Κορωνοϊός: Με self test τα παιδικά πάρτι; - Φόβοι για μεγαλύτερη διασπορά

Τι πρέπει να προσέχουν γονείς και παιδιά

Πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου με τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά σε πολλές περιοχές της χώρας και οι συγκεντρώσεις παιδιών στα σπίτια κρύβουν… κινδύνους.

«Αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη»

Ο κορωνοϊός έχει κάνει ήδη πάρτι, αφού η διασπορά στους μαθητές είναι αρκετά μεγάλη, με το 1/3 των νέων κρουσμάτων να είναι παιδιά. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί χτυπούν το «καμπανάκι», υπενθυμίζοντας ότι ο ιός μεταδίδεται σε 15 μόλις δευτερόλεπτα.

«Σε 15 δευτερόλεπτα η μετάδοση του κορωνοϊού μεταξύ των παιδιών»

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Μονόδρομος τα self tests στα παιδικά πάρτι»

Χθες Πέμπτη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου παρότρυνε τους γονείς να είναι προσεκτικοί με το ποιους θα καλούν μέσα στα σπίτια τώρα που χειμώνιαζει και πρότεινε self test στα παιδικά πάρτι.

«Ο καθένας μας πρέπει να επιλέγει ποιους θα φέρει στο σπίτι του, να είναι άνθρωποι που εμπιστεύεται ότι έχουν εμβολιαστεί και φυσικά αν πρόκειται να κάνει κάτι μεγαλύτερο με περισσότερα άτομα η χρήση του self test ειναι κάτι το οποίο θα το έβλεπα πολύ θετικά», είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. 

«Ο ιός κάνει… πάρτι στους κλειστούς χώρους»

Την ίδια ώρα, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου μιλώντας στο Star έδωσε συμβουλές σε γονείς και παιδιά για τις μαζώξεις σε εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

«Όταν παιδιά μαζεύονται για κοινωνικές εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο με κλειστά παράθυρα, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας έχουμε αυξημένο ιδικό φορτίο, που σημαίνει αυξημένη μεταδοτικότητα και νοσηρότητα. Πρέπει να προστατεύσουμε λοιπόν τις εκδηλώσεις μας όσο γίνεται σε μικρότερο αριθμό και να κάνουμε αυτό που λέμε τις λεγόμενες φούσκες, δηλαδή να συναναστρεφόμαστε με τα ίδια άτομα», είπε. 

Σημειώνεται ότι αμερικανική μελέτη επιβεβαιώνει ο γεγονός πως ακόμα και οι μικρές, άτυπες συγκεντρώσεις παιδιών στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Η πιθανότητα διαγνωσμένου κρούσματος, δυο βδομάδες μετά από ένα παιδικό πάρτι γενεθλίων, έδειξε να μεγαλώνει κατά  57%, ενώ μετά από μια γιορτή ενηλίκων οι πιθανότητα αυξάνεται περίπου 22%. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top