ΕΜΑ: Και τα τέσσερα εμβόλια προστατεύουν από την παραλλαγή Δέλτα

Εξετάζεται η πιθανότητα τρίτης ενισχυτικής δόσης

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα. βίντεο από δελτίο του Star (29/6)

Και τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια ( Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson) προστατεύουν από την μετάλλαξη Δέλτα, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca

Ο ΕΜΑ είναι σε επαφή με προγραμματιστές εμβολίων για να συζητήσει την πιθανή χρήση μιας ενισχυτικής δόσης προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος χρόνος για τέτοια τρίτη δόση και ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική από αυτή την άποψη, ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών.

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη

Ο Δρ. Καβαλιέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών και εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ανέφερε χαρακτηριστικά: 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις για να διατηρήσουν τα εμβόλια την προστασία τους. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε και να είμαστε σε θέση να λάβουμε έγκαιρη κανονιστική απόφαση εάν τα στοιχεία από εκστρατείες εμβολιασμού έδειχναν ότι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις.

Ο κ. Καβαλιέρι επεσήμανε ακόμα ότι είναι γνωστές οι ανησυχίες που προκαλούνται από την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα και όλων των άλλων παραλλαγών: «Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι και τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύουν από όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα. Τα πρώτα δεδομένα από στοιχεία του πραγματικού κόσμου δείχνουν ότι δύο δόσεις εμβολίων είναι προστατευτικές έναντι της παραλλαγής Δέλτα, και επίσης δεδομένα δείχνουν ότι αντισώματα από τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ικανά να εξουδετερώσουν την παραλλαγή Δέλτα».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο ΕΜΑ ζήτησε από όλους τους παραγωγούς εμβολίων να διερευνήσουν εάν το εμβόλιό τους θα παρέχει προστασία έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών, και όλες οι μελέτες θα αξιολογηθούν από τον ΕΜA, προκειμένου να πιστοποιήσει το επίπεδο προστασίας που θα είναι που προσφέρονται από τα τρέχοντα εγκεκριμένα εμβόλια.

ΕΜΑ: Τι ισχύει με την ανάμειξη εμβολίων

Όπως είπε ο Δρ. Μάρκο Καβαλιέρι, αυτή η στρατηγική εμβολιασμού με την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων στην πρώτη και τη δεύτερη δόση, έχει εφαρμοστεί για ορισμένα άλλα εμβόλια και έχει μια σταθερή επιστημονική λογική. Επί του παρόντος, ο ΕΜΑ δεν είναι σε θέση να υποβάλει οριστική σύσταση για τη χρήση διαφορετικών εμβολίων COVID-19 για τις δύο δόσεις.

Αποτελεσματική η ανάμειξη Pfizer - AstraZeneca: Ποια δόση να γίνεται πρώτα;

Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν προκαταρκτικά δεδομένα από μελέτες από την Ισπανία και τη Γερμανία που δείχνουν ότι αυτή η στρατηγική επιτυγχάνει ικανοποιητική ανοσοαπόκριση και δεν έχει προβλήματα ασφάλειας.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top