφθη και πλέον η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί μονόδρομο. 

Θεσσαλονίκη: Γεμίζουν οι ΜΕΘ Covid - Έκκληση για προσωπικό

Οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες (θάνατοι, νοσηλείες, διασωληνωμένοι) επιδεινώνονται διαρκώς, καταγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την εφιαλτική εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας και κυρίως σε αυτά στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων από τις «κόκκινες» περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας για να τεθεί το ζήτημα της εύρεσης των γιατρών που χρειάζονται στο ΕΣΥ.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την έκρηξη κρουσμάτων: Τα σενάρια που εξετάζει

Όπως και τον περασμένο Μάρτιο, έτσι και τώρα θα ζητηθεί από τους οικείους συλλόγους να απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους για να συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία, τόσο στις απλές κλινικές covid, όσο και στις ΜΕΘ. 

Μετά το πέρας της προθεσμίας που θα δοθεί, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, δηλαδή πόσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση κι αν επαρκούν. Τον περασμένο Μάρτιο είχαν ανταποκριθεί θετικά 61 γιατροί και τελικά μέσω της επιστράτευσης βρέθηκαν άλλοι 145.

Αστικά λύματα: Αύξηση 207% στο Ρέθυμνο, 61% στην Αττική

Αν οι ιδιώτες γιατροί ανταποκριθούν, θα εργαστούν με ειδικές συμβάσεις σε νοσοκομεία που ασφυκτιούν και υπάρχουν τεράστιες ανάγκες. Ωστόσο στο υπουργείο δεν είναι αισιόδοξοι πως θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης. 

Ασφυκτιά το ΕΣΥ: Ένα βήμα πριν την επίταξη των γιατρών η κυβέρνηση

Έτσι όλα δείχνουν πως θα σταλούν έγγραφα επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς, με τα οποία θα καλούνται να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Κορωνοϊός: Ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, χθες το βράδυ οι νοσηλείες έφτασαν τις 3.600. Από αυτές οι 2.720 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Περισσότεροι από 1.400 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και άλλοι 550 της Θεσσαλίας. 

Πόσα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο αριθμός των εισαγωγών από το βράδυ της Δευτέρας έως το βράδυ της Τρίτης σημείωσε περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα 24ωρα, αγγίζοντας τις 480. Η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει το 89% στη χώρα. 

Εξετάζεται η παραχώρηση του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη για να καλυφθούν οι ανάγκες της επιδημίας στη βόρεια Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 15 γιατροί, παθολόγοι και πνευμονολόγοι για να μπορέσει να υποδεχθεί το νοσοκομείο ασθενείς με κορωνοϊό. 

Κορωνοϊός: Εφιαλτικές προβλέψεις για 9.000–11.000 κρούσματα τέλη Νοεμβρίου

Παράλληλα είχε αποφασιστεί πως θα μπορούσαν να παραχωρηθούν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», αλλά μόνο εάν εξασφαλιζόταν ιατρικό δυναμικό.

Η κατάσταση είναι δραματική. Τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ. Ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, εξήγησε χθες ότι και 100 κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν «είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δε θα φτάνουν».

Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του πως θα φτάσουν στο σημείο να νοσηλεύουν ασθενείς στο πάρκινγκ, όπως στη Ρουμανία.

Από την πλευρά του ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Ευάγγελος Καϊμακάμης τόνισε πως έχουν ξεπεραστεί οι δυνατότητες τους συστήματος υγείας και πλέον οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη κάνουν διαλογή ασθενών. 

«Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420 – 470 οι διασωληνεμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο. Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα είναι πάνω από 100%. Ήδη γίνεται επιλογή ασθενών. Ήδη πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα εκτός εντατικής διασωληνωμένοι», είπε.

Νέα μέτρα: Πότε θα ληφθούν;

Με την κατάσταση να δείχνει πλέον ανεξέλεγκτη φουντώνει και η συζήτηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων. Μπορεί ο πρωθυπουργός να αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο ένα νέο lockdown και η υπουργός Παιδείας το κλείσιμο των σχολείων, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι αν ο αριθμός των κρουσμάτων γίνει πενταψήφιος τα νέα μέτρα θα είναι μονόδρομος. 

Βορίδης: Δε θα πάμε σε lockdown ακόμη κι αν το ζητήσει η Επιτροπή

Στο τραπέζι έχουν πέσει μέτρα που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχουν αποδώσει. Έτσι δεν αποκλείεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ή μετά τη 01:00 το βράδυ, η απαγόρευση ορθίων σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, η μείωση του αριθμού των ατόμων που θα μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ και η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο από εμβολιασμένους, όσο και από ανεμβολίαστους. 

«Παράθυρο» για νέα μέτρα και στα σούπερ μάρκετ

Εμβολιασμοί: Αυξάνονται τα ραντεβού

Μέσα σε αυτό το δραματικό πλαίσιο υπάρχει όμως και κάτι θετικό, καθώς καταγράφεται αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών. 

Μόνο χθες έγιναν σχεδόν 45.000 εμβολιασμοί. Σύμφωνα μάλιστα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει 15 ημέρες νωρίτερα από την συμπλήρωση του εξαμήνου για τα εμβόλια mRNA και του διμήνου για τα υπόλοιπα εμβόλια, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top