Φωτιά Γορτυνία: Διάσπαρτες εστίες σε Αετοράχη, Νεοχώρι, Οχθιά και Καλλιάνη

Αισιοδοξία ότι θα τελειώσει σύντομα ο εφιάλτης

Μαίνεται η φωτιά που καίει εδώ και μέρες στη Γορτυνία Αρκαδίας, με τις επίγειες δυνάμεις και τους κατοίκους να ξαγρυπνούν για μια ακόμα νύχτα, προσπαθώντας να ελέγξουν τις φλόγες. 

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν οι εναέριες ρίψεις νερού, ενώ μικροεστίες υπάρχουν στις περιοχές Αετοράχη, Νεοχώρι, Οχθιά και Καλλιάνη. 

Φωτιά Γορτυνία: Νέες αναζωπυρώσεις- Χτυπάνε καμπάνες στο Καλλιάνι

Όλοι παλεύουν να μη δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο που θα μπορούσε να απειλήσει και πάλι σπίτια. Πάντως οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αισιόδοξες ότι σήμερα οι φωτιές θα τεθούν υπό έλεγχο και ο εφιάλτης θα τελειώσει. 

αεροπλάνο κατάσβεση Γορτυνία

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν με το πρώτο φως της μέρας την κατάσβεση στη Γορτυνία

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τους άντρες των οποίων καταχειροκρότησαν οι πολίτες θέλοντας να πουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ», εκτιμώντας τη βοήθεια στο δύσκολο έργο τους.

Φωτιά Αρκαδία: Νέες αναζωπυρώσεις σε Τρανή Λάκκα και Καστράκι Γορτυνίας

Συγκεκριμένα, από τη Γαλλία επιχειρούν 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα, από τη Γερμανία 37 πυροσβέστες με 18 οχήματα μαζί με 578 Έλληνες πυροσβέστες που επιχειρούν στην Αρχαία Ολυμπία και στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Αρκαδίας.

πυροσβεστικά

Γάλλοι και Γερμανοί πυροσβέστες επιχειρούν στη Γορτυνία

Γορτυνία: Μεγάλες οι καταστροφές

Η καταστροφή στην ορεινή Αρκαδία είναι τεράστια. Αρκετά σπίτια κάηκαν στο Πυρρί και το Λιβαδάκι, ενώ εκκενώθηκαν συνολικά 21 οικισμοί. Στάχτη έγιναν επίσης μεγάλες εκτάσεις ελαιόδεντρων, που αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος των κατοίκων. 

Φωτιά Γορτυνία: Στο νοσοκομείο πυροσβέστης με εγκαύματα

Όπως ανέφερε τα ξημερώματα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης περίπου τρεις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στις περιοχές Καλλιάνι και Νεοχώρι», ενώ μικρότερες αναζωπυρώσεις είχαν σημειωθεί στις περιοχές Καστράκι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

καμένο σπίτι

Αρκετά σπίτια κάηκαν στο χωριό Πυρρί από τη φωτιά

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις προβλέπονται πιθανές βροχοπτώσεις για την Πέμπτη στην περιοχή και ελπίζω να επαληθευτούν αυτές οι προγνώσεις». Επίσης, είπε ότι «έχουν δημιουργηθεί οι αντιπυρικές ζώνες στο Μαίναλο, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά».

φωτιά Γορτυνία

Οι φλόγες έκαναν στάχτη πολλά στρέμματα δάσους και ελαιόδεντρων

Φωτιά Γορτυνία: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο - Εστίες σε δυσπρόσιτα σημεία

Όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών, ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσουν συγκρότησε τις επιτροπές καταγραφής, οι οποίες ξεκίνησαν από την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου ήταν το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς, ενώ στόχος μας είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και για τις δύο περιοχές, προκειμένου να στηριχθούν οι πυρόπληκτοι.

Ακόμη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για να αποσταλούν ζωοτροφές στις πληγείσες περιοχές, όπου έχουν καεί βοσκοτόπια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top