Εμβολιασμός: Ποιοι δε χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Ποιο εμβόλιο θα κάνουν όσοι εμβολιάστηκαν με AstraZeneca - Johnson&Johnson

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Διευκρινίσεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό έδωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα «ναι» και τα «όχι» του CDC για την τρίτη δόση εμβολίου

Μέχρι σήμερα έχει ανακοινωθεί ότι η τρίτη δόση του εμβολίου θα χορηγείται στους υγειονομικούς και στους άνω των 60 ετών με το σκεύασμα της Pfizer.

Τρίτη δόση: Στις 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα για το ραντεβού - Ποιους αφορά

Η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε σήμερα ότι τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ:

  • Όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca θα κάνουν την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο
  • Όσοι είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.

Ποιοι δεν κάνουν τρίτη δόση εμβολίου

Όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου, τα άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δε χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή κάποιο άλλο εμβόλιο, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο της γρίπης.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού πρόσθεσε δε ότι μέχρι στιγμής στο Ισραήλ έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατ. αναμνηστικής δόσης σε ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Η πλειονότητα σε άτομα ηλικίας 60 και πάνω. «Γενικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις απλές- πόνος, ερυθρότητα και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες από αυτές της πρώτης και δεύτερης δόσης. Η μόνη εκδήλωση που φαίνεται ότι είναι συχνότερη, είναι η διόγκωση η σύστοιχη με το σημείο του εμβολιασμού, του μασχαλιαίου λεμφαδένα», είπε.

Τέλος, επανέλαβε ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή για τις εγκύους, και κατά την κύηση και κατά τον θηλασμό: «Θα ήθελα να αναφερθώ στους γονείς, στο θέμα του φόβου για την γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών λόγω του εμβολιασμού», είπε σημειώνοντας ότι δεν επηρεάζουν και «δεν έχουν επιστημονική υπόσταση όσα λέγονται περί του αντιθέτου.

Θεοδωρίδου: Τι είπε για τις αλλεργικές αντιδράσεις του εμβολίου

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ακόμα και στις αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο τις οποίες χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά σπάνιες», μιλώντας για 1,3 αλλεργικές αντιδράσεις για κάθε 1.000.000 δόσεις.

«Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις, πολύ σοβαρές, που οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο κι έχει ανάγκη ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων, είναι αυτές που προκαλούν ανησυχία και ίσως πριν το εμβόλιο χρειαστεί η εισήγηση του αλλεργιολόγου», είπε.

Θεοδωρίδου: Τα κριτήρια για τον εμβολιασμό

Ανέλυσε ακόμα τα κριτήρια με τα οποία υπήρξε η προτεραιοποίηση στις κοινωνικές ομάδες που θα εμβολιαστούν. Αυτά είναι:

  • Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση: Διαπιστώθηκε στους μήνες της πανδημίας ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Είναι κατανοητό γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι από αυτούς που θα εμβολιαστούν.

  • Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης: Η κύρια ομάδα που εκτίθεται είναι οι υγειονομικοί. Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση, υπήρχαν σκέψεις για την αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Με μεγάλη ικανοποίηση μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου.
  • Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και χρονίων πασχόντων.
  • Τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top