Τρίτη δόση: Στις 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα για το ραντεβού - Ποιους αφορά

Δε θα είναι υποχρεωτική - «Μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση»

Όλα όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για τη χορήγηση της τρίτης δόσης (20/9/21)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε ανακοινώσεις σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου

Εμβόλιο: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση – Ποιοι θα την κάνουν

Η Μαρία Θεοδωρίδου με αφορμή κυρίως τις μεταλλάξεις είπε πως εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, τονίζοντας πως η πρώτη ομάδα που ξεκίνησε να την κάνει είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως είναι οι ανοσοκατασταλμένοι.

Επίσης, η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου πρόκειται να είναι διαθέσιμη για τους άνω των 60 ετών, αλλά και για τους υγειονομικούς, καθώς εκείνοι εκτίθενται περισσότερο στον ιό. Η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι συγκεκριμένες ομάδες θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ για όσους διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα είναι ανοιχτή από την επόμενη εβδομάδα. 

Πλεύρης: Μόνο σύσταση για τρίτη δόση, δε θα γίνει υποχρεωτική

Μάλιστα, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως η ηλικία αποτελεί σοβαρό παράγοντα νόσησης για τον κορωνοϊό, καθώς μειώνονται γρήγορα τα αντισώματα: «Η χημική και η κυτταρική ανοσία με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει. Με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζονται μια ενίσχυση με τρίτη δόση. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση».

FDA: «Όχι» στην αναμνηστική δόση του εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα πρέπει να γίνεται έξι με οκτών μήνες μετά τη δεύτερη και θα είναι με mRNA εμβόλιο, δηλαδή Pfizer ή Moderna, για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Ποιοι ευπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, δε θα είναι υποχρεωτική. 

Κορωνοϊός: Προαιρετική η τρίτη δόση για υγειονομικούς και άτομα άνω των 60

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως το CDC πρόκειται να δώσει σύντομα δεδομένα για άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top