Αύξηση κρουσμάτων σε έξι τουριστικούς προορισμούς- Υπό τον φόβο νέων μέτρων

Η επιβολή τοπικού lockdown φαίνεται πως θα είναι η τελευταία επιλογή

Νέα μέτρα πέφτουν στο τραπέζι για έξι από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που βρίσκονται στη «δίνη» της πανδημίας. Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο οδηγεί σε αυξημένη επιτήρηση και ενίσχυση των τεστ. Ωστόσο αν ο ιός δεν περιοριστεί θα επιβληθούν περιορισμοί τοπικού χαρακτήρα στις περιοχές που «βράζουν»

Πέντε νησιά ένα βήμα πριν το τοπικό lockdown

Η Μύκονος, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ίος βρίσκονται στην τροχιά του ιού και αντιμέτωποι με νέα μέτρα. 

Δείκτης θετικότητας: Σε Ρέθυμνο, Μύκονο και Γρεβενά τα υψηλότερα ποσοστά

Πάντως, η προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει για να φρενάρει ο ιός στις «πορτοκαλί» περιοχές είναι μεγάλη, αφού στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων τετραπλασιάστηκε μέσα σε μόλις μια εβδομάδα κι από 77 στις 7 Ιουλίου έφτασε στα 318. Στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί και έφασε τα 782 και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Στην Ίο τα ενεργά κρούσματα υπερπενταπλασιάστηκαν. Στην Σαντορίνη έφτασαν τα 56, ενώ  επταπλασιάστηκαν στην Πάρο.

Κορωνοϊός: «Βράζουν» τα δημοφιλή νησιά - Ποιες περιοχές είναι Covid-free

Ανησυχία για έξι τουριστικούς προορισμούς- Τα μέτρα που εξετάζονται

Τα μέτρα θα είναι  τοπικού χαρακτήρα και θα επιβληθούν αν η επιδημιολογική εικόνα δεν βελτιωθεί. Ανάμεσα σε αυτά ενδέχεται να είναι:

  • περιορισμός του ωραρίου τις νυχτερινές ώρες
  • διακοπή της μουσικής στην εστίαση και τα beach bar
  • μικρότερος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι  
  • λειτουργία των καταστημάτων ψυχαγωγίας μόνο σε υπαίθριους χώρους

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. 

Πάντως, η επιβολή τοπικού lockdown φαίνεται πως θα είναι η τελευταία επιλογή.

Tην ίδια ώρα τρέμουν στην ιδέα σκληρότερων μέτρων στην καρδιά της τουριστικής περιόδου οι καταστηματάρχες που όπως λένε οι αντοχές τους στενεύουν.

«Θα ήταν καταστροφή να κλείσουμε αυτήν την περίοδο» λέει ιδιοκτήτρια τουριστικού καταλύματος. «Δε νοείται να γίνονται συγκεντρώσεις ανεξέλεγκτες, κορωνοπάρτι… Πολύς κόσμος ενώ θα μπορούσε δεν έχει εμβολιαστεί» λέει επιχειρηματίας της εστίασης.

Εστίασης – Τουρισμός: Δύο τεστ κάθε εβδομάδα για ανεμβολίαστους 

Οι έλεγχοι στα καταστήματα αλλά και τα rapid test ενισχύονται. Μάλιστα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και τα πληρώματα των πλοίων θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ την εβδομάδα, ένα rapid και ένα αυτοδιαγνωστικό.

Νέα μέτρα: Εισήγηση για rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νησιά

«Είναι επιβεβλημένο να δείξουμε και να δώσουμε το καλό παράδειγμα, αλλά και να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας, που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οπότε, κάνω έκκληση σε όλο το προσωπικό να εμβολιαστεί» είπε από τη Σάμο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top