Μετάλλαξη Mu: Συναγερμός στον ΠΟΥ για τη νέα παραλλαγή κορωνοϊού

Κρούσματα στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο - Βίντεο αρχείου

Συναγερμός έχει σημάνει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μετά τον εντοπισμό μιας νέα μετάλλαξης του κορωνοϊού, που έχει ονομαστεί «Mu», και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο.

Η παραλλαγή αυτή με την επιστημονική ονομασία B.1.621 χαρακτηρίζεται από τον ΠΟΥ ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», αφού παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτική στα εμβόλια. Ωστόσο, όπως τονίζει ο οργανισμός απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά της.

Αφότου ταυτοποιήθηκε στην κολομβιανή επικράτεια τον Ιανουάριο, η μετάλλαξη «Mu» εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει:

Αν και ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής «Mu» μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν αλληλουχηθεί γενετικά είναι μικρός, το τρέχον διάστημα είναι κατώτερος του 0,1%, ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και Χτον Ισημερινό (13%) αυξάνεται συνεχώς.

Το τρέχον διάστημα, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη «ανησυχητικές παραλλαγές», ανάμεσά τους τη Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες ως αυτό το στάδιο, και άλλα πέντε «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Mu.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την Covid-19, μεταλλάσσονται συν τω χρόνω. Οι περισσότερες μεταλλάξεις πάντως δεν έχουν ή έχουν ελάχιστη επίπτωση στις ιδιότητες κάθε ιού.

Ωστόσο, ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί αντιθέτως να αλλάζουν δραστικά τις ιδιότητες του ιού και να επηρεάζουν, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία μεταδίδεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων ή των μέτρων δημόσιας υγείας.

Η εμφάνιση στα τέλη του 2020 νέων στελεχών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία οδήγησε τον ΠΟΥ να τα χαρακτηρίσει παραλλαγές ενδιαφέροντος και παραλλαγές ανησυχίας, για να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποφάσισε να ονομάζει τις ανησυχητικές παραλλαγές του ιού με βάση τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός χωρών και να μπορεί το ευρύ κοινό να προφέρει πιο εύκολα τα ονόματα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top