Μετάλλαξη Δέλτα: Μικρότερη η αποτελεσματικότητα των Pfizer - AstraZeneca

Τι ισχύει με τη πρώτη και δεύτερη δόση των εμβολίων σύμφωνα με έρευνα

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό σε όλον τον κόσμο. / βίντεο αρχείου

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού που είναι τέσσερις φορές πιο μεταδοτική φαίνεται ότι έχει μικρότερη ευαισθησία απέναντι στα αντισώματα που περιέχονται στο αίμα όσων προηγουμένως είτε νόσησαν είτε έκαναν μία μόνο δόση των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca.

Επιπλέον, είναι πιο ανθεκτική απέναντι σε ορισμένα εργαστηριακά μονοκλωνικά αντισώματα.

ΕΜΑ: Νέες προειδοποιήσεις για τα εμβόλια AstraZeneca - Johnson & Johnson

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας σημαντικής μελέτης επιστημόνων του Τμήματος Ιολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ της Γαλλίας, του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών INSERM και γαλλικών πανεπιστημίων (Παρισιού, Σορβόννης και Στρασβούργου), η οποία διαπίστωσε πως μετά από τον πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις οποιουδήποτε από τα δύο ανωτέρω εμβόλια γεννιέται μεν στους περισσότερους ανθρώπους εξουδετερωτική αντίδραση από αντισώματα ενάντια στη Δέλτα, αλλά σε μειωμένο βαθμό σε σχέση με τη «βρετανική» παραλλαγή Άλφα.

ΕΜΑ: Και τα τέσσερα εμβόλια προστατεύουν από την παραλλαγή Δέλτα

Μετάλλαξη Δέλτα: Η έρευνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ολιβιέ Σβαρτς του Ινστιτούτου Παστέρ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature» μελέτησαν σε 103 άτομα πόσο αποτελεσματικά είναι κατά της παραλλαγής Δέλτα - σε σύγκριση με τις παραλλαγές Άλφα και Βήτα (νοτιοαφρικανική) - τα μονοκλωνικά αντισώματα όσο και τα αντισώματα από τον ορό αίματος αναρρωσάντων από λοίμωξη με κορωνοϊό. Το ίδιο έκαναν επίσης σε 59 εμβολιασμένους με μία ή δύο δόσεις.

Διαπιστώθηκε ότι μερικά μονοκλωνικά αντισώματα, όπως η θεραπεία με το bamlanivimab, αδυνατούν να «μπλοκάρουν» την πρωτεΐνη-ακίδα της παραλλαγής Δέλτα, πράγμα που αποτρέπει αυτά τα εργαστηριακά αντισώματα από το να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό. Η διαπίστωση αυτή σημαίνει πως η Δέλτα καταφέρνει να διαφεύγει από τα αντισώματα που στοχεύουν σε ορισμένα σημεία της πρωτεΐνης-ακίδας της.

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι η Δέλτα είναι τέσσερις φορές λιγότερο ευαίσθητη σε σχέση με την Άλφα στα αντισώματα του ορού των ιαθέντων ασθενών Covid-19, οι οποίοι είχαν μολυνθεί έως 12 μήνες πριν.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο αποτελεσματική είναι η πρώτη και η δεύτερη δόση των AstraZeneca και Pfizer

Ακόμη, όταν είχε γίνει μία δόση του εμβολίου Pfizer/BionTech ή του AstraZeneca, μόνο 1/10 εμβολιασθέντες (περίπου 10%) κατάφερε να εξουδετερώσει τη λοίμωξη από Δέλτα, ενώ μικρή ήταν η αποτελεσματικότητα της μίας εμβολιαστικής δόσης και κατά της παραλλαγής Βήτα.

Η χορήγηση δεύτερης δόσης ενός από τα δύο εμβόλια γέννησε εξουδετερωτική ανοσιακή απόκριση στο 95% των εμβολιασθέντων, όμως και πάλι τα αντισώματα που παρήχθησαν, ήταν τρεις έως πέντε φορές λιγότερο ισχυρά έναντι της Δέλτα από ό,τι έναντι της παραλλαγής Άλφα.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός με μία δόση όσων είχαν προηγουμένως μολυνθεί από κορωνοϊό, ενίσχυσε πλέον την ανοσία τους πάνω από το «κατώφλι» που επιτρέπει την εξουδετέρωση της παραλλαγής Δέλτα.

Η Δέλτα ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πέρυσι τον Οκτώβριο και φέτος εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό διεθνώς - και στην Ελλάδα. Θεωρείται έως 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα, που προηγουμένως κυριαρχούσε στην Ευρώπη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top