Lockdown προ των πυλών για πέντε νησιά - Συνεδριάζει η Επιτροπή

Την κοινωνική φούσκα και στις διακοπές προτείνουν οι ειδικοί

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες 28/7

Κορύφωση του νέου επιδημιολογικού κύματος αναμένεται τον Δεκαπενταύγουστο και για τον λόγο αυτό κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς φοβούνται εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού κυρίως στην επαρχία.

Θεοχάρης: Τοπικά lockdowns όπου και για όσο χρειάζεται

Η προσοχή τους στρέφεται σε νησιά και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα οποία γεμίζουν κόσμο που επισκέπτεται τις ιδιαίτερες πατρίδες του, αλλά και όπου γίνονται κάθε χρόνο παραδοσιακά πανηγύρια για τη γιορτή της Παναγίας. 

Lockdown προ των πυλών για πέντε νησιά

Ήδη στο «κόκκινο» βρίσκονται η Ίος, η Μύκονος, η Τήνος, η Ρόδος και η Ζάκυνθος, που βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στα τοπικά lockdown, ενώ υψηλό είναι και το ιικό φορτίο στην Κρήτη. 

Σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα αξιολογήσει την κατάσταση στα νησιά και δεν αποκλείεται να εισηγηθεί νέα τοπικά lockdown, ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση μέσα στον Αύγουστο. 

Έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί το lockdown στα κόκκινα νησιά

Κορωνοϊός: Οι δύο περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Εκτός από τα τοπικά lockdown ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι. 

Ειδικοί έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς, ενώ η σύσταση προς τους πολίτες είναι να κάνουν διακοπές με την… κοινωνική τους φούσκα, με τους ανθρώπους δηλαδή με τους οποίους έχουν στενή, καθημερινή επαφή.

Κορωνοϊός: «Ορατός ο κίνδυνος να "κλείσει" η Ίος λόγω κρουσμάτων»

Ειδικά στην Ίο και την Πάρο, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το κλείσιμο η αστυνομία και η Πολιτική Προστασία θέτουν σε εφαρμογή νέο έκτακτο σχέδιο. 

Αποφασίστηκε, λοιπόν, να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.

Στην Ίο συγκεκριμένα πήραν εντολή και αναμένεται να μεταβούν άμεσα 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) καθώς και 10 αστυνομικοί με πολιτικά από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής. Τη διοίκηση της έκτακτης αστυνομικής δύναμης θα έχει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Παγώνη: «Θα έχουμε και άλλες Μυκόνους σύντομα»

Αποστολή των ανδρών της ΟΠΚΕ είναι να διενεργεί ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού και εν γένει την τήρηση της τάξης. 

Αντίστοιχα, αποστολή των «μυστικών» αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας είναι να ελέγξουν κατά πόσον οι επιχειρηματίες της διασκέδασης και του τουρισμού ακολουθούν τους κανονισμούς λειτουργίας ή επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη παρουσία επισκεπτών στα καταστήματά τους.

Αύξηση κρουσμάτων σε έξι τουριστικούς προορισμούς- Υπό τον φόβο νέων μέτρων

Και στην Πάρο πήραν εντολή να μεταβούν για διενέργεια έκτακτων ελέγχων δύο ομάδες ΟΠΚΕ, συνολικά 30 αστυνομικοί και ακόμα 15 ένστολοι από άλλες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ.  

Κορωνοϊός: Επιδεινώνεται συνεχώς η επιδημιολογική εικόνα

Χθες ανακοινώθηκαν 2.874 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 15 επιπλέον θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 144, ενώ χθες οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία της επικράτειας άγγιξαν τις 200.

Σαρηγιάννης: «Δεν αποκλείω νέο lockdown λόγω της πίεσης στο σύστημα υγείας»

Ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού (Rt) μειώθηκε στο 1,16 από 1,23 και 1,38 που ήταν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες και το ποσοστό θετικότητας των τεστ είναι στο 3,26%. 

Τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας το διάστημα από 19 έως 25 Ιουλίου καταγράφηκαν:

  • Στην Πάρο (5,51%)
  • Στη Μύκονο (4,27%)
  • Στην Τήνο (4,20%)
  • Στο Ρέθυμνο (3,76%) 
  • Στη Θήρα (3,40%). 

Αντίθετα, σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης το ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 1,5%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top