Πέντε νησιά ένα βήμα πριν το τοπικό lockdown

Η έξαρση κρουσμάτων και η προειδοποίηση Χαρδαλιά

Όσα είπε ο Ν. Χαρδαλιάς για τις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο λόγω κρουσμάτων (15/7)

Ένα βήμα πριν τα τοπικά lockdown βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς εκεί παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει στη Μύκονο, την Κρήτη, την Ίο, την Σαντορίνη και την Πάρο. Ειδικά στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε κατά 300%. Στην Ίο τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 500% και στην Πάρο 700%. Μάλιστα στο Ηράκλειο τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, ενώ στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν διπλάσια κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

Από σήμερα, και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω έξι περιοχές, ώστε να πραγματοποιηθεί εκτεταμένο testing. 

Χαρδαλιάς: Εγρήγορση για την αύξηση κρουσμάτων σε 6 νησιωτικές περιοχές

Χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως οι περιοχές αυτές είναι ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown. Πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να αποφευχθεί αυτό αν τα επόμενα 24ωρα καταλάβουν όλοι ότι χρειάζεται προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων. 

Το 50% των κρουσμάτων ανήκει πλέον στη μετάλλαξη Δέλτα

Όπως άλλωστε φαίνεται και από τον χάρτη του ECDC, η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας επιδεινώθηκε, ενώ στο «κόκκινο» είναι η Αττική και η Κρήτη.

χάρτης ECDC

Όπως ανακοινώθηκε χθες στις συγκεκριμένες περιοχές, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid.

Πάντως το lockdown δεν είναι η πρώτη επιλογή για να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται αρχικά η επιβολή περιορισμού του ωραρίου κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και η διακοπή της μουσικής στην εστίαση.

Παράλληλα, από το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα νησιά και τα καταστήματα από το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ. 

Παπαευαγγέλου: «Να εμβολιαστούν οι νέοι πριν πάνε διακοπές»

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Β. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων επτά ημερών. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε χαμηλή, στα 26 χρόνια, ενώ το 80% νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 15 ημέρες αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών.

Ίος: Σε καραντίνα 15 νεαροί Ιταλοί- Οι 5 τους θετικοί στον κορωνοϊό

Όπως είπε, νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, επιστρέφοντας από διακοπές. Συρροές, ωστόσο, εντοπίζονται και σε εργασιακούς χώρους που συχνά σχετίζονται με τον τουρισμό.

Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές, καθώς δεν πρέπει να μεταφέρουν τον ιό από το νησί στο πατρικό τους.

Υπογράμμισε πως οι εμβολιασθέντες δύσκολα θα νοσήσουν, αλλά, ακόμα και τότε, οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό στους γύρω τους είναι σημαντικά χαμηλότερες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top