Μίκης Θεοδωράκης: Η κρητική γη έτοιμη να «αγκαλιάσει» τον μεγάλο Έλληνα

Με μία φωνή τραγουδούσαν όλοι στο πλοίο - «Αθάνατος» φώναζαν

Λίγο πριν τις 07:30 το πρωί το πλοίο που μετέφερε τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στα Χανιά. Στα πατρογονικά χώματα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη που θα τον «αγκαλιάσουν» στην τελευταία του κατοικία στον Γαλατά, δίπλα στους γονείς του και τον αγαπημένο του αδελφό, όπως ήθελε ο ίδιος. 

Η θάλασσα που τον γαλήνευε, τον ταξίδεψε έως τον τελευταίο προορισμό του ταξιδιού της ζωής του και μέσα στο πλοίο εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές, με απλό κόσμο να τραγουδά τα τραγούδια του.

σορος Μικης Θεοδωράκης

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στην Κρήτη - Intimenews

Φτάνοντας στο λιμάνι της Σούδας ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, κάποιοι έσπευσαν να ακουμπήσουν τη νεκροφόρα, ψιθύρισαν λίγα λόγια στον συνθέτη και φώναξαν «αθάνατος».

Μίκης Θεοδωράκης: Το τελετουργικό της κηδείας

Η σορός του Μίκη μεταφέρθηκε στη δημοτική αγορά Χανίων. Εκεί τον περίμεναν βρακοφόροι και η συμφωνική ορχήστρα του δήμου για να τον συνοδεύσουν στη Μητρόπολη Χανίων, όπου η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως τις 12:00 το μεσημέρι. 

Από εκεί θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά Χανίων όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του. 

Κουτσούμπας Παπαρήγα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Αλέκα Παπαρήγα συνόδευσαν τη σορό του Μίκη στην Κρήτη - Intimenews

Ο ίδιος ο Μίκης είχε σκεφτεί όλες τις λεπτομέρειες του τελευταίου του ταξιδιού. Εδώ και καιρό μάλιστα είχε ζητήσει να κατασκευαστεί ο τάφος του, από τον οποίο απουσιάζει ο στραυρός. 

«Στο μνήμα μου θέλω να γράφει “Πολέμησε τον Δεκεμβρη”» είχε πει ο ίδιος, αποκαλύπτοντας την τελευταία του επιθυμία. 

Ο Γαλατάς, ο τόπος του πατέρα του, το πατρικό του σπίτι, έχουν πλημμυρίσει από την αγάπη του κόσμου. Από χθες συγχωριανοί του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και απλός κόσμος από όλη την Κρήτη, έσπευσε να αφήσει ένα λουλούδι στην πόρτα του, ένα σημείωμα ευγνωμοσύνης για τον μεγάλο αγωνιστή της ελευθερίας, τον οικουμενικό καλλιτέχνη, τον σπουδαίο Έλληνα. 

«Παιδαγωγό του έθνους», τον χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Α. Σακελλαροπούλου χθες κατά τη διάρκεια της τελετής αποχαιρετισμού και όντως ο Μίκης υπήρξε ο δάσκαλος του λαού, που έδειξε με τους αγώνες του για την ελευθερία και τη δημοκρατία πως οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να πάνε λίγο ψηλότερα. 

νεκροφόρα Μίκης Θεοδωράκης

Χιλιάδες κόσμου θα αποχαιρετήσουν σήμερα για τελευταία φορά τον Μίκη Θεοδωράκη - Intimenews

Στα Χανιά θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αλλά και αυστηρά μέτρα για το κορωνοϊό, καθώς αναμένεται πάρα πολύς κόσμος να καταφτάσει τόσο στη Μητρόπολη, όσο και τον Γαλατά για το τελευταίο «αντίο» στον συνθέτη.

Ο μεγάλος αποχαιρετισμός, το ύστατο χαίρε θα γίνει όπως του αρμόζει, με ριζίτικα τραγούδια της πατρίδας του, που τόσο τον ενέπνευσαν και με τα αριστουργήματα που ο ίδιος δημιούργησε, βάζοντας τους μεγάλους ποιητές σε όλα τα σπίτια. 

Η ορχήστρα του ταξίδεψε άλλωστε μαζί του για τη τελευταία υπόκλιση στον μαέστρο της, τον λεβέντη που θα ροβολάει πλέον στους ουρανούς και θα είναι πάντα παρών και αθάνατος στη μνήμη των Ελλήνων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top