Νέες προειδοποιήσεις για τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού εξέδωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) που αφορούν τόσο τα mRΝΑ εμβόλια των Pfizer και Moderna, όσο και το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
Συγκεκριμένα, ο ΕΜΑ εισηγείται να μη χορηγείται το Johnson & Johnson σε ασθενείς με ιστορικό συνδρόμου διαρροής των τριχοειδών αγγείων. Από την άλλη, η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού προτείνει να περιληφθεί το σύνδρομο αυτό ως νέα πιθανή παρενέργεια στο φυλλάδιο οδηγιών του εμβολίου.
AstraZeneca: Σπάνια παρενέργεια του σύνδρομο Guillain - barre
Για το AstraZeneca η επιτροπή εισηγείται να αναγνωριστεί το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Guillain - barre ως νέα πιθανή παρενέργεια και να ενημερωθεί σχετικά και το φυλλάδιο οδηγιών.
AstraZeneca: «Καμπανάκι» από ΕΜΑ - Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο
Pfizer – Moderna: Τι λέει ο ΕΜΑ για την παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας
O ΕΜΑ ζήτησε, επίσης, την ένταξη της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στις πιθανές πολύ σπάνιες παρενέργειες των mRNA εμβολίων κατά του κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech και Moderna.
mRNA εμβόλια: Σε νέους άνδρες τα περισσότερα περιστατικά μυοκαρδίτιδας
Η πρόταση έγινε από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Εμβόλιο Pfizer: Σχεδιάζεται τρίτη ενισχυτική δόση
Η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική BioNTech ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο που θα αποτελεί αναβάθμιση του υπάρχοντος που στοχεύει ειδικά στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και σκοπεύουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές του τον Αύγουστο.
Η Pfizer ετοιμάζει τρίτη δόση εμβολίου για τη μετάλλαξη Δέλτα
Οι δύο εταιρείες θεωρούν ότι αυτό θα αποτελέσει ένα έξτρα όπλο στην περίπτωση που μια ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους αποδειχθεί ανεπαρκής κατά της Δέλτα.
Παράλληλα, ανέφεραν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από μελέτες ανθρώπων που έλαβαν μια τρίτη ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους. Η έξτρα δόση, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, αύξησε την ισχύ των αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους του ιού και κατά της παραλλαγής Βήτα («νοτιοαφρικανικής») κατά πέντε έως δέκα φορές.
Άλλοι ειδικοί δεν θεωρούν αναγκαία μια έξτρα δόση, προς το παρόν τουλάχιστον, ενώ σε κοινή ανακοίνωσή τους η FDA και το CDC των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται μέχρι στιγμής έξτρα δόση.