Μαγιορκίνης: «Στο τραπέζι κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας»

Τι είπε για ανεμβολίαστους, νέα μέτρα και μάσκες

Όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τα νεότερα της πανδημίας στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη 2/9.

Στα νεότερα στοιχεία στο μέτωπο της πανδημίας, για τους εμβολιασμούς, τη μετάλλαξη Mu και το ενδεχόμενο για ένα νέο lockdown αναφέρθηκε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μαγιορκίνης: Σταθεροποιείται η πανδημία - Κρίσιμος ο επόμενος μήνας

Μιλώντας σε εκπομπή του 104,9 fm, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε αυτή τη φάση βλέπουμε μία σταθερή ήπια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, ψστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, «διότι σε αυτή την περίοδο παρατηρείται μία μεγάλη αλλαγή της κινητικότητας. Είναι σίγουρο ότι με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά».

Αλλά και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή ο χειμώνας αναμένεται «βαρύς» για τους ανεμβολίαστους, καθώς δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα ληφθεί για λόγους διαχείρισης κινδύνου.

Για τα Χριστούγεννα ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέει ότι θα είναι πιο φυσιολογικά από τα περσινά, ενώ όσον αφορά το ερώτημα πότε πετάμε τις μάσκες απαντά: «Να σας πω την αλήθεια θα ήθελα να το δω σύντομα, κυρίως σε χώρους όπου θα είναι μόνο εμβολιασμένοι. Έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στη φάση που θα θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο χειμερινό κύμα και μετά νομίζω θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα».

Τι απαντά για τη λήψη περιοριστικών μέτρων και ένα ενδεχόμενο lockdown

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ένα νέο lockdown όπως το έχουμε γνωρίσει δε θα επιβληθεί, ωστόσο δεν αποκλείεται να ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στις περιοχές που «κοκκινίζουν». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πιο πιθανό σενάριο είναι να ληφθούν μέτρα που ήδη εφαρμόζονται σήμερα:

«Τα μέτρα που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται. Δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής. Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Σε πρώτη φάση βλέπουμε αυτό. Θα υπάρχουν συγχρόνως και περιορισμοί όσον αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα γίνει για διαχείριση του κινδύνου. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι γεγονότα υπερμετάδοσης με εμβολιασμένους δεν έχουμε δει, ενώ με ανεμβολίαστους είναι πολύ συχνά», είπε χαρακτηριστικά.

Μαγιορκίνης: «Η μετάλλαξη Mu έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον»

Αναφερόμενος στη νέα παραλλαγή του ιού, τη μετάλλαξη Mu, που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της και στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει έξι κρούσματα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε:

Μετάλλαξη Mu: Συναγερμός στον ΠΟΥ για τη νέα παραλλαγή κορωνοϊού

«Οι μεταλλάξεις είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα. Προβλέψεις για το πόσες θα προκύψουν και τι αποτέλεσμα θα έχουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη αυτή τη στιγμή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί βλέπουμε μία αύξηση στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, χωρίς να βλέπουμε σημαντική αύξηση της συχνότητας της σε αυτές», είπε και πρόσθεσε:

Μετάλλαξη Μ: Ανησυχούν οι ειδικοί - «Μπορεί να επικρατήσει της Δέλτα»

«Στην Ελλάδα έχει απομονωθεί σε λίγα κρούσματα από τις αρχές καλοκαιριού, χωρίς να βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική. Μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων έγινε εκείνη τη χρονική περίοδο, χωρίς ωστόσο να δούμε αύξηση των κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Όπως είπε και ο ΠΟΥ είναι υπό παρατήρηση. Την παρακολουθούμε και κοιτάμε τη συχνότητα της και αναλόγως το πως θα κινηθεί θα καταλάβουμε και τη δυνατότητα της να επηρεάσει τον εμβολιασμό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top