Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, στην οποία συμμετείχε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σαφή στοιχεία σταθεροποίησης της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας δήλωσε πως ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σημείωσε μία μείωση ποσοστού 9% την τελευταία εβδομάδα στην χώρα μας.
Την ίδια ώρα, σημεία σταθεροποίησης παρατηρούνται στον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και σταθεροποίησης.
Κορωνοϊός: 2.840 νέα κρούσματα σήμερα - 33 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εισαγωγή διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 8% η εισαγωγή διασωληνωμένων, ενώ έμεινε σταθερός ο αριθμός εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.
«Η επιδημία δείχνει σαφή σημεία σταθεροποίησης στην Ελλάδα και τάσεις συρρίκνωσης» είπε χαρκατηριστικά ο καθηγητής.
«Βρισκόμαστε ένα μήνα μετά τον Ιούλιο που εμβολιάστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων και αναμένουμε υψηλότερο τείχος ανοσίας σε αυτή την κρίσιμη επιδημιολογική ομάδα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όσους έσπευσαν να εμβολιαστούν πριν τις διακοπές, η βοήθειά τους είναι κρίσιμης σημασίας» πρόσθεσε.
Κρίσιμος ο επόμενος μήνας για τη μετάδοση του κορωνοϊού
Παρά τα στοιχεία σταθεροποίησης της πανδημίας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε πως σε ένα μήνα από τώρα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας, αν δεν τηρούνται τα μέτρα και δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη.
Κορωνοϊός: 679 κρούσματα σήμερα στην Αττική- Πόσα στη Θεσσαλονίκη;
Ο καθηγητής σημείωσε πως βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο της πανδημίας, με τις χώρες που έχουν εντατικοποιήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού να επανέρχονται στην κανονικότητα.
Αντίθετα σε λιγότερο πλούσιες χώρες που δεν έχουν εμβόλια, υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα.
Δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες να βρεθεί θεραπεία για τον κορωνοϊό
Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στον εμβολιασμό και στις θεραπείες που ακούγεται ότι βρίσκονται σε διαδικασία μελέτης για την Covid-19.
«Το επόμενο διάστημα θα χρειαστούμε μεγαλύτερο τείχος ανοσίας. Ο εμβολιασμός των νέων συμβάλλει στη σταθεροποίηση που βλέπουμε. Όσον αφορά στη θεραπεία, οι φαρμακευτικές προσπαθούν να βρουν λύσεις. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία αυτή τη στιγμή. Η θεραπεία για τον κορωνοϊο πρέπει να δίνεται σε αρχικό στάδιο».
Σε ερώτηση για τη μετάλλαξη Μ, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Η μετάλλαξη Μ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική. Υπάρχουν μεταλλάξεις που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Όμως, η μετάλλαξη Μ είναι στο στάδιο της παρακολούθησης».