Θεσσαλονίκη: Έστειλε φίλο του να δικαστεί στη θέση του για ληστεία!

Το χρονικό της δίκης και η αθώωση «Υπάρχουν όρια τα οποία εδώ ξεπεράστηκαν»

δικαστήριο

Ένα παράδοξο όσο και πρωτοφανές στα χρονικά των ποινικών δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης περιστατικό εκτυλίχθηκε στην αίθουσα του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Σε υπόθεση ληστείας σε βάρος ηλικιωμένου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν πήρε θέση ο πραγματικός κατηγορούμενος, αλλά ένας φίλος του που προσφέρθηκε, σε μία προσπάθεια, να παραπλανηθεί το δικαστήριο και να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του παθόντα, βασικού μάρτυρα κατηγορίας.

Όλα αυτά φαίνεται ότι τελούσαν εις γνώσιν του δικηγόρου του, ο οποίος κατά την αποδεικτική διαδικασία αποκάλυψε το «τέχνασμα», αποδίδοντάς το στην υπερασπιστική του γραμμή, ενώ ανέλαβε την ευθύνη και ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο. 

«Υπάρχουν όρια, τα οποία εδώ ξεπεράστηκαν»

Η εισαγγελέας της έδρας μίλησε για «εμπαιγμό» που δεν συνάδει με το δικηγορικό επάγγελμα. «Υπάρχουν όρια, τα οποία εδώ ξεπεράστηκαν», είπε η εισαγγελική λειτουργός και ζήτησε να καθαρογραφούν τα πρακτικά της δίκης και να διαβιβαστούν στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για να εξεταστεί η επιβολή τυχόν πειθαρχικών κυρώσεων εναντίον του δικηγόρου. 

Το χρονικό της δίκης και η αθώωση 

Η δίκη ξεκίνησε χθες, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, και κατά την εκφώνηση της υπόθεσης κάθισε στο εδώλιο ο φίλος του κατηγορουμένου. Ο 45χρονος, πραγματικός κατηγορούμενος, στεκόταν έξω από τη δικαστική αίθουσα, καθώς δεν κρατείτο για την υπόθεση και ήταν ελεύθερος με όρους. Ο ίδιος είχε καταστεί κατηγορούμενος, όταν λίγες μέρες μετά τη ληστεία (είχε γίνει το 2015 στην πλατεία Αριστοτέλους) αναγνωρίστηκε τυχαία στον δρόμο από τον παθόντα, ο οποίος και ειδοποίησε την αστυνομία. Κατά την εξέτασή του από το δικαστήριο, ο ηλικιωμένος κλήθηκε να αναγνωρίσει τον (λάθος) κατηγορούμενο αλλά είπε ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και δεν μπορεί να καταθέσει με βεβαιότητα, εάν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Τότε επενέβη ο συνήγορος του 45χρονου, που αποκάλυψε ότι δεν επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο.

Στο σημείο αυτό, το δικαστήριο διέκοψε τη δίκη και αποφάσισε την επανάληψή της από μηδενική βάση. Σήμερα και όταν εκφωνήθηκε η υπόθεση, η πρόεδρος του δικαστηρίου, απευθυνόμενη προς τον 45χρονο, τον ρώτησε «ποιος θα έρθει σήμερα να δικαστεί», ενώ τού ζήτησε την αστυνομική του ταυτότητα.

Παρότι ο ηλικιωμένος δεν εμφανίστηκε να καταθέσει, η υπόθεση εκδικάστηκε κανονικά, με τον κατηγορούμενο να αρνείται την εμπλοκή του στη ληστεία, η οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διαπράχθηκε με σωματική βία από πέντε- έξι άτομα, μεταξύ αυτών κάποιοι άγνωστοι βουλγαρικής καταγωγής. Το δικαστήριο αθώωσε τελικά τον 45χρονο λόγω αμφιβολιών, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top