Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά η συνταγογράφηση- Για ποιους είναι επιβεβλημένο

Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου που είναι επιβεβλημένο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως ανέφερε σήμερα κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Εμβολιασμός: Ποιοι δε χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Εξήγησε, μάλιστα, ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορωνοϊού, της γρίπης ή οποιοδήποτε άλλου εμβολίου όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου ή άλλα.

«Δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η γρίπη τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα πέρυσι, να μας αφήσει αδιάφορους και να παραμελήσουμε τον εμβολιασμό» τόνισε και ευχήθηκε φέτος να μην είναι πιο πρώιμη η σοβαρότερη η εμφάνιση της γρίπης σε σχέση με πέρυσι.

Θεμιστοκλέους: Οι 10 περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό 

Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε αναλυτικά για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό ξεκαθαρίζοντας ότι αυτοί που εξαιρούνται τα άτομα που έχουν νοσήσει και στη συνέχεια έλαβαν 1 ή 2 δόσεις εμβολίου.

Επίσης, επεσήμανε ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης θα γίνεται με mRNA και συγκεκριμένα με Pfizer στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με mRNA. Όμως, και τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, θα εμβολιαστούν τώρα με mRNA.

Για όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson&Johnson, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η Επιτροπή βρίσκεται εν αναμονή των συστάσεων, αν και όπως σημείωσε θα λάβουν είτε mRNA εμβόλιο είτε δεύτερη δόση του Johnson&Johnson. 

Τρίτη δόση: Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες

Μιλώντας για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την τρίτη δόση του εμβολίου, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι ήδη έχουν μελετηθεί και σε άλλες χώρες και συνήθως είναι οι απλές και γνώριμες, όπως ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού, προσθέτοντας πως «γενικότερα χαρακτηρίζονται ηπιότερες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται στην τρίτη δόση του εμβολίου από ότι αυτές που εμφανίστηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη δόση».

Ωστόσο, εξαίρεση, όπως είπε, αποτελεί μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι συχνότερη στην τρίτη δόση και εμφανίζεται στο 5,2% και αφορά τη διόγκωση του μασχαλιαίου αδένα στο χέρι στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου.
 

 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top