Κορωνοϊός: «Πιθανό το κλείσιμο των σχολείων σε λίγο καιρό»

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση

Λίγες μόλις μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων και οι επιστήμονες δεν κρύβουν τη μεγάλη τους ανησυχία ότι ίσως ξανακλείσουν, καθώς αναμένεται έκρηξη κρουσμάτων. 

Όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θ. Βασιλακόπουλος στον ΣΚΑΪ, η επιδημιολογική κατάσταση θα επιδεινωθεί με το άνοιγμα των σχολείων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία   

Ήδη 400 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, ενώ καθημερινά έχουμε 35 με 40 νεκρούς από κορωνοϊό, με την κατάσταση να είναι αρκετά επιβαρυμένη. 

«Είναι σαν να πέφτει κάθε μέρα ένα λεωφορείο στον γκρεμό»

«Όλα αυτά τα οποία συζητούμε, πώς θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα πανεπιστήμιά μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δε θα υπάρξει ασφάλεια, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη. Θα αρχίσει σιγά - σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» τόνισε.

Κορωνοϊός - ΕΚΠΑ: Ύστατη λύση το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας

Εξήγησε πως το άνοιγμα των σχολείων οδήγησε έναν μήνα μετά, τον Οκτώβριο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και μάλιστα όταν δεν υπήρχε η εξαιρετική μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. 

«Φέτος έχουμε έναν δυο φορές πιο μεταδοτικό ιό, άρα τα μέτρα που έπαιρναν πέρσι έχουν μισή αποτελεσματικότητα. Κοινή λογική», είπε.
Επικαλέστηκε, επίσης, αμερικανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η λειτουργία των σχολείων δε δημιούργησε σοβαρά προβλήματα μόνο σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων είναι ιδιαίτερα υψηλά. 

Άνοιγμα σχολείων: Δε θα κλείνουν όταν θα υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού

«Στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος, «το ποσοστό εμβολιασμού θα φτάσει στο 60% στους ενήλικες».

Και οι παιδίατροι όμως είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, καθώς αναμένουν αυξημένα ποσοστά νόσησης, ακόμα και βαριάς ανάμεσα σε παιδιά.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο iatropedia.gr είπε πως η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. 

Σχολεία: Tι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο - Νέο πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό

«Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα. Στην Αμερική που άνοιξαν τέλος Ιουλίου τα σχολεία σε ορισμένες Πολιτείες, τώρα τα έχουν κλείσει. Επομένως κι εμείς θα ακολουθήσουμε τον ίδιο ρυθμό. Κι ο λόγος είναι ο εξής: Όταν πέρυσι από το πρώτο μέχρι το τρίτο κύμα, ξεκινήσαμε με 7% νοσηρότητα στα παιδιά, μετά ανέβηκε στο 15% και τώρα έχει ανέβει στο 20%. Άρα ο ένας στους πέντε που αρρωσταίνει είναι παιδί», είπε και κατέληξε:

«Μέχρι τα Χριστούγεννα και τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι εμβολιασμοί -αν αρχίσουν στα παιδιά- θα αρχίσουν από αρχές Οκτωβρίου. Για να έχουμε κάλυψη, όμως, δε θα φτάσουμε ποτέ στα νούμερα που θέλουμε. Δηλαδή στα νούμερα που θα βοηθούσαν να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά και να μην κλείνουν τα σχολεία. Θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά. Κι εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι, ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δε θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο».

Σχολεία: Πώς μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια από τον Σεπτέμβριο

Το στοίχημα είναι τώρα να πειστούν οι γονείς να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά άνω των 12 ετών και να αρχίσει έτσι να ενισχύεται το τείχος ανοσίας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top