«Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με του κορωνοϊού»

Ποιες ομάδες προηγούνται στον εμβολιασμό για την γρίπη;

Όλα όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό/ 4/10/21

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμού με την Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους. 

Αρχικά, η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως ξεκινά η εμβολιαστική περίοδος για τον ιό της γρίπης: «Από την αρχή υπήρξε η ανησυχία ποια είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στον ιό της γρίπης και τον κορωνοϊό. Ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, όμως την περσινή περίοδο ο ιός της γρίπης ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο στη χώρα», είπε.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά η συνταγογράφηση- Για ποιους είναι επιβεβλημένο

«Η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οπότε αυτοί που θα πρέπει να εμβολιαστούν θα πρέπει να το κάνουν από τώρα», τόνισε.

«Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται κάθε χρόνο και η δόση είναι μία, ενώ ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σύστημα των άλλων εμβολίων και μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με αυτόν του κορωνοϊού» δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως όσοι θέλουν να εμβολιαστούν δε χρειάζεται να λύσουν κάποιο «χρονολογικό σταυρόλεξο». 

Στα φαρμακεία το αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι και πότε πρέπει να το κάνουν

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίες έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη. Αυτές είναι:

  • Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών 
  • Παιδιά άνω των 6 μηνών 
  • Ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα 
  • Έγκυες γυναίκες, οι οποίες προστατεύουν και τον εαυτό τους και το έμβρυο με τον εμβολιασμό τους.
  • Άτομα με παχυσαρκία 
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με νεογνά ή άλλα ευάλωτα άτομα. 
  • Άτομα που εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας 
  • Άστεγοι 

ΕΜΑ: Τρίτη δόση με Pfizer - Moderna 28 ημέρες μετά τη δεύτερη - Ποιος αφορά

Το κύριο μήνυμά της ήταν να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι πρέπει να το κάνουν, και να μην θεωρούν κάποιοι ότι κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης προστατεύονται από τον κορωνοϊό ή το αντίστροφο.

Χρονικοί περιορισμοί για τους νοσούντες με κορωνοϊό 

Η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά σε όσους νοσούν με κορωνοϊό και θέλουν να εμβολιαστούν για την γρίπη. «Ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικοί, όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα σε test κορωνοϊού, θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθεί η περίοδος της απομόνωσης προκειμένου να προχωρήσουν σε αντιγριπικό εμβολιασμό». 

Πλεύρης: Εξετάζονται περισσότερες ελευθερίες σε χώρους για εμβολιασμένους

Αντίθετα, τα άτομα που εμφανίζουν και συμπτώματα κορωνοϊού θα πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσουν για να μπορέσουν να εμβολιαστούν για τη γρίπη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top