Κορωνοϊός: «Να επανεξεταστούν τα μέτρα για τους εμβολιασμένους»

Τζανάκης: «Χωρίς μέτρα, τα κρούσματα θα είναι πάνω από τις 4.000»

Όσα είπε για την πορεία της πανδημίας και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος - Βίντεο: Σκάι

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας. Χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.165 νέες μολύνσεις, αριθμός που «ξυπνά» μνήμες του περασμένου χειμώνα.

Αστικά λύματα: Αύξηση του ιικού φορτίου 247% στον Άγιο Νικόλαο

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισημαίνουν επανειλημμένα το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, ωστόσο μεγάλη μερίδα των πολιτών δε φαίνεται να πείθεται. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος απηύθυνε κάλεσμα να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, κάτι το οποίο θα συνέβαλε στο να καταπολεμηθεί η διασπορά της πανδημίας όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του Σκάι.

Κορωνοϊός: Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα - 9 με τριψήφιο αριθμό

Αν στη χώρα μας δεν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τότε θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές.

Μία τέτοια λύση θα ήταν, όπως είπε, πιο έξυπνη από την επιβολή ενός lockdown. «Υπέρ του εμβολίου αλλά κατά της υποχρεωτικότητας είναι κενά λόγια, υπάρχει ένα κομμάτι που δεν πείθεται από τους επιστήμονες», συμπλήρωσε.

Δυσοίωνη ήταν και η πρόβλεψή του για την επόμενη μέρα της πανδημίας, εκφράζοντας την σιγουριά του ότι θα υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Κορωνοϊός: «Ένα self test κάθε εβδομάδα για τους εμβολιασμένους»

Λινού: «Να επανεξεταστούν οι ελευθερίες των εμβολιασμένων»

Στην ανάγκη για επανεξέταση των «ελευθεριών» των εμβολιασμένων πολιτών αλλά και την επιστροφή της προστατευτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού. 

«Το αν θα κολλήσουμε κορωνοϊό δεν εξαρτάται τόσο από την συγκεκριμένη στιγμή, αλλά από τον αριθμό των ανθρώπων που ερχόμαστε σε επαφή και την διάρκεια της επαφής», εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 η κ. Λινού. «Άρα αν είμαστε σε μια συνθήκη με πολλούς ανθρώπους για διάρκεια, φορώντας την μάσκα μας και με συνωστισμό, υπάρχει κίνδυνος. Αν είμαστε όμως σε ανοιχτό χώρο, φορώντας την μάσκα μας και τηρώντας αποστάσεις για σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα, ο κίνδυνος μειώνεται. Η στιγμιαία επαφή με τον ιό, την στιγμή που θα ασπαστούμε την εικόνα, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος», πρόσθεσε. 

Ακόμα, πρόσθεσε ότι οι μάσκες πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν στους εξωτερικούς χώρους και να επανεξεταστούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την εστίαση και την διασκέδαση των εμβολιασμένων χωρίς μάσκες, γιατί έρχεται τόνισε και ο καινούριος ιός που είναι πιο μεταδοτικός.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σε έναν εσωτερικό χώρο με μόνο εμβολιασμένους δεν μεταδίδεται ο ιός, ο ιός μεταδίδεται και εκεί. Το τεράστιο πλεονέκτημα του εμβολιασμού είναι ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν ελάχιστα. Όμως αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, αν υπάρχει στο σπίτι τους κάποιος ευάλωτος ή κάποιο παιδί που και να θέλουν δεν μπορούν να το εμβολιάσουν, εκεί θα το μεταδώσουν», πρόσθεσε.
 

Τζανάκης: «Πάνω από 5.000 τα κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου αν δεν ληφθούν μέτρα»

Στην αυξητική τάση των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά και στη σημασία του εμβολιασμού αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Οι περιοχές με καλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν μια διαχειρίσιμη έξαρση κρουσμάτων, χωρίς πολλές νοσηλείες διασωληνώσεις και θανάτους. Στον αντίποδα, περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν αυξημένα κρούσματα, αυξημένες νοσηλείες και διασωληνώσεις, δυστυχώς και θανάτους», είπε ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Αnt1.

Όπως είπε, έχει ξεκινήσει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που αν δε ληφθούν μέτρα  «θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως»,.

Τόνισε, δε, ότι είναι πρόβλημα η τόσο η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όσο και η μείωση της άμυνας των εμβολιασμένων από αρκετούς μήνες. Καταλήγοντας ο κ. Τζανάκης απηύθυνε έκκληση προς όλους να κάνουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου ή αν έχουν εμβολιαστεί ήδη, να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top