Το 50% των κρουσμάτων ανήκει πλέον στη μετάλλαξη Δέλτα

Ανησυχητική και η εξάπλωση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

Τουλάχιστον το 30% των κρουσμάτων στην Ελλάδα ήταν μετάλλαξη «Δέλτα» πριν από δύο ημέρες στη χώρα μας / Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (13/7)

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η μετάλλαξη «Δέλτα» δείχνει να επικρατεί, με το 50% των κρουμάτων να ανήκουν σε αυτή. Παράλληλα, ανεξήγητη διασπορά παρουσιάζει και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στη χώρα, γνωστή και ως μετάλλαξη «Βήτα». 

Ανησυχία σε κυβέρνηση: Η μετάλλαξη Δέλτα ανεβάζει στο 80% το τείχος ανοσίας

Ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ , Δημήτρης Θάνος, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, ανέφερε: «Σήμερα, όπως θα σας δείξω με τα δεδομένα που εστάλησαν στον Ε.Ο.Δ.Υ. πριν από δύο ώρες, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας». Επεσήμανε μάλιστα, ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ήταν μόλις τέσσερα.

Την ίδια στιγμή, ο κώδωνας του κινδύνου κρούει και στην Ίο όπου όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο νησί ήταν της μετάλλαξης «Δέλτα».

Τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής

Αναφερόμενος στο στέλεχος «Β» του ιού, ο κ. Θάνος σημείωσε ότι ενώ το συγκεκριμένο στέλεχος είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στη χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια αύξηση των μολύνσεων. 

«Δε μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή» είπε, προσθέτοντας ότι η εν λόγω μετάλλαξη «έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή την εμβολιαστική ανοσία».

Όπως είπε, το υγειονομικό προσωπικό είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο τώρα απέναντι στον «αόρατο εχθρό» για αυτό δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε.

Covid19: Πότε η μετάλλαξη «Δέλτα» θα αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων;

Σχετικά με τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στις μεταλλάξεις, υπογράμμισε ότι οι παραλλαγές μειώνουν την επίδραση των εμβολίων κατά 10 - 15%.

Τα τέσσερα κύματα της πανδημίας

 «Χτες το βράδυ ο Ε.Ο.Δ.Υ. ανακοίνωσε τα καινούργια κρούσματα, τα οποία στο σύνολο από την αρχή της πανδημίας είναι περίπου 450.000. Έχουμε εδώ γύρω στους 13.000 θανάτους, λίγο λιγότερους. Έχουμε 411 χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν μολυνθεί και έχουν επανέλθει και σήμερα υπάρχουν περίπου 21.500 κρούσματα» είπε ο κ. Θάνος.

«Όλη η πανδημία πλέον μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα κύματα. Το πρώτο κύμα ήταν με ελάχιστα τα κρούσματα. Στο δεύτερο κύμα είχαμε μία δραματική αύξηση, η οποία έγινε το χειμώνα του 2020 και βεβαίως από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο κύμα το οποίο ήταν αρκετά έντονο και το οποίο ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Σε αυτό το τρίτο κύμα επικράτησαν 2 στελέχη, το στέλεχος Α' το οποίο είναι η βρετανική μετάλλαξη όπως λέμε και το στέλεχος 1-1-3-18, το οποίο ανακαλύψαμε εδώ στο κέντρο της Αθήνας. Και σήμερα, είναι το στέλεχος αυτό το οποίο κατά κάποιο τρόπο μαζί με την μαζί με την Α΄ ανταγωνίζονται, να το πω έτσι απλά, το στέλεχος Δ΄ το οποίο εμφανίστηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες».

Μετάλλαξη Δέλτα: Μικρότερη η αποτελεσματικότητα των Pfizer - AstraZeneca

«Στο ΙΙΒΕΑΑ από την αρχή της πανδημίας και λόγω των πολύ εξελιγμένων υποδομών τις οποίες διαθέτει το Ίδρυμα έχουμε εμπλακεί στη μελέτη του κορωνοϊού τόσο στο επίπεδο της διάγνωσης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 270.000 μοριακές εξετάσεις, τις οποίες εκτελούμε για λογαριασμό της πρώτης Υ.Π.Ε. αλλά και για τον ΕΟΔΥ, καθώς επίσης και για την πολιτική προστασία. Τα δείγματα τα οποία ανιχνεύονται στις πύλες εισόδου της χώρας αποστέλλονται σε εμάς, όπου εκεί κάνουμε την τελική μοριακή γνωμάτευση και στη συνέχεια αλληλούχηση του γονιδιώματος για να βρούμε ποιο στέλεχος είναι πια αυτό το οποίο ανιχνεύθηκε στις πύλες εισόδου. Και, βεβαίως, έχουμε αλληλουχήσει πάνω από 23.000 γονιδιώματα» δήλωσε. 

Άλλα στελέχη ήταν στο πρώτο κύμα, άλλα στο δεύτερο και άλλα στο τρίτο, δηλαδή διαφορετικές μεταλλάξεις. Στο τέταρτο κύμα που είναι σε εξέλιξη, επικρατεί προς το παρόν η μετάλλαξη «Δ». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top