Ακριβότερο το δίπλωμα οδήγησης για τους ανεμβολίαστους - Πόσο θα κοστίζει

Τα νέα μέτρα για τις σχολές οδήγησης σύμφωνα με την ΚΥΑ

οδηγός

Ακριβότερο θα πληρώνουν το δίπλωμα οδήγησης οι ανεμβολίαστοι πολίτες, καθώς το ελάχιστο πρόσθετο κόστος για την απόκτησή του ανεβαίνει τουλάχιστον 150 ευρώ.

Και αυτό γιατί αν υπολογίσει κανείς πως η απόκτηση άδειας οδήγησης προβλέπει τουλάχιστον 20 ώρες σε θεωρητικά μαθήματα και 25 ώρες σε πρακτική εκπαίδευση, τότε εύλογα το κόστος των rapid tests που πλέον απαιτείται εντός 48 ωρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 150 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα περιοριστικά μέτρα στο άρθρο 27 που αφορά στις Σχολές Οδηγών και τους υποψήφιους οδηγούς, στο ΦΕΚ Β’ 4214/13-09-2021 η με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ. 55732 κοινή υπουργική απόφαση «Αντικατάσταση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/10.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας (Β’ 4206)».

Στη γραμμή 27 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 της νέας αποφάσεως παρατίθενται τα μέτρα, τηρουμένων των οποίων, από δημοσιεύσεώς της και για το χρονικό διάστημα ισχύος της, επιτρέπεται η διενέργεια:

  • των μαθημάτων θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, των θεωρητικών εξετάσεων και των δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς
  • των μαθημάτων περιοδικής κατάρτισης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) μεταφοράς εμπορευμάτων/επιβατών και των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων Π.Ε.Ι.

Σχολές οδήγησης: Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους – μη εμβολιασμένους εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές

Τα μέτρα της νέας αποφάσεως εφαρμόζονται, μέχρι νεωτέρων οδηγιών, τηρώντας παράλληλα τα ακόλουθα:

1. Οι εμπλεκόμενοι, πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 της απόφασης, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19.
  • βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού, όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικό εμβολιασμού και βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού εκδίδονται από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr και επιδεικνύονται από τους εμπλεκόμενους είτε εκτυπωμένα από την πλατφόρμα είτε σε ψηφιακή μορφή μεταφορτωμένα σε κατάλληλο μέσο (όπως κινητό τηλέφωνο), με ταυτόχρονο έλεγχο της ταυτοπροσωπίας τους.

2. Οι λοιποί εμπλεκόμενοι, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 της απόφασης, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι:

  • με «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19», η οποία εκδίδεται από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr μετά την καταχώρηση του αποτελέσματος από τον φορέα που διενήργησε τον διαγνωστικό έλεγχο. Η ως άνω βεβαίωση επιδεικνύεται είτε εκτυπωμένη από την πλατφόρμα είτε σε ψηφιακή μορφή μεταφορτωμένη σε κατάλληλο μέσο (όπως κινητό τηλέφωνο) ή
  • με το πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται κατόπιν μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή ap;o εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Το ως άνω πιστοποιητικό επιδεικνύεται είτε εκτυπωμένο από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr είτε σε ψηφιακή μορφή μεταφορτωμένο σε κατάλληλο μέσο (όπως κινητό τηλέφωνο), με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

3. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς, ως ακολούθως:

  • Από τον εκπαιδευόμενο, μία (1) φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
  • Από τον εξεταζόμενο, εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν τη θεωρητική εξέταση ή τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς ή την πρακτική εξέταση Π.Ε.Ι.
  • Από τον εκπαιδευτή, μία (1) φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
  • Από τον επιτηρητή/εξεταστή, μία (1) φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Για την ενιαία και ορθή εφαρμογή της ανωτέρω απαίτησης περί διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και ισχύος του για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top