Κορωνοϊός: «Ένα self test κάθε εβδομάδα για τους εμβολιασμένους»

Νέα πρόταση από τον Δημήτρη Σαρηγιάννη για να ελεγχθεί η πανδημία

Με την πανδημία να αρχίζει πάλι να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να ανακόψουν την ανοδική της πορεία και να αποτρέψουν την έλευση του τέταρτου κύματος. 

Χθες ανακοινώθηκαν 3.397 νέα κρούσματα, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ. 

Κορωνοϊός: 3.937 νέα κρούσματα σήμερα - 54 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο της πανδημίας, εκτός από τον εμβολιασμό, είναι τα τεστ σε όλον τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και μη. 

Πρότεινε, λοιπόν, τη διεξαγωγή self test μια φορά την εβδομάδα και από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους. 

Όπως είπε, όσον αφορά στον εβδομαδιαίο αριθμό των τεστ, τα νούμερα δεν είναι καλά.

Πόσες πιθανότητες έχουν οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, τον περασμένο Μάιο κάναμε περίπου 600.000 τεστ ημερησίως, τον περασμένο Σεπτέμβριο 400.000 τεστ ενώ τώρα έχουμε πέσει στις 200.000. 

«Πρέπει όλοι να κάνουν υποχρεωτικά ένα τεστ την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων. Η διαφοροποίηση εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων ως προς τα τεστ, όχι ως προς την είσοδο τους σε χώρους διασκέδασης, είναι μια λανθασμένη προσέγγιση», τόνισε.

Θεσσαλονίκη: Ξανά στο «κόκκινο» το ιικό φορτίο στα λύματα μετά από μήνες

Εξήγησε, μάλιστα, ότι χάρη στα self test καταφέραμε τον περασμένο Απρίλιο να ελέγξουμε την πανδημία, αφού τα θετικά τεστ οδηγούσαν σε μοριακά και rapid test κι εκεί σε μεγάλο βαθμό επαληθεύονταν τα αποτελέσματά τους. 

«Τους συγκεκριμένους θετικούς φορείς δε θα τους είχαμε πιάσει εύκολα με τα τεστ μέσω ΕΟΔΥ μιας και πολύς κόσμος δεν είχε συμπτώματα για να κάνει τεστ», είπε.

Σε φάση αναζωπύρωσης η πανδημία: Έντονη ανησυχία για τέταρτο κύμα

Αν παραμείνουμε όμως στον χαμηλό αριθμό τεστ ενώ τα κρούσματα αυξάνονται, τότε θα βαδίζουμε προς τη φυσική ανοσία, με τον κ. Σαρηγιάννη να τοποθετεί χρονικά τη φυσική κλιμάκωση στα μέσα Δεκεμβρίου. 

«Αυτό όμως είναι στην πραγματικότητα το κακό σενάριο γιατί πια θα μιλάμε για πολύ αυξημένα κρούσματα, με συνεπακόλουθη αύξηση στις ΜΕΘ και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Σε εκείνη τη φάση μπορεί να φτάσουμε και τα 9.000 και τα 10.000 κρούσματα και τους 100 νεκρούς κάτι που είδαμε για παράδειγμα να συμβαίνει στην Πορτογαλία», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Εκτίμησε ακόμα ότι σε δέκα μέρες από τώρα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων πιθανόν να φτάσει τα 4.000 κρούσματα και στις 17 Νοεμβρίου τα 5.000.

Εμβόλιο Pfizer /BioNTech: Υψηλή αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα συνεχιστεί όσο λόγω χειμώνα θα κλεινόμαστε ολοένα και πιο πολύ μέσα, ο κρύος καιρός θα επικρατεί κι εμείς θα ανοίγουμε λιγότερα τα παράθυρα. Όπως το έθεσε ο ίδιος: «δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση αλλά μπορούμε να κρατήσουμε την κατάσταση ελεγχόμενη. Αυτό γίνεται μόνο αν αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των τεστ για να σταματάμε τις αλυσίδες διασποράς».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top