Αναστολή εργασίας: Από Δευτέρα στον πάγο οι ανεμβολίαστοι

Θα επιστρέψουν μόνο όταν κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν

Σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας θα τίθενται από τη Δευτέρα 16 Αυγούστο οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία αρνηθούν να εμβολιαστούν. 

Μαγιορκίνης: «Πιθανός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μαθητών»

Παράλληλα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου όλοι οι υγειονομικοί, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε λίγο πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και για άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Ειδικότερα, το προσωπικό των δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να προσέρχεται στον χώρο εργασίας του από τις 16 Αυγούστου ( ή αργότερα αν δοθεί παράταση) έχοντας υποβληθεί τουλάχιστον στην πρώτη δόση του εμβολιασμού. 

Τελεσίγραφο Κοντοζαμάνη σε υγειονομικούς: Εμβολιαστείτε, αλλιώς αναστολή

Αν κάποιος εργαζόμενος στις προνοιακές δομές δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε την πρώτη δόση του εμβολιασμού του, τίθεται αυτόματα σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας (μέχρι τη λήξη της πανδημίας), ενώ ο εργοδότης του υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή του σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Η αναστολή δε συνιστά αναγγελία απόλυσης. Ωστόσο οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή θα αναπληρώνονται από άλλους υπαλλήλους, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Κορωνοϊός: Με δύο τεστ την εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Για να καλύψει την έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες θα αξιοποιήσει το μοντέλο που είχε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη περίοδο της πανδημίας, προκειμένου να αναπληρωθούν λειτουργικά κενά στο δημόσιο από εργαζομένους που νοσούσαν από κορωνοϊό ή έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων στις ιδιωτικές προνοιακές δομές υπολογίζεται μέχρι σήμερα περίπου σε ποσοστό 65%, ενώ είναι ακόμη χαμηλότερα στις δημόσιες δομές, όπου ξεπερνά μόλις το 45% του συνολικού δυναμικού τους. 

Χατζηδάκης: Επ’ αόριστον αναστολή για ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία από 16/8

Αντίθετα, πολύ υψηλή προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα καταγράφεται μεταξύ των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις δομές αυτές, καθώς οι εμβολιασμένοι στις ιδιωτικές δομές υπολογίζονται περίπου στο 85% στο γενικό σύνολο, ενώ το ίδιο ποσοστό προσδιορίζεται στο 77% για τα δημόσια προνοιακά κέντρα, σημειώνοντας μάλιστα ανοδική τάση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top