Πόσα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας

Πόσο μακριά είναι η Ελλάδα από το τείχος ανοσίας

Όλα όσα είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι την Κυριακή 7/11 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχονταν σε 784.904, εκ των οποίων 50,7% είναι άνδρες. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.295 θάνατοι, ενώ από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 3.351 ασθενείς. Πόσο κοντά είμαστε, όμως, στην επίτευξη της περιβόητης ανοσίας της αγέλης;

Στην Ελλάδα περίπου το 60% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν γίνει περισσότεροι από 6.417.643 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί, ενώ 444.024 συμπολίτες μας έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-29, από από την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, από την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

«Όπως πηγαίνουν τα πράγματα περιμένουμε να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο ανοσίας, συνδυάζοντας τη φυσική ανοσία από ανάρρωση μετά από νόσηση και την τεχνητή ανοσία από τον εμβολιασμό, γύρω στις 6- 7 με 10 Δεκεμβρίου. Λογικά πρέπει να φτάσουμε σε ένα 65% τουλάχιστον (την ανοσία από εμβολιασμό), έτσι ώστε σε συνδυασμό με ένα 15- 20% από φυσική ανοσία, να έχουμε ένα ποσοστό 80- 85% συνολικής πια ανοσίας στον πληθυσμό», είπε στο star.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης .

Πλήθος κόσμος στην Ερμού, με μάσκες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, να πιάσουμε υψηλά επίπεδα ανοσίας (φωτ. eurokinissi)

«Παράθυρο» για νέα μέτρα και στα σούπερ μάρκετ

«Παρά το τείχος ανοσίας θα έχουμε περί τα 5.300 κρούσματα την ημέρα, έως το τέλος του χρόνου»

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη μετά από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, εφόσον δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας, αναμένεται μία πραγματική ανάσχεση με πτώση κρουσμάτων, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και λογικά και τη νέα χρονιά. 

«Από το χρονικό διάστημα που θα πιάσουμε αυτά τα ποσοστά ανοσίας και μέχρι το τέλος του χρόνου μεσοσταθμικά, σε κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, θα έχουμε περίπου 5.300 κρούσματα την ημέρα. Λίγο πιο κάτω από το ποσοστό που είμαστε τώρα, αλλά θα είμαστε σε πτωτική πορεία και αυτό λογικά μετά θα εξελιχθεί καλά», συμπλήρωσε.

O Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (φωτογραφία eurokinissi)

O Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (φωτογραφία eurokinissi)

Ερωτώμενος σχετικά, εξήγησε ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα συνεχίσει μέχρι το τέλος του έτους να είναι υψηλός (περί τα 5.300), καθώς παρά την ανοσία της αγέλης, δε θα μπορούμε να ρίξουμε το επίπεδο της διασποράς στην κοινότητα στις αρχές Δεκεμβρίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μέσα σε 10 με 20 ημέρες.

Εμβόλιο: Πόσους μήνες πρέπει να απέχει η δεύτερη από την τρίτη δόση

Πώς θα φτιάξουμε το τείχος ανοσίας;

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, οι επόμενες 2 εβδομάδες του Νοεμβρίου θα είναι κρίσιμες, καθώς από το ρυθμό εμβολιασμό του πληθυσμού θα κριθεί με ποιον τρόπο θα κατακτήσουμε την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.  

«Δυστυχώς, η συνολική ανοσία (80- 85%, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου), θα γίνει με αύξηση των κρουσμάτων και δε θα έχει να κάνει μόνο με τον εμβολιασμό. Αυτό είναι και το διακύβευμα που έχουμε μπροστά μας, να φτάσουμε στο ποσοστό ανοσίας που συζητάμε, χωρίς να έχουμε τους αντίστοιχους νεκρούς, κρούσματα κτλ. Για να το κάνεις θα πρέπει να έχεις εμβολιασμό, διαφορετικά αυτό θα γίνει με το δύσκολο τρόπο, με νόσηση, δηλαδή με μεγάλη διασπορά. 

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα έχουμε το χρόνο τις επόμενες δύο εβδομάδες να προσπαθήσουμε να το επιτύχουμε αυτό με αυξημένο εμβολιασμό. Μετά από αυτές τις δύο εβδομάδες ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέσω της νόσησης, καθώς δε θα υπάρχει ο υλικός χρόνος να το κάνεις διαφορετικά», εξήγησε.

Κορωνοϊός: Aναζητώντας το μυστικό των άτρωτων που δεν κολλάνε ποτέ τον ιό

Πρόσθεσε δε, ότι παράλληλα με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, υπάρχουν τρεις ακόμη προϋποθέσεις για να φτάσουμε να έχουμε ένα ποσοστό 80- 85% συνολικής ανοσίας στις αρχές Δεκεμβρίου.

  • Η μη ύπαρξη άλλων μεταλλάξεων, που θα είναι πιο δύσκολες στη διαχείρισή τους. 
  • Η διενέργεια της 3ης δόσης (αναμνηστική), σε όσους έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από το δεύτερο εμβόλιο. 
  • Η διατήρηση και εφαρμογή των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ αυτή τη στιγμή. 

«Να μην άρουμε μέτρα που έχουμε αυτή τη στιγμή σε ισχύ, δηλαδή να μην πούμε είναι Χριστούγεννα και δε βάζουμε πιστοποιητικά κτλ. Κάπως θα πρέπει να διατηρήσουμε τα μέτρα. Ο ιός δεν καταλαβαίνει από Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top